„Приказки за джаза“ ни запознават с любимия ни жанр чрез разкази и илюстрации, докато се забавляваме с музика и танци

„Приказки за джаза“ ни запознават с любимия ни жанр чрез разкази и илюстрации, докато се забавляваме с музика и танци

Образователни джаз концерти, съчетани с удоволствието от хубавата музика, ще ни поднесе започващата днес поредица „Приказки за джаза“. Инициатор е продуцентът Васил Къркеланов, с важна информация ще ни запознава основният лектор – барабанистът Борислав Петров, а ръководител на музикалната част ще бъде тромпетистът Михаил Йосифов, определил се шеговито в интервю по Джаз ФМ като „хулигана, който ще разваля нещата“. „Ще бъдем два антипода на сцената, за да направим събитието по-забавно и за публиката да остане приятна емоция.“ – обясни той. На сцената ще бъдат още Ангел Заберски – пиано, Борис Таслев – бас, и вокалистките Велека Цанкова и Джорджия Павлова. Първото издание на шоуто е днес от 19:30 ч. в „София лайв клуб“. „Ще е весело и приятно, ще има разкази и илюстрации.“ – описва предстоящото събитие Васил Къркеланов. В следващи издания се очаква да се включат още Велислав Стоянов – цугтромбон, Милен Кукошаров – пиано, Димитър Карамфилов – контрабас, Атанас Попов – перкусии, Арнау Гарофе – саксофон/кларинет, Милица Гладнишка – вокал.

„Приказки за джаза“ започва със стиловете от най-ранните години – рагтайм и суинг. Свързани с идеята за празника в общността и за танца, те ще ни въведат в жанра именно чрез забавната му страна, пленила самия Мишо Йосифов като млад музикант. „Джазът съдържа в себе си много хумор, много усмивки. В по-късни форми има много сериозен джаз, вглъбен, търсещ други емоции. Но на мен винаги много ми е харесвала точно тази физиономия на джаза, в която има много забава.“ – описва пристрастията си той.

С тези по-сериозни посоки, в които джазът поема, ще се запознаем в другите две издания на проекта, за да опознаем развитието на любимата ни музика в периода чак до края на 70-те: бибоп, блу ноут, латино джаз, соул и ритъмендблус. Пътешествието с рагтайм и суинг обаче започва точно в момент, в който имаме нужда от усмивка. Може да ни я дадат изкуството, вярата, силата на единението в общността. „В джаза има страхотна енергия, особено в началото, невероятна радост, която струи от него. Тогава времената не са били чак толкова радостни, особено за хората, създали тази музика. Може би джазът е възникнал именно като компенсация на действителността, като отговор, като начин за спасение. Така са я създали тази музика и до ден-днешен тя действа по много енергиен и зареждащ начин.“ – коментира връзката със сегашния момент Васил Къркеланов. „Днес в тези странни времена, притеснени от пандемии, може би е добре да си добавим доза приятно настроение.“ – добави той.

Какво ще ни дадат рагтаймът и суингът според Михаил Йосифов? „Тази музика е много позитивна. Да я изпълняваш носи огромна радост. Това ми напомня за първите ми едва ли не професионални ангажименти – като ученици в Музикалното училище свирехме по улиците. Много отиваше там да изпълняваме диксиленд, рагтайм, суинг. Харесва ми тяхната приповдигнатост. Изпълнението на тази музика ми носи страхотно позитивна емоция, много радостно ми става.“

И тъй като тази музика съдържа в себе си идеята за танц, Васил Къркеланов се надява сред дошлите на шоуто да има хора, които обичат да слушат, но и да танцуват. Подходящата нагласа, за да преживеем най-пълноценно тази музика, е празничната, казва Мишо Йосифов: „Рагтаймът е музика на улицата, на празника, на карнавала. А пък после суингът е на най-големите танцови партита.“ Васил Къркеланов очаква на събитието и онези хора, които не се чувстват толкова празнично: „Пак да заповядат, защото това е начин всичко да се преобърне и да тръгне както трябва. И най-вече – да се усмихнем!“

Проектът се реализира с подкрепата на Министерство на културата. Трите концертни програми ще бъдат разпространени в шест епизода на платформата ArtLive.

  • Интервюто с Васил Къркеланов и Михаил Йосифов можете да чуете чрез бутона „Аудио“.