Принс разказва живота си от своя съвсем първи спомен в мемоарната книга „Красивите“

Принс разказва живота си от своя съвсем първи спомен в мемоарната книга „Красивите“

Енигматичният Принс ще се разкрие в пълнота пред публиката – от първия си спомен до момента на тържество на Супер боул през 2007, който се смята и досега за връх в изявите на музиканти на това спортно състезание. „Това е първата ми книга. Брат ми Дан ми помага с нея – той е добър критик, и аз имам нужда от това. Започваме от самото начало – от съвсем първия ми спомен, и се надявам, че ще стигнем до Супер боул.“ – каза музикантът на специална пресконференция. Дан, за който говори Принс, е интернет редакторът на The Paris Review Дан Пайпънбринг, който пише и текстовете на песните на музиканта. Книгата ще излезе идната есен от подразделение на Random House, като първите 50 страници са вече предадени в издателството.

Работното заглавие на мемоарите на Принс е The Beautiful Ones („Красивите“). През цялото си творчество артистът се свързва с лидерството на младо поколение силни музиканти, най-малкото защото той заяви това с името на първоначалната си група – The New Power Generation. Сред оформилите сетивността си под въздействие на Принс са велики творци като Мадона и Шака Кан. „Книгата ще поведе читателите си на поетично пътешествие през живота и творчеството му – от семейството, което го оформя, през личности, места и идеи, които са го вдъхновявали, до историите зад музиката, променила света.“ – посочват издателите Spiegel & Grau.

Принс в HITnRUN Phase Onе: животът без любов не е за нас, ще изградим свят на любовта

Седем награди „Грами“, по един „Оскар“ и „Златен глобус“, присъствие в Залата на славата на рокендрола – това са само някои от елементите на признание за делото на Принс в изкуството. Кариерата му се разпростира върху пет десетилетия, като за това време той е продал над 13 милиона екземпляра от своите албуми. Първият му и най-голям хит е Purple Rain, а сред култовите песни в музиката са създадените от него Musicology, Sign O’ the Times, Future Baby Mama и Diamonds and Pearls.

„Принс се издига като колос в световната култура, а с музиката му израстнаха безброй хора от няколко поколения, включително и аз. Творческият му гений ни съпътства в живота. За Принс са изписани милион думи – книги и статии, есета и критика, но ние имаме невероятната възможност да публикуваме размислите на самия Принс върху живота му – неподправимо остроумни, живи и поетични.“ – коментира на пресконференцията изпълнителният редактор на Spiegel & Grau Крис Джаксън.

„Добрите хора от Random House ми направиха предложение, което не можех да отхвърля.“ – каза за проекта Принс. И попита журналистите: „Нали все още четете книги?“ Сред присъстващите на обявеното само часове преди провеждането му събитие бе дори легендата Хари Белафонте, който сега е на 89 години.

Принс, чиято музика винаги се е свързвала с физическите измерения на любовта, в последните години продължава да ни обсипва с проникновенията си за близостта – за 18 месеца той издаде четири албума, всички от които се появиха на музикалния пазар без предизвестие. В последните месеци той обяви също толкова изненадваща серия от солови концерти под мотото „Пиано и микрофон“.

„Принс в светлината на прожектора: Пиано и микрофон“ – фънк легендата ще изнесе поредица от интимни концерти в Европа

Любопитна подробност от пресконференцията е, че Принс обявява, че току-що е слязъл от самолета, набързо ще се преоблече и ще се върне за партито. И понеже от него може да се очаква всичко – той наистина се връща и свири за своите почитатели.