„Принс в светлината на прожектора: Пиано и микрофон“ – фънк легендата ще изнесе поредица от интимни концерти в Европа

„Принс в светлината на прожектора: Пиано и микрофон“ – фънк легендата ще изнесе поредица от интимни концерти в Европа

За първи път от 37 години насам Принс оставя китарата и големите групи и се отправя на солово турне, озаглавено „Принс в светлината на прожектора: Пиано и микрофон“ (Prince Spotlight: Piano & A Microphone). То идва след поредния електронен фънк албум на музиканта – HITnRUN Phase Onе, отричащ безвремието ни на повърхностност и суета, за да възцари на тяхно място щастието и любовта.

Принс в HITnRUN Phase Onе: животът без любов не е за нас, ще изградим свят на любовта

„Жители на Европа, вече можете да говорите за турнето ми със семейството и приятелите си.“ – с тези думи на пресконференция в една от двете концертни зали в студиото си „Пейзли парк“ в Минесота Принс обяви пред 200 души новината, която часове по-рано бе съобщил лично на няколко специално избрани от него музикални журналисти от Европа.

В изявление за новия си проект Принс разказа цялата история: „Защо правя това сега? Причините са няколко. На първо място – предизвикателство е. Рядко получавам негативни отзиви, тъй като усъвършенствам изкуството си вече над 30 години. Трябва да опитваш нови неща. С пианото се получава по-интимно, по-изчистено. Виждаш това, което получаваш.“

Принс рядко представя дълги турнета – по-скоро се фокусира върху единични изяви, които събират неговите почитатели от близко и далеч. През 2013 г. на Джаз фестивала в Монтрьо музикантът направи голямото си завръщане на сцената с три последователни концерта, билетите за които свършиха часове след пускането им в продажба.

Първата дата от „Пиано и микрофон“ в Европа е на 21 ноември в „Концертхаус“ във Виена, а последната – на 22 декември в „Роял съркъс“ в Брюксел. Третата потвърдена дата е в театър „Лицей“ в Барселона на 13 декември. Засега другите дати не са обявени, но е ясно, че сред страните, в които Принс ще свири и ще пее, са Великобритания (Глазгоу, Бирмингам, Лондон и Ливърпул), Холандия, Швейцария, Италия, Германия, Франция, Норвегия, Швеция и Дания. Така, за по-малко от месец Принс ще гостува в 16 града в 11 държави.

За новото си турне музикантът обяснява, че е подбрал градове, в които има зали по вкуса му. „Избрах тези градове, тъй като в тях има подхождащи на музиката ми сцени.“ – каза Принс и уточни, че селекцията е направена от промоутъра на турнето – Ким Ворше, който оглавява датската импресарска агенция ICO Concerts.

С издаването на новия си албум HITnRUN Phase Onе Принс обеща поредица от спонтанни, необявени предварително концерт в Съединените щати и Канада. И се появи със съвсем кратко предизвестие на сцени в Луизвил, Детройт, Торонто, Монреал, Вашингтон.

Преди HITnRUN Phase Onе, в период от по-малко от година Принс представи още две продукции. На 30 септември миналата година той даде музикална подкрепа на тревожния съвременен човек в два базирани на фънка, но развити в соул и в рок посоки албума – Art Official Age и Plectrumelectrum.

„Ти си всичко“ – уверява Art Official Age, „Всичко ще е наред“, успокоява Plectrumelectrum – два албума, които Принс издаде едновременно

До момента Принс е продал над 100 милиона албума, има седем награди „Грами“, „Златен глобус“ и „Оскар“, а през 2004 г. бе въведен в Рокендрол залата на славата.

На снимката: Принс на сцената на фестивала в Монтрьо. Източник: Montreuxjazzlive.com