Принс – онова, което той бе решил да не достига до публиката

Принс – онова, което той бе решил да не достига до публиката

Всички знаем, че това, което Принс издаде като музика, е само върхът на айсберга. Първите от хиляди непубликувани песни поемат към своите слушатели. В края на ноември излиза компилацията Prince 4Ever, а догодина – разширена версия на Purple Rain.

В почит към Принс – музикантът, който промени света

Принс твореше неуморно, създаваше нови проекти, за които само чувахме, но резултатът от които остана скрит от нас, връщаше се към стари свои идеи, за които разказваше колко смели и необичайни са те, и внезапно предлагаше на публиката нещо съвсем друго. Освен сред най-активните, Принс бе и един от най-загадъчните творци. За неговото хранилище се твърди, че съдържа хиляди песни, както и десетки подготвени – и неиздадени – видеоклипове към сингли, останали нечути. При откриването на музея на Принс в „Пейзли парк“ неговата сестра Тайка Нелсън обяви, че семейството започва работа по недостигналите до публиката материали. Партньори на Принс казват, че има песни за 100 години напред. Нетърпение е слаба дума да опише чувството, с което ги очакваме: първо, защото обичаме музиката на Принс и искаме да я слушаме в изобилие, и второ – защото тези негови записи и творчески идеи допълнително ще обогят представата ни за култовия музикант.

Музей на Принс отваря в „Пейзли парк“ днес – засега само за три дни

Семейството на Принс (чрез неговия лейбъл NPG Records) и издателите Warner Bros. Records не ни оставиха да чакаме дълго. Още тази година ще излезе сборен албум с 39 от най-големите хитове на музиканта, а 40-та песен е неиздаваната досега Moonbeam Levels. Тя е записана през 1982 г. за албума „1999“. Prince 4Ever („Принс завинаги“) включва и съкратена версия на изпълнение на живо на Nothing Compares 2 U с Роузи Гейнс от неговата група The New Power Generation. Първоначално песента е публикувана през 1993 г. в The Hits/The B-Sides. Diamonds and Pearls, When Doves Cry, Purple Rain и Sign ‘O’ The Times са сред хитовете в тази колекция.

Принс – Prince 4Ever:

1. 1999
2. Little Red Corvette
3. When Doves Cry
4. Let’s Go Crazy
5. Raspberry Beret
6. I Wanna Be Your Lover
7. Soft and Wet
8. Why You Wanna Treat Me So Bad
9. Uptown
10. When You Were Mine
11. Head
12. Gotta Stop (Messin’ About)
13. Controversy
14. Let’s Work
15. Delirious
16. I Would Die 4 U
17. Take Me With U
18. Paisley Park
19. Pop Life
20. Purple Rain
21. Kiss
22. Sign ‘O’ The Times
23. Alphabet Street
24. Batdance
25. Thieves In The Temple
26. Cream
27. Mountains
28. Girls & Boys
29. If I Was Your Girlfriend
30. U Got The Look
31. I Could Never Take The Place of Your Man
32. Glam Slam
33. Moonbeam Levels
34. Diamonds and Pearls
35. Gett Off
36. Sexy MF
37. My Name Is Prince
38. 7
39. Peach
40. Nothing Compares 2 U

Prince 4Ever ще излезе в САЩ на 22 ноември, а в останалата част на света – на 25 ноември. В България албумът ще се разпространява от изключителния лицензиант на Warner Music International – „Орфей мюзик“. Дискът ще бъде придружен от 12-странична книжка с непубликувани досега фотографии на Хърб Ритс.

Звездата на Принс изгря на Алеята на славата на Apollo Theater

В началото на следващата година ще чуем и дългоочакваната ремастерирана версия на Purple Rain, която ще съдържа допълнителни материали. Саундтракът към филма трябваше да излезе в разширено издание още през 2014 г., за да отбележи 30-та годишнина от създаването на лентата. Това така и не се случи. Нито тогава, нито сега се съобщават подробности за съдържанието. Известно е само, че албумът ще съдържа два диска – първият – с ремастерираните записи от оригинала, а вторият – с неиздавани материали. Purple Rain е проект, събиращ в едно албум, филм и турне. Филмът е носител на наградата „Оскар“ за най-добра музика, като ще можем да си го припомним на филмовия фестивал на НДК „Киномания“, на който Джаз ФМ е медиен партньор.

Кино и музика на „Киномания“ - гледаме дългоочакваните филми за Майлс Дейвис и Чет Бейкър. И още: филмов разказ за Джанис Джоплин и класика на Принс

Принс почина на 21 април на 57-годишна възраст. Той издаде над 30 албума, като се смята, че в хранилището му има хиляди часове непубликувани записи. Последно е работел по джаз албум, стана ясно при откриването на неговия музей в студийния комплекс „Пейзли парк“. По-рано тази година музикантът обяви, че е започнал да пише книга с мемоари.

Принс разказва живота си от своя съвсем първи спомен в мемоарната книга „Красивите“

Принс прекъсна отношения с издателите си Warner Music Group през 1996 г., като заради договорните задължения дори промени името си на непроизносим символ. Компанията обаче остана съсобственик на неиздаваните му записи от 1978 г. до годината, в която пътищата им се разделиха.