През очите на „Шаолин“: Щастието е в момента

През очите на „Шаолин“: Щастието е в момента

За първи път в България шаолински монаси говорят за вечните теми на модерен език – за Баланса, Щастието и Успеха в съвременния свят. След въздействащата първа беседа за Баланса скоро предстои и втората – за Щастието. Вечерната сесия ще се проведе на 23 март от 18 ч. в „Сити марк арт център“ на бул. „Янко Сакъзов“ №30 (бившето кино „Левски“). Разговорът ще ни предложи перспективата на „Шаолин“ за постигане на щастлив живот, както в кариерата, така и в целия живот.

Щастието има толкова много форми, колкото живи същества има по света – то може да е слънчев лъч или дъждовна капка, дългоочаквана среща, неочаквана усмивка или парченце шоколад. Във всичките си форми щастието има една характеристика, която винаги откриваме – то се ражда в момента. Ако овладеем момента, можем да владеем и щастието. „Можем да посеем семената на Щастието тогава, когато прекарваме повече време в настоящия момент или практикуваме медитация.“ – казва главният учител и кунг фу майстор на манастира „Шаолин“ в Европа Ши Хенг И.

Тази истина откриваме и в думите на Конфуций, според когото, ако някой иска да бъде винаги щастлив, трябва да е готов често да се променя. Ако животът е низ от моменти, преливащи един в друг, то можем да бъдем истински щастливи, само когато създаваме своите моменти и ги разпознаваме и изживяваме. И тъй като няма два абсолютно еднакви момента, трябва да сме готови да бъдем различни. Умението постоянно да се променяме ни учи все по-лесно да се освобождаваме от ненужното. Това не означава, когато стане трудно, да се отказваме без борба, а да се вслушаме във вътрешния си глас и когато „чуем“, че имаме нужда от промяна, да бъдем смели и да я осъществим.

„Да се живее в непрекъснато щастие е невъзможно. Поради това всеки от нас трябва да се научи да се справя със своето страдание.“ – обяснява Ши Хенг И. Постоянните промени, както в природата, така и в живота, следват един и същ кръговрат на две противоположности – прилив и отлив, горе и долу, добро и зло, радост и тъга, щастие и страдание. Когато не се страхуваме от страданието, а чрез него откриваме пътя си и се каляваме, се учим да живеем в момента и да откриваме щастието на неочаквани места. Овладяването на умението да разпознаваме момента и да го изживяваме, ни позволява да оценим щастието, което този момент носи, дори да го умножим и да го споделим. Игуменът на манастира „Шаолин“ в Европа Ши Хенг Зонг посочва: „Нищо не може да те направи по-щастлив от това да направиш нещо за другите.“

По време на предстоящата Шаолинска беседа за Щастието будистките монаси от манастира „Шаолин“ в Европа Ши Хенг И и Ши Хенг Зонг ще споделят с публиката какви семена трябва да посеем, за да пожънем щастие в забързания модерен живот.

Повече информация можете да намерите на страницата на Академията на PwC – България. Там можете да се регистрирате за участие в беседите или да закупите от билети от Ticketsbg.com, а също и на касата на „Сити марк арт център“.

Ето още послания на двамата монаси за Щастието:

Ши Хенг Зонг:
Много хора постигат щастието като състояние – но щастието идва едва тогава, когато няма условие.

Дори не можете да си представите, колко много щастие може да се изрази с една усмивка.

Буда казва: научете се да отминавате и да прощавате – това е ключът към щастието.

Ши Хенг И:
Всички емоции (дори щастието и тъгата) се случват вътре в човека. Поради тази причина всеки от нас носи отговорност да се грижи за себе си.