Притежателката на червената цигулка „Страдивариус“ Елизабет Питкерн идва за петия сезон на „Музиката на Америка“

Притежателката на червената цигулка „Страдивариус“ Елизабет Питкерн идва за петия сезон на „Музиката на Америка“

Джаз, класическа музика и хитове от „Бродуей“ – пет прекрасни концерта с любими музиканти влизат в програмата на петия сезон на цикъла „Музиката на Америка“ на „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“. Солисти с Оркестъра на Класик ФМ под диригентството на Максим Ешкенази, Григор Паликаров, Роб Фишър и Франсиско Ноя ще са Светлин Русев, Георги Черкин, Елизабет Питкерн, Орлин Павлов, Милица Гладнишка, Марио Пармисано и певци от Бродуей, а в представянето на музика от филми на „Дисни“ ще чуем и Хора на Класик ФМ. Концертите, изявяващи американската музикална традиция, ще се проведат от ноември до май, а продажбата на абонаментни карти започва от утре на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на ticketsbg.com. Цикълът ще се проведе под знака на 20-та годишнина от създаването на първото българско радио за класическа музика Класик ФМ – основен медиен партньор на събитието.

Голям филмов концерт ще постави началото на „Музиката на Америка“ за този сезон на 21 ноември. Програмата съчетава мелодии от обичани американски и български филми – „Междузвездни войни“, „Кръстникът“, „Оркестър без име“, а също и любими класически пиеси – фантазия „Кармен“ от Сарасате и „Рапсодия в синьо“ от Гершуин. Солисти ще бъдат Светлин Русев (цигулка) и Георги Черкин (пиано), а диригент – Максим Ешкенази.

В „Музиката на Америка“ за първи път в България ще чуем забележителната Stradivarius Red Mendelssohn – цигулката, вдъхновила отличения с „Оскар“ филм „Червената цигулка“ на Франсоа Жирар. На нея свири една от най-харесваните солистки в Съединените щати – Елизабет Питкерн, която на 30 януари 2015 г. под диригентството отново на Максим Ешкенази ще изпълни Концерт за цигулка №1 от Макс Брух.

След забележителния успех на „Музикалното вълшебство на „Дисни“ през миналия сезон, на 16 март 2015 г. предстои отново мултимедийно шоу със солисти Орлин Павлов и Милица Гладнишка, заедно с Хора и Оркестъра на Класик ФМ радио. Този път спектакълът ще бъде в зала №1 на НДК, а диригент ще е Григор Паликаров.

Откъси от мюзикъли на Ленард Бърнстейн ще чуем в изпълнение на двама изявени певци от Бродуей и под диригентството на Роб Фишър на 18 февруари, а на 13 май цикълът завършва с концерта „Пиано & Джаз“ със солист Марио Пармисано, известен като един от музикалните партньори на китариста Ал Ди Меола. Диригент ще бъде Франсиско Ноя.

Абонаментни карти за цикъла „Музиката на Америка“ ще се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ от 23 септември и онлайн на ticketsbg.com. Всички закупили абонамент ще могат да участват в томбола за 10 VIP места за концерта на прочутия френски пианист Ричард Клайдерман на 15 декември. Томболата ще бъде изтеглена в ефира на Класик ФМ радио в деня на първия концерт – 21 ноември. Работно време на касата: от понеделник до петък от 9:30 до 13:30 и от 15 до 19 ч.

„Кантус Фирмус” АД е водеща българска музикална агенция, която организира концерти и концертни пътувания от 1995 г. насам, първоначално като част от Класик ФМ радио. В представени от агенцията събития чухме много български и гостуващи артисти и състави, сред които са Джошуа Бел, Найджъл Кенеди, Мидори, Максим Венгеров, Ричард Клайдерман, Генадий Рождественски, Пинкас Цукерман.

Снимка: Joy Strotz.