Природа в града, доброта в общуването, красота в живота – ентусиазирани младежи обживиха с цветни пана подлез на „Цариградско шосе“

Природа в града, доброта в общуването, красота в живота – ентусиазирани младежи обживиха с цветни пана подлез на „Цариградско шосе“

Подлез, който ни усмихва с цветните си пана, който ни дава друга перспектива към града и ежедневието. Слънце грее, птички пеят, цветя ни радват в пасажа при Борисовата градина, на бул. „Цариградско шосе“ №17. Този необикновен, жив подлез, ни кани, преминавайки, да поседнем на пейките пред паната, да общуваме. Идеята и изпълнението са на петима ентусиазирани и вярващи в красотата и добротата младежи, които намират съмишленици сред своите връстници и подкрепа от страна на Столичната община.

„Пространството под земята също е вид природа. Почувствахме, че трябва да внесем светлина и живец в това тъмно място, както е нашият девиз – „Да разцепим мрака заедно“, раказа в интервю за bTV Radio един от членовете на инициативния екип – Ивайло Неделчев. Юлия Иванова, Мария Гетова, Емил Михов и Мелания Бербатова са останалите четирима ентусиасти, които почистват от графити обичайно пустия и изглеждащ занемарен подлез и с естествени материали изграждат паната. Първите реакции са на радост и усмивки, както личи от направените от минувачи предложения за име на подлеза – „Зелена идея“, „Настроение“, „Цвят“, „Красота“, „Свежест“, „Добър ден“, „Светло начало“, „Слънчев подлез“, „Светлина“, „Рай“, „Почивка“...

Преобразявайки чрез творчество, една от целите на младежите е да възпитат хората, когато видят нещо красиво – да го запазят. Докато са подготвяли подлеза за нов живот, мнозина са се опитали да ги обезсърчат, казвайки им, че направеното скоро ще бъде разрушено. „Отговаряхме им с думите: „Ако не се прави нищо, няма да се промени нищо“, обясни Ивайло Неделчев. За младите хора с идеи и желание за по-красив град само натрупването на позитивни действия може да доведе до промяна в средата ни на живот. „Трябва да има много добри примери, за да се изгради постепенно всичко в обществото, което е хубаво и добро. Мисля, че заедно с други инициативи сме тръгнали в правилната посока“, уверен е Ивайло Неделчев.

Промяната в настроението се усеща в мненията на минувачите: „Благодарение на вашата идея София вече има подлез, през който да минеш с удоволствие!“, „Дано винаги да сте толкова добри“ – са написали на специално поставен голям бял лист първите използвали така обживения подлез. „Това значи, че направеното от нас много им харесва и че сме внесли в подлезното пространство точно това, което търсехме – придодата, светлината, цветята. Природата може да ни помогне да се почувстваме по-добре“, допълва Ивайло Неделчев.

Проектът „ПодЛезно“ е финансиран от дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм” на Столичната община и е реализиран от младежите-доброволци, приятели от Българския младежки червен кръст и други ентусиасти. Вярата им, както я споделя Ивайло Неделчев: „Мислим, че всичко може да се промени и се надяваме така да мислим до края“.

  • Снимки можете да видите чрез бутона „Галерия“ върху снимката към публикацията, а чрез бутона „Аудио“ – да чуете интервюто на Светослав Николов с Ивайло Неделчев от ефира на bTV Radio.