Прочутият оркестър Academy of St Martin in the Fields свири за първи път в България – ще го чуем през април в София и Варна на Европейския музикален фестивал

Прочутият оркестър Academy of St Martin in the Fields свири за първи път в България – ще го чуем през април в София и Варна на Европейския музикален фестивал

Британският камерен ансамбъл Academy of St Martin in the Fields, легендарен с класата на своите изпълнения и с уникалния си потенциал – той е осъществилият най-много записи оркестър, ще свири за първи път в България. Съставът пристига у нас по покана на „Кантус Фирмус“, за да представи на два концерта – в София и Варна, музиката на Едуард Елгар, Бенджамин Бритън и Антонин Дворжак. В столицата изпълненията ще чуем в зала „България“ на 6 април от 19:30 ч., а във Варна – на следващия ден във Фестивалния и конгресен център.

За своя първи концерт в България оркестърът Academy of St Martin in the Fields ще пристигне в състав от струнни инструменти. Елитните музиканти ще изпълнят две произведения от английски автори – Серенада от Едуард Елгар и Symple Symphony от Бенджамин Бритън, както и прочутата със своите прекрасни мелодии Серенада за струнни от Антонин Дворжак. Този концерт е едно от най-очакваните събития в поредното издание на Европейския музикален фестивал, организиран от музикална агенция „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Столичната община. Програмата започва в края на март и ще продължи до средата на юни.

Оркестърът Academy of St Martin in the Fields е еталон за изключително майсторство и брилянтен звук. Сформиран през 1958 г. от легендарния музикант сър Невил Маринър, ансамбълът изнася първия си концерт през ноември 1959 г. в едноименната лондонска църква на площад „Трафалгар“, която е домакин както на класически, така и на джаз концерти. Съставът изиграва ключова роля в преоткриването на бароковата музика в концертната практика във Великобритания и Европа. Музикантите са изнесли стотици концерти по целия свят. Колективният дух и гъвкавостта на малкия струнен състав без диригент продължават да отличават оркестъра и сега, когато музикален директор е виртуозният цигулар Джошуа Бел. Със своите над 500 албума Academy of St Martin in the Fields е един от най-записваните камерни оркестри в света. Има издадени албуми за компаниите Argo, Capriccio, Chandos, Decca, EMI, Hänssler Classic и Philips. Оркестърът изпълнява музиката във филма „Амадеус“ (носител на „Оскар“ за най-добър звук). През 1996 г. друг саундтрак, записан от състава – от „Английският пациент“, е отличен с четири големи награди – „Оскар“, „Златен глобус“, БАФТА и „Грами“. Сред най-новите звукозаписни проекти на състава са албумите за Sony Classical със Симфонии №4 и №7 от Бетовен и с цигулковите концерти на Йохан Себастиан Бах, записани под ръководството на Джошуа Бел.

Европейският музикален фестивал е част от Календара на културните събития на Столична община за 2015 г. и ще представи над 15 различни концерта с разнообразна музика – от класика до танго. Сред другите значими прояви ще бъдат и концертът на виртуозната цигуларка Мила Георгиева с Оркестъра на Класик ФМ радио, клавирният рецитал на испанската пианистка Юдит Хауреги, изпълнението на „Матеус пасион“ от Йохан Себастиан Бах в дните преди Великденските празници, както и проектът Beltango Symphonico с участието на ансамбъл „Белтанго“ от Сърбия. Фестивалът ще се проведе под патронажа на вицепремиера по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова, и кмета на София Йорданка Фандъкова.

  • Билетите за концерта на Academy of St Martin in the Fields от Европейския музикален фестивал са на цени от 20 до 80 лв. и вече са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на Ticketsbg.com.