Проф. Иван Газдов дарява графикатури на ДА „Архиви“. 25 от тях са в изложба, която се открива днес

Проф. Иван Газдов дарява графикатури на ДА „Архиви“. 25 от тях са в изложба, която се открива днес

Дарени от проф. Иван Газдов на Държавна агенция „Архиви“ творби ще бъдат показани в галерия „Архиви“ на ул. „Московска“ № 5. Изложбата се открива в 15 ч. днес по случай Празника на българските архивисти. „Последната година бе много богата на дарения за архивите от големи български художници. В разгара на коронавирусната пандемия проф. Иван Газдов дари 290 свои работи и лични документи. С тях правим негов голям личен фонд в Централния държавен архив. Той е създател на жанра „графикатура“ и представяме най-доброто в тази изложба.“ – разказа по Джаз ФМ председателят на ДА „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев. Сред постъпленията в архивите през изминалата година са големи лични фондове и на други творци – проф. Любен Прашков, Светлин Русев, Любомир Савинов.

„Проф. Иван Газдов – рицарят на черното и бялото“ ще бъде открита като част от събитията за отбелязване на Деня на българския архивист. Всяко поделение на архивите в страната организира свои тържества и събития. Пред галерията на ДА „Архиви“ ще се проведе церемония по връчване на грамоти на заслужили работещи в архивната система. Награда на служители на архивите ще връчи Институтът за публична администрация.

„Гордеем се с тенденцията, че в последните години архивите престанаха да звучат като пространство за съхраняване на стара хартия и излезли от употреба документи, а постепенно се превърнаха в място на памет, повиши се информираността в обществото какво огромно национално богатство се съхранява там. Това е особено радостно като тенденция.“ – отбеляза доц. д-р Михаил Груев в навечерието на празника.

Той говори за революция в достъпа до архивите: „С напредване на процеса на дигитализация интернет потребителите рязко се увеличават. Това са стотици хиляди потребители, които са съвършено различна публика – и възрастово, и като характеристики.“ Новите читатели са любознателни, интересуващи се от историята, опознаващи наследството. „Нашите материали търсят много по-млади хора, не само професионални историци. В миналото архивите бяха тяхна територия. Сега идват повече хора, които са любители, интересуват се от определен период от историята или определено събитие, от миналото на своя род.“

Като голяма задача доц. д-р Михаил Груев определя електронното архивиране. „В момента сме в процес на постепенно преминаване на цялата администрация в режим на електронен документооборот. Това са документи, които се създават и използват електронно, никога не минават през хартията. Голямото предизвикателство е какво правим с тях, как ги съхраняваме. В момента активно работим по проект за електронно архивиране. Това е бъдещето на документите. Неминуемо постепенно хартията ще изчезне. Тези документи са електронно родени и ще се съхраняван в този вид.“

  • Интервюто с председателя на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев можете да чуете чрез бутона „Аудио“.