Прочутият хоров диригент Андре Джей Томас и солистите Нагуанда Нобълс и Бенджамин Пълайт изпълняват госпъл и спиричуъл в „Музиката на Америка“

Прочутият хоров диригент Андре Джей Томас и солистите Нагуанда Нобълс и Бенджамин Пълайт изпълняват госпъл и спиричуъл в „Музиката на Америка“

Програма с автентични госпъл и спиричуъл песни предстои през март в цикъла „Музиката на Америка“, представен от агенция „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“. Концертът е озаглавен „Душата на Америка“ (Soul of America) и ще се състои на 10 март от 19:30 ч. в столичната зала „България“. Ще чуем хорови и солови песни, които са характерни за афро-американската музикална традиция. Програмата ще бъде представена от Хора и Оркестъра на Класик ФМ радио с диригент Андре Джей Томас. Той е един от утвърдените специалисти в американската хорова музика, професор в Университета на Флорида, музикант с активна международна кариера. В програмата на концерта са включени също най-хубавите откъси от операта „Порги и Бес“ от Джордж Гершуин. Гостуващи солисти са американските певци Нагуанда Нобълс – сопран, и Бенджамин Пълайт – бас-баритон.

Андре Джей Томас е дирижирал множество хорови състави в САЩ, Европа, Азия, Нова Зеландия и Австралия. Той е бил е гост-диригент на Бирмингамския симфоничен оркестър, Чешкия национален симфоничен оркестър, Берлинския радиохор, Хора на Нидерландското радио, оркестрите Charlotte Symphony, Tallahassee Symphony и др. От 1988 г. той работи като артистичен директор на Общинския хор на Талахаси. Последната му книга „Разбиране и изпълнение на негърския спиричуъл“ (Way Over in Beulah Lan’: Understanding and Performing the Negro Spiritual) бързо става част от основната литература в тази област. През 2011 г. Андре Томас получава отличието Distinguished Service Award от организацията Chorus America.

Родена в Талахаси, певицата Нагуанда Нобълс получава пълна стипендия за Университета на Флорида и завършва там бакалавърска и магистърска степен. Специализира в Грац, Австрия, където работи с известни вокалисти и преподаватели. След дипломирането си Нагуанда Нобълс започва кариерата си в Austin Lyric Opera. През 2005 година тя дебютира в оперния театър на Пенсакола. Представя се с голям успех в постановка на операта „Вълшебната флейта“ от Моцарт в Питсбъргската опера. Участвала е също в постановки на оперите в Дейтън, Стоктън, Атланта и в концерти с Берлинския радиохор и с Бостънския симфоничен оркестър под диригентството на Курт Мазур.

Бенджамин Пълайт произхожда от Атланта (Джорджия). Певецът притежава уникален и красив басов тембър. Възпитаник също на Университета на Флорида, той участва в интензивна програма на Американския институт за музикално обучение (AIMS) в Грац, Австрия. Има много изяви със Симфоничния оркестър на Северозападна Флорида, Оперния хор на Атланта, както и с Atlanta Opera Company.

Билетите за концерта „Душата на Америка“ са на цени от 15 до 40 лв. и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. Работно време: от понеделник до петък от 9:30 до 13:30 и от 15 до 19 ч. Продажба online: на Ticketsbg.com.

Цикълът „Музиката на Америка“ започна с филмов концерт, дирижиран от легендарния холивудски майстор Конрад Поуп, и ще продължи с пиеси от филми на Pixar (подразделение на „Дисни“) на 28 февруари в Зала 1 на НДК с диригент Максим Ешкенази преди да чуем „Душата на Америка“.

На снимката: Бенджамин Пълайт