Премиери, творци от Стара Загора и от Пловдив, гости от Германия, Полша и Италия: започва 50-ото издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство

Премиери, творци от Стара Загора и от Пловдив, гости от Германия, Полша и Италия: започва 50-ото издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство

50-ото юбилейно издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство – Стара Загора започва от утре и продължава до 7 декември с премиери, оперни и балетни постановки, както и със симфонични концерти, включително с гостувания на чужди състави. Единственият в България форум на оперното и балетното изкуство се организира от Държавна опера – Стара Загора и Община Стара Загора. Джаз ФМ е традиционен медиен партньор.

Официалното откриване утре е с премиерата на Старозагорската опера и първо представяне на Балканите на „Африканката“ от Джакомо Майербер, копродукция с Дойче Опер – Берлин. Режисьор е Вера Немирова, която поставя спектакъла в германската столица през 2015 г. В екипа на тогавашната постановка е румънският тенор Даниел Магдал, който и тук ще изиграе ролята на Васко да Гама. Спектакъла ще дирижира главният диригент Ивайло Кринчев. От германския театър идват декорите на тази постановка, която открива нови хоризонти за творците и публиката на Балканите като мащабен регионален обхват.

В интервю по Джаз ФМ директорът Огнян Драганов описа спектакъла като грандиозен, а за усилието той да излезе на сцена използва думата „дръзнахме“. „Това е една опера, която изисква максимална концернтрация и максимално напрежение във всички състави. Музикалната форма е много интересна. Така в Стара Загора продължаваме да поставяме в афиша оперни и балетни спектакли, които не са сред често срещаните в програмите дори и по света. Това са все заглавия, които са доста трудни и умишлено избягвани, защото изискват огромен ресурс за тяхното поставяне на сцената. Постановката е с много красива музика. Запознах се с това заглавие преди много години и таях надежди в своето професионално развитие да се срещна някъде с нея. Това се случи сега. Щастие е за целия ансамбъл да работи с една от най-изявените жени-режисьори в света – Вера Немирова. С нейното присъствие тук израства самият театър.“

След гостуванията на Опера Нова от Белград и на Националната опера и балет на Северна Македония, тази година фестивалът в Стара Загора ни среща с Опера Балтик от Гданск. На 27 ноември ще видим рядко изпълняваната творба „Таис“ от Масне под диригентството на бразилския диригент Жозе Мария Флоренсио. В главните роли са Беса Лугичи, Марчин Брониковски и Ивайло Михайлов.

Най-новият спектакъл на „Фалстаф“ от Верди е на Държавна опера – Пловдив и ще сложи силен финал на фестивала на 7 декември. Операта се играе под диригентството на Павел Балев. В ролите ще видим Кирил Манолов, титулован ласкаво като най-добрия Фалстаф в света, и световната оперна прима Мариана Пенчева в ролята на мисис Куикли.

70 години балетно изкуство в Стара Загора ще отпразнуваме с премиера на „Шопениана“ на 5 декември. „В спектакъла се срещат поколения балетисти. Хореограф е примабалерината на Старозагорския балет и почетен гражданин на Стара Загора Снежана Дескова, а асистент-хореограф – най-новата звезда на трупата Анелия Димитрова.“ – отбелязва директорът Огнян Драганов.

Фестивалът ще отпразнува 70-ата годишнина и 50 години сценична дейност на оперната прима Стефка Минева, родом от Стара Загора. На 30 ноември след среща с публиката, под диригентството на Владимир Бошнаков в нейна чест ще пеят Цветелина Василева, Мария Белчева, Беса Лугичи, Татяна Шиварова, Саня Анастасия, Калуди Калудов, Веселин Михайлов, Нико Исаков и Александър Крунев. „Имаме удоволствието Стефка Минева да работи тук, при нас, да ни помага и да ни дарява със своята енергия и да присъства с нас. За концерта ще дойдат хора от целия свят, които са работили с голямата българска оперна певица.“ – посочи с благодарност Огнян Драганов.

Националният оркестър на консерваториите на Италия на 28 ноември ще изпълни концертна програма, чийто акцент са фрагменти от сравнително малко популярни италиански опери. Диригент е Алесандро Пинзаути. Гостуването у нас е възможно благодарение на Италианското министерство на културата. „Концертът със заглавието „Непознатата опера“ е с фрагменти от творби, които не се срещат често на сцената, но са шедьоври в оперната библиотека. Щастливи сме, че тук ще дойдат 70 млади музиканти. Те ще покажат възможностите на кариерното развитие, което оркестърът дава. Всеки един от членовете, след като завърши, получава позиция в най-големите оркестри, театри и филхармонии навсякъде по света.“ – казва Огнян Драганов.

Музикантите от Академичния оркестър на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ ще изнесат концерт за 120 години от рождението на патрона на Консерваторията. Под диригентството на Григор Паликаров изявата е на 29 ноември. Честването на прочутия ни музикант и педагог включва и изложба на къщата-музей „Панчо Владигеров“.

Основател на Фестивала на оперното и балетно изкуство е диригентът Димитър Димитров. Тази година се навършват 90 години от неговото рождение и 20 – от неговата смърт. Големия му принос към българската музикална култура ще бъде отбелязан на 1 декември с прожекция на спектакъла от 1983 г. на операта „Набуко“ от Джузепе Верди.

Специално събитие на 3 декември с представяне на книга и документален филм е посветено на 100-годишнината от рождението на един от строителите на българските оперни театри и симфонични оркестри Руслан Райчев.

  • Интервюто на Светослав Николов с директора на Държавна опера – Стара Загора Огнян Драганов можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

На снимката: сцена от „Африканката“.