Проектът „Еструна“ на Арканхел с хор „Нови български гласове“ с диригент Георги Петков се завръща у дома вече с „Латино Грами“

Проектът „Еструна“ на Арканхел с хор „Нови български гласове“ с диригент Георги Петков се завръща у дома вече с „Латино Грами“

След като преди няколко месеца ни накараха да се чувстваме толкова горди с „Латино Грами“ за създадения в България проект „Еструна“, на 31 март в Зала 1 на НДК ще слушаме отново Арканхел с хор „Нови български гласове“ с диригент Георги Петков, вече като носители на най-престижното световно отличие за латино музика. То им бе присъдено за Al Este del cante в категорията за най-добър фламенко албум.

Проектът е роден в България преди 7 години по време на дълга вечер на слушане на музика преди ранен полет. Маргарита Борисова и Явор Ганчев от „Дюкян Меломан“ и „Джаз плюс концерти“ омайват с красотата на българския фолклор Арканхел след концерта му у нас: „Решихме, че можем да го убедим да не си ляга и вместо това тези няколко часа да поговорим и да слушаме музика. Така стигнахме до съставянето на „Еструна“ – спонтанно и едва ли не на шега. Самият Арканхел много пъти споменава, че не е вярвал, че този разговор ще се превърне в реален проект. А пък никой от нас не е и мислел, че след шест години той ще бъде награден с най-голямото отличие в музиката.“ – разказа Маргарита Борисова часове след щастливата новина. Светът за първи път бе чул и високо оценил сливането на фламенко с български фолклор.

Албумът, който заслужи голямото отличие, е записан на живо по време на три концерта в Испания през август 2017 г. Последваха десетки абсолютно разпродадени концерти в цялата родина на фламенкото. Преди това „Еструна“ имаха изяви и в двете страни. Ето че сега проектът се завръща в родното място, спечелил толкова много почитатели и огромен престиж за страната ни. На 31 март на сцената на Зала 1 на НДК ще излязат Арканхел и хор „Нови български гласове“ с диригент Георги Петков, както и Дани де Морон и Рикардо Морено – китара, Хосе Мануел Посада „Попо“ – бас, и Агустин Диасера – перкусии.

Репертоарът на Еструна се състои от оригинална музика на Арканхел и Георги Петков и нови интерпретации на традиционни песни от България и Испания. Песните са по стихове на Федерико Гарсия Лорка и Исидро Муньос, преплетени с традиционни текстове от българския фолклор като „Лале ли си, зюмбюл ли си“ и „Снощи съм минал, кузум Еленке“. Георги Петков е и автор на вокалните аранжименти на хора. „Водеща за всички участници е свободата – да търсиш и да откриваш нови хоризонти, докато черпиш с пълни шепи от красотата на традицията.“ – казват инициаторите на проекта.

Организаторите припомнят, че хор „Нови български гласове“ е сформиран специално за „Еструна“ от Георги Петков, който има богат опит в съчетаването на фолклор и популярна музика. Той е работил с музиканти като Адриано Челентано и Боби Макферин. От самото начало проектът е отворен към взаимодействие с джаза и световната музика. За основен китарист и музикален директор е привлечен Антонио Форчоне – един от най-оригиналните съвременни музиканти и композитори. Негов е и първият и най-голям хит на „Еструна“ – композицията „Аламбра“, в която е вплетена родопската „Руфинка болна легнала“.

След премиерата в София през 2013 г. пътят на Еструна минава през повече от 30 концерта в Испания, на най-големите сцени и фестивали за фламенко – Биеналето в Севиля, „Сума фламенка“ в Мадрид, „Белите нощи на фламенкото“ в Кордова, фестивалът за музика и танц в Гранада, и още – Барселона, Памплона, Уелва, Картахена, Малага, Ла Унион, Валенсия, Сеговия… Музикалната критика определя изпълнението им с еднозначното „истинска магия“. Проектът вече е видян от повече от 40 000 души.

През август 2017 г. „Еструна“ правят логичната крачка напред в развитието си – програмата е записана на живо, по време на три концерта, най-внушителният от които е на античния римски театър в Мерида пред 3000 души. „Музикантите в този фюжън проект споделят общ интерес за постигане на нещо много красиво, което направи впечатление на всички присъствали на този концерт, защото всеки един от участиците допринесе с нещо от своята традиция и култура, като така придаде съвършен баланс и хармония на цялото.“ Пише La Vanguardia и това е само един от бляскавите отзиви за „Еструна“.

Още можете да откриете на сайта на организаторите тук. Джаз ФМ е медиен партньор.

Снимка: Silvia Sanchez