Приемахме за даденост, а трябва дълбоко да ценим: по Джаз ФМ излъчваме концерта на „Акага“ от Зала 1 на НДК през 2018 г.

Приемахме за даденост, а трябва дълбоко да ценим: по Джаз ФМ излъчваме концерта на „Акага“ от Зала 1 на НДК през 2018 г.

През 2018 г. „Акага“ събраха публика и бивши членове на формацията за концерт, на който отбелязаха 27 години от своето създаване. Ще помним деня 9 октомври, когато групата ни припомни велики моменти от своята история и нашите автобиографии с изпълнения, направили ни по-смели и вярващи в годините на прехода. От позицията на сегашния момент на физическо дистанциране и усамотяване у дома, споменът за този концерт идва с още по-дълбоко оценяване на възможността, която тогава приемахме за даденост, а тя е специална – да празнуваме любимата си музика заедно с нейните създатели, стекли се от различни точки на страната и на света към една сцена, за да творят. „Като се има предвид какви неща правехме тогава, оценявам какво означава човек да може да е сред хора, да покаже своето изкуство.“ – казва днес Иво Казасов, завръщайки се в интервю по Джаз ФМ към момента едва отпреди година и половина.

Само преди няколко месеца „Акага“ публикуваха запис от двучасовия концерт в ютюб, а в дните на изолация ни предложиха да не сме сами и ни припомниха за възможността да преживеем отново силната емоция на събитието. Тогава за него тук чак от Канада дойде Кристиян Александров, а към времето с „Акага“ се върнаха и Ясен Велчев, Оги Весков, Цветан Недялков, за да бъде възроден първият състав на групата. Излязоха още много специални участници, които са оставили следа с „Акага“. „Помня, че започнахме концерта с китка от всички инструментални пиеси, които бяха в първия и втория ни албум. Беше много голяма емоция за всички нас да изсвирим тези песни след толкова години.“ – допълва към спомените Иво Казасов.

От първия албум на „Акага“ е една от малкото ненаписани от групата, но издадени от нея пиеси – техния фънки вариант на „Селски танц“ от Милчо Левиев. В краткия отрязък от време всичко толкова много се промени – днес творбата звучи вече в почит към големия композитор. „Тази пиеса ни е любима – тя е една от малкото, която не е авторска и е в наш албум. Но тя е толкова гениална! И варианта, който направихме, много ни хареса. Самият Милчо сподели тогава, че е възхитен от него. Наистина беше страхотно, че я изпълнихме на този концерт!“ – щастлив от още едно нещо, направено навреме, е Иво Казасов.

И той очаква момента, когато след изпитанието с коронавируса всичко ще тръгне по нормалния път: „Мисля, че ще излезем други от тази криза. Ще се върнат някои ценности, които ги бяхме позабравили. И се надявам да станем по-добри!“ В сегашните времена на изпитание Иво Казасов ни призова да слушаме българска музика и да подкрепяме българската култура.

Пълния запис от концерта на „Акага“, състоял се на 9 октомври 2018 г. в Зала 1 на НДК звучи в две части в предаването ни за музика на живо „Джаз емоции“ във вторник и четвъртък от 21 ч. с повторение в събота и неделя от 19 ч.

  • Интервюто на Светослав Николов с Иво Казасов можете да чуете чрез бутона „Аудио“.