Премиери на нови български книги, фокус върху литературата на Румъния и на скандинавските страни – за 42-ри път Софийски международен панаир на книгата

Премиери на нови български книги, фокус върху литературата на Румъния и на скандинавските страни – за 42-ри път Софийски международен панаир на книгата

За пореден път най-мащабен – днес започва 42-ят Софийски международен панаир на книгата. Над 200 изложители посрещат посетителите на първите четири етажа на НДК на обща площ, надхвърляща 1200 кв.м. Включени са седем чуждестранни участници: Румъния, Унгария, Иран, Русия (два щанда), Испания (институт „Сервантес“), Сърбия. Румъния е фокусна държава и у нас пристигат 15 от най-известните писатели от северната ни съседка – Адина Попеску, Габриела Адаместеану, Дан Лунгу , Йоан Грошан, Йоана Николае, Клаудиу Комартин, Лучан Дан Теодорович, Лучиан Боя, Мариус Чиву, Матей Вишниек, Мирча Динеску, Мирча Картареску, Овидиу Шимонка, Петру Цимпоеску, Симона Попеску. Културната програма има специално обособена сцена, която и тази година е на третия етаж на НДК. В провеждащия се паралелно Софийски литературен фестивал акцентът е литературата на скандинавските страни. Киното им е акцент на филмовия фестивал „Северно сияние”. Панаира на книгата ще открие президентът Росен Плевнелиев от 10 ч. днес. Входът е свободен. Организатор е асоциация „Българска книга”, която отбелязва своята 20-а годишнина, отново ще връчи наградата „Златен лъв” за най-добър издателски проект (определя се от експертно жури) и за издание с най-голяма обществена значимост през годината (определя се от журналистическо жури).

В културната програма на Панаира на книгата на 6 декември в традиционния Поетичен Никулден бе отбелязано творчеството на Николай Кънчев и бе връчена наградата на неговото име. Беше представена и книгата „Тримата велики български баси” от Александър Абаджиев за малко познати моменти от живота на великите творци Борис Христов, Николай Гяуров и Никола Гюзелев. Следва пълната програма.

Културна програма на 42-я Софийски международен панаир на книгата. Всички събития са на специалната сцена на 3 етаж, освен където е посочено друго:

9.12.2014 (вторник)
15:00 – 16:00
Представяне на книгата „Антология на съвременния арагонски разказ”. Представят проф. Михаил Неделчев и Палми Ранчев, както и преводачът Рада Панчовска.
16:00 – 17:00
Представяне на новите заглавия по аржентинската програма „Юг” за подкрепа на преводите на произведения от аржентински автори и среща-разговор, посветена на стогодишнината от рождението на световноизвестните аржентински писатели Хулио Кортасар и Адолфо Биой Касарес. Програма „Юг” е създадена през 2009 година от Министерство на външните работи и вероизповеданията на Аржентина, с цел да разпространява аржентинската литература и култура, като осигурява субсидии за преводи на произведения от аржентински автори за публикуването им от чужди издателства.
17:00 – 18:00
Издателство „Весела Люцканова” представя две нови книги от български автори – „Другият в съня ти” на Весела Люцканова и „4:50. Часът на кошмара” на Тео Буковски.
17:30
Щанд на издателство „Жанет 45”, № 325
Борис Минков с книгата си „Презапис или Другият куфар в Берлин”.
18:00
Щанд на издателство „Сиела”, № 107
Среща с автограф с Калин Терзийски
18:00 – 19:00
Проф. Иван Бързаков представя новото преработено и допълнено издание на стихосбирката „Яростно в скръбта”
18:30
Щанд на издателство „Жанет 45”, № 325
Среща с автограф с писателя Стефан Цанев. През тази година издателство „Жанет 45” представи 12 тома „Избрано” на големия български писател с оформление от художника Христо Гочев.
19:00 – 20:00
Премиера на „Времена и пространства в поезията на Иван Теофилов” – Яница Радева. Монографията „Обетован кръг. Времена и пространства в поезията на Иван Теофилов“ е първото цялостно издание на поезията на Иван Теофилов чрез полагането й в контекста на 60-те, 70-те и 90-те години на XX век.

10.12.2014 (сряда)
15:00 – 17:00
Кръгла маса „Отгоре над бариерите”
15-16 ч. – Част първа: Руската литература в България
16-17 ч. – Част втора: Българската литература в Русия
С участието на Георги Борисов – поет, директор на издателство „Факел експрес“, главен редактор на сп. „Факел“; Евгений Попов – руски белетрист и сатирик, носител на множество литературни награди, един от основателите на Руския ПЕН-център, асоцииран член на Шведския ПЕН-център
17:00 – 18:00
Библиотека „Блага Димитрова”. Представяне по случай новите издания на романите на Блага Димитрова „Отклонение” и „Лавина” с участието на Йордан Василев.
17:00
НДК, зала „Мати”, вход кино „Люмиер”, етаж II
Представянето на книгата с избрани стихове на Христо Фотев „Морето, най-голямото събитие”. Книгата ще бъде представена от проф. Михаил Неделчев и д-р Йордан Ефтимов. С участието на актьорите Михаил Билалов, Димитър Рачков и Руси Чанев.
17:30
Щанд на издателство „Жанет 45”, № 325
Ганка Филиповска представи новата си книга „30 щриха за любовта”. Издателката Божана Апостолова казва: „Дай, Боже, всекиму такива разкази!”
17:30 – 18:00
Щанд на издателство „Персей”, № 211
Книга с автограф: Софи Оксанен – „Когато изчезнаха гълъбите”. Новата книга на писателката, чийто роман „Чистка” е преведен на 43 езика.
18:00
Щанд на издателство „Сиела”, № 107
Среща с автограф с Теодора Димова.
18:00 – 19:00
С песните на „Шик”, Нона Йотова и Петя Буюклиева и стиховете на Евтим Евтимов и Маргарита Петкова издателска къща „Персей” чества 10 години. С участието на проф. Симеон Хаджикосев, Ива Николова и други автори и приятели на издателството.
18:30
Щанд на издателство „Жанет 45”, № 325
Виктория Лекова представя стихосбирката „Прекарване на времето”. Всеки посетител ще получи екземпляр от статията й „Разомагьосаният свят”, публикувана по-рано тази година в „Литературен вестник”.
19:00 – 20:00
Писателите Деян Енев и Чавдар Ценов ще представят дебютния сборник разкази „Малка, мръсна и тъжна” на Бистра Величкова

11.12.2014 (четвъртък)
10:00 – 10:30
Представяне на „Вики и Ники” – нова образователна система за деца от 5 до 7 години.
10:30 – 11:00
Среща с наградената на тазгодишния панаир на книгата в Москва като най-добра книга на славянски езици за история и култура – „Моята родина България”. Съставителите доц. Станка Вълкова и Борислав Мирчев ще ни пренесат в чудния свят на отечеството ни с познати и нови стихове, с песни и гатанки, а малките София и Калина ще ни разкажат за добрината...
14:00 – 15:00
Литературно четене с Румяна Еберт и преводачката Ана Димова. Съвместно с Гьоте Институт, София. Четене на преводи от излязлата от издателство „Визер”, Австрия, книга на българската писателка и преводачка Румяна Еберт „Ъгли и овали”.
15:00 – 16:00
Романът „Чужденци” на Андраш Петьоц, вдъхновен от едноименната творба на Албер Камю. Представят Унгарски културен институт и издталество „Ерго”.
16:00 – 17:00
Йордан Велчев – „Балканският човек”: художествено-документална литература. Автора ще представи поетът Иван Теофилов.
17:00 – 19:00
Вечер на номинираните поети за Национална награда за поезия „Иван Николов” на издателство „Жанет 45”. Жури в състав Дарин Тенев, Здравко Дечев и Надежда Радулова ще определи на специална церемония извън рамките на Коледния панаир на книгата кой ще получи голямата награда от 10 000 лв. и плакет, изработен от художника Христо Гочев.
17:00
Щанд на издателство „Хермес”, № 326
Автографи от Ивинела Самуилова.
17:00
Щанд на издателство „Сиела”, № 107
Среща с автограф с Йордан Свеженов
17:30
Щанд на почетния гост Румъния, № А2
Дискусия върху съвременния театър Участници: Лучан Дан Теодорович, Матей Вишниек, Здрава Каменова
Модератор: Мариус Чиву
Представя Министерство на културата на Румъния
17:30
Щанд на издателство „Жанет 45”, № 325
Аксиния Михайлова – „Разкопчаване на тялото”. Писателката е лауреат на тазгодишната литературна награда „Аполинер” с книгата „Небе за изгубване”. Тя успя да впечатли литературните среди във Франция и да получи високото им признание.
18:00 – 19:00
Щанд на издателство „Персей”, № 211
Книга с автограф: Среща с майсторите на скандинавския трилър Томас Енгер и Курт Ауст.
18:00
Щанд на издателство „Сиела”, № 107
Среща с автограф с Иво Сиромахов
18:00
НДК, зала „Мати”, вход кино „Люмиер”, етаж II
Издателство„Просвета” празнува 70 години от създаването си с ретроспекция за свършеното досега.
18:30
Щанд на издателство „Жанет 45”, № 325
Милен Русков ще се срещне с най-верните читатели на романите си. Тази година авторът беше отличен с Наградата за литература на Европейския съюз за романа си „Възвишение”, който се превърна в един от най-четените български романи.
18:30
Книжарница „Хеликон” - бул. Цар Освободител 4
Гордана Чирянич представя книгата си „Къщата в Пуерто”. През 2012 г. тя получи наградата НИН – най-престижното литературно отличие в Сърбия. Разговора ще води Биляна Курташева – писател, критик, преподавател в НБУ.
19:00
НДК, зала 6
Поезия и музика
Поезия: Мирча Динеску, Вокал: Мария Радукану, Китара: Максим Белчуг
Представя Министерство на културата на Румъния
19:00 – 19:30
Щанд на издателство „Персей”, № 211
Представяне на романа „Наопаки” от Карл-Жорис Юисманс. За първи път на български излиза емблематичният за декадентството и дендизма роман, вдъхновил Оскар Уайлд да създаде „Портретът на Дориан Грей”.
19:00 – 20:00
Сцена, ет. 3
Премиера – „Знаците” от Калофер Русев. Какво представлява глаголицата? Каква е истината за делото на братята Кирил и Методий? Защо и до днес се твърди, че траките не са имали своя писменост?

12.12.2014 (петък)
12:00 – 14:00
Премиера на романа „Градина във Венеция” за важните проблеми в съвременния свят. С участието на автора Милета Проданович и преводачката Русанка Ляпова.
Представят Министерство на културата на Република Сърбия и издателство „Ерго“
13:00
Щанд на почетния гост – Румъния, № А2
Среща с Йоан Грошан, Матей Вишниек и Милен Русков Модератор: Мариус Чиву
Представя Министерство на културата на Румъния
13:00 – 14:00
Щанд на издателство „Агата-А”, № Б11
Известната сръбска писателка и поетеса Гордана Чирянич, автор на романа „Къщата в Пуерто” и носител на наградата НИН за 2012 г., ще се срещне с читателите и гостите на Софийския международен панаир на книгата и ще раздава автографи.
14:00 – 15:00
Издателство „Прес” ни кани на куклен театър с Мики и Мини Маус. „Мики Маус по следите на изчезналото съкровище” е интерактивно куклено представление за деца на 3-7 години. Вдъхновение са книжките на издателство „Прес” от колекцията Disney English.
15:00
Щанд на Почетния гост – Румъния, № А2
Среща с Петру Цимпоеску, Дан Лунгу и Адина Попеску Модераторr: Овидиу Шимонка
Представя Министерство на културата на Румъния
15:00 – 17:00
НДК, зала 4
Книжният пазар в България и Румъния – дебати, организирани от Съюза на книгоиздателите в Румъния и Министерство на културата на Румъния.
15:00 – 16:00
Сборник с творби на Елиас Канети: „Елиас Канети рийдър”. Екип: Пенка Ангелова, Владимир Сабоурин, Борис Минков, Ана Димова. С подкрепата на „КултурКонтакт” и Гьоте институт. „Следя с голяма съпричастност събитията в България. Времето е трудно, но ще бъде преодоляно. Естествената топлота на тези хора отново ще ги събере. След известно време всичкото това разделение ще изглежда като лош сън. Доверявам се на прозрението на онези, които са останали хора ... и никога няма да се променят в това отношение”, пише роденият в България Елиас Канети в писмо до Пенка Ангелова от 9 април 1992 г. Сборникът „Елиас Канети рийдър” си поставя за цел да предложи за сферата на образованието представителни откъси от произведения на твореца, съпроводени от научни статии и студии от български канетеведи. Авторски и преводачески колектив в състав: проф. дфн Пенка Ангелова, проф. дфн Ана Димова, проф. дфн Владимир Сабоурин и доц. д-р Борис Минков ще представят сборника на вниманието на публиката на международния панаир.
Представя издателство „Елиас Канети”
16:00 – 17:00
Премиера на книгата „Автобиографична книга на Меркуцио Полински” - приказка за деца и възрастни.
Представя издателство „Делакорт”
17:00 – 19:00
Вандърмиър и компания: уиърд, дистопии и фантастика от „Екслибрис”.
17:30
Щанд на Почетния гост – Румъния, № А2
Представяне на книгата „Балчик” и разговор между автора – историка Лучиан Боя, и Иван Билярски. Гост: преводачът Стилян Деянов. Модератор: Овидиу Шимонка.
Представя Министерство на културата на Румъния
17:30
Щанд на издателство „Жанет 45”, № 325
Поетесата Людмила Миндова ще представи новата си стихосбирка „Тамбос”. „В „Тамбос” смайването е и преди, и след познанието. Което, вярно, е тъга, но и ярост, и сила, и ново удивление.” Нева Мичева
18:00
Щанд на издателство „Сиела”, № 107
Среща с автограф с Ути Бъчваров
18:00
Посолство на Словакия в България, бул. „Янко Сакъзов” №9
Премиера на два романа от Павол Ранков: „Случи се на 1 септември” („Ерго“, 2014) и „Майки” („Безсмъртни мисли“, 2014). С участието на автора и преводачите Николай Фенерски и Асен Милчев. Книгата ще представи Деян Енев.
Представя издателство „Ерго”
18:30
Щанд на издателство „Жанет 45”, № 325
Среща с Весела Ляхова. Романът й „Бежанци” е носител на наградата „Христо Г. Данов” (2014 г.) и на Първа награда на Портал „Култура” (учредена от фондация „Комунитас”) за принос в областта на културата и хуманитаристиката, категория „Литература” (2014 г.)
18:30 – 19:00
Щанд на издателство „Монт”, № 410
Коледна томбола на издателство. Наградите ще бъдат изтеглени от авторката на „Кралицата на здрача: Наследницата” – Гери Йо.
19:00 – 20:00
Сцена, ет. 3
Премиера – „Мрежата на живота” от Таня Капинчева. На пръв поглед Карина, главната героиня на романа, има всичко, което е необходимо на една 40-годишна жена, за да бъде щастлива – здраво дете, богат съпруг и красива къща в чужбина. Под повърхността на нейния живот, обаче, е скрито безразличието на съпруга й, заплашващо да зарази със силата си отношението на дъщеря им към нея. Зад парите и луксозния дом е скрита за очите на околните, но не и за нея, самотата и носталгията, придобиващи гротескно големи размери в часовете на дългите нощи. Ще намери ли Карина изход от депресията или виртуалният свят ще превземе всички територии на нейното съществуване, докато я превърне в нереална жена?
Представя издателство „Делакорт”
20:00
НДК, Зала 7 (вход с покани)
Връчване на годишните награди на асоциация „Българска книга” – „Златен лъв”.

13.12.2014 (събота)
10:00 – 11:00
Издателство „Нов живот” представя своята поредица от книги за здравословен начин на живот.
Модератор: д-р Гергана Гешанова, фитотерапевт
11:00
Щанд на издателство „Емас”, № 316
Детският автор от Норвегия Ендре Люн Ериксен ще дава автографи.
11:00
Щанд на издателство „Жанет 45”, № 325
Най-добрият детски автор Виктор Самуилов и поредната му весела приумица – книжка-календар.
11:00
Щанд на издателство „Сиела”, № 107
Среща с автограф с Милена Пашова
11:00 – 12:00
„Силвър” от Андрю Моушън. Ново издание на продължението на „Островът на съкровищата” от Робърт Луис Стивънсън. Книгата излиза с илюстрациите на големия български художник Любен Зидаров, специално направени за това издание.
Представя издателство „Прозорец”
11:30 – 19:30
Щанд на издателство „Монт”, № 410
Среща с автограф с Гери Йо, автор на „Кралицата на здрача: Наследницата”
12:00
Щанд на Почетния гост – Румъния, № А2
„Детските книги не са детска игра” – разговор с Йоана Николае и Адина Попеску. Модератор: Овидиу Шимонка.
Представя Министерство на културата на Румъния
12:00
Щанд на издателство „Сиела”, № 107
Среща с автограф с Михаил Вешим
12:00
Щанд на издателство „Жанет 45”, № 325
Среща с автограф с писателя Георги Господинов 15 години след излизането на първия български постмодерен роман – „Естествен роман”, преведен на 23 езика.
12:00 – 13:00
Алхимия на взаимоотношенията – лекция на Гал Сасон.
Представя издателство „Кибеа”
13:00
Щанд на Почетния гост – Румъния, № А2
Поетично четене с Йоана Николае, Симона Попеску, Мирча Динеску, Клаудиу Комартин, Матей Вишниек, Мариус Чиву.
Модератор: Овидиу Шимонка.
Представя Министерство на културата на Румъния
13:00
Щанд на издателство „Сиела”, № 107
Среща с автограф с Ваня Щерева
13:00 – 14:00
Премиера на стихосбирката „И за любов да пишем е престъпно” на Христина Маджарова
Представя фондация „Буквите”
14:00 – 16:00
„Подземните хроники” на Сюзан Колинс – карнавал и томбола.
Представя издателство „Екслибрис”
15:00
Щанд на Почетния гост – Румъния, № А2
Среща с Лучан Дан Теодорович, Габриела Адаместеану и Георги Господинов
Модератор: Мариус Чиву
Представя Министерство на културата на Румъния
15:00
Щанд на издателство „Сиела”, № 107
Среща с автограф с Галин Никифоров
16:00 – 17:00
Представяне на книгата на световноизвестния неврохирург д-р Бен Карсън „Поеми риска”. Д-р Бен Карсън е първият, разделил успешно бебета сиамски близнаци, свързани в областта на главата. В практиката си той поема огромни рискове като лекар и като човек. Споделяйки някои от тези случаи, той обяснява своите принципи за анализ на риска, които действат при всяка ситуация. Радост Горанова ще представи книгата и ще сподели впечатления от личната си среща с автора.
Представя издателство „Нов живот”
16:00
Щанд на издателство „Факел Експрес”, № 421
Васил Балев дава автограф на книгите „Злак” и „Стихотворения”
16:00
Щанд на издателство „Жанет 45”, № 325
Среща с Радостина Ангелова.
16:00
Щанд на издателство „Хермес”, № 326
Автографи от Иво Топалов и представяне на новата му книга „Докторът”.
16:00
Щанд на издателство „Ерго”, № 429
Среща с автограф с Нели Лишковска. Представяне на сборника ѝ с разкази „Танго за Луцифер” „Подозрителна, но и благосклонна към своите герои, разказвачката Нели Лишковска ги въвежда в света ни – и изведнъж той става по-ясен и по-зловещ, по-тайнствен и по-вълнуващ. Задълго.“ Марин Бодаков.
16:30
Щанд на издателство „Агата-А”, № Б11
Джаз-четене: „Кортасар – коледен епизод”. Посвещава се на 100-годишнината от рождението на Хулио Кортасар. С участието на всички преводачи на Хулио Кортасар, на музикантите Петър Момчев – саксофон, и Владимир Михайлов – контрабас, и на членове на дипломатическата мисия на Аржентина в България. Четем новоизлезлите текстове на Кортасар „Около мита” и „62/Модел за сглобяване”.
17:00
Щанд на издателство „Емас”, № 316
Датският криминален автор Юси Адлер-Улсен ще дава автографи
17:00
Щанд на издателство „Сиела”, № 107
Среща с автограф с Алек Попов
17:00 – 18:00
Премиера на романа „Късна жена” от Станчо Пенчев. „Станчо Пенчев е от рядката порода на тихите майстори. Той не бие тъпана за щяло и нещяло. Но тъкмо трудът на тези майстори населява с домове и уют обиталището на българската литература”. Деян Енев. Книгата ще представи литераторът д-р Йордан Ефтимов.
Представя издателство „Ерго“
17:30
Щанд на Почетния гост – Румъния, № А2
Диалог между Мирча Картареску и Иван Станков.
Модератор: Мариус Чиву.
Представя Министерство на културата на Румъния
18:00
Щанд на издателство „Ерго”, № 429
Среща с автограф с Владислав Христов и най-новата му стихосбирка „Германии”. „Необикновената напрегнатост и наситеност на тази поезия, нейният размах и дълбочина поставят „Германии” сред най-значителните творби на съвременната ни лирика”. Иван Теофилов.
18:00 – 18:30
Щанд на издателство „Персей”, № 211
Книга с автограф: Йохана Синисало – автор на големия финландски бестселър „Никога преди залез”. Романът е големият финландски пробив в модерната попкултура, превърнал авторката в световна знаменитост и донесъл й номинация за награда „Небюла” в САЩ. Млад фотограф открива трол, пребит от агресивни тийнейджъри. Но младежът няма представа, че неговият приятел, неусетно превърнал се в най-близкото му същество, може да провокира най-тъмните и забранени импулси на човека.
18:00 – 19:00
Представяне на новия роман от Милена Фучеджиева – „Сексът и комунизмът”. Той разказва за невъзможната любов между два елита – комунистическия и този отпреди 9 септември 1944 г.
Представя издателство „Ентусиаст“
19:00 – 20:00
Илиян Любомиров представя „Нощта е действие”. „Ако има поет, който е способен да ни зареди с желание за живот и положителна енергия в днешното мудно време на отрицание и повсеместна враждебност, то това е Илиян Любомиров.” Петър Чухов.
Представя издателство „Жанет 45“

14.12.2014 (неделя)
11:00
Щанд на Почетния гост – Румъния, № А2
Среща с Йоана Николае, Симона Попеску и Клаудиу Комартин. Гост: преводач Василка Алексова.
Модератор: Овидиу Шимонка.
Представя Министерство на културата на Румъния
11:00 – 12:00
Издателство „Сиела” представя луксозното издание „Светът на огън и лед” – неразказаната история на Вестерос и „Песен за огън и лед”! Издание с над 170 цветни илюстрации и нова информация, представена от Джордж Р. Р. Мартин.
12:00 – 13:00
Приказката „Упоритият крал” от Доналд Бисет възкръсва 37 години след появата й на български. Живот й дава художничката Кремена Пенчева, която ни въвежда в света на фантазии на английския писател, уголемен от нейното въображение в цветове и форми. Кремена ни напусна преди 2 години, но сега ще се срещнем с две от книгите й – „Упоритият крал” и „Скрити приказки”, в която текстът и картинките са създадени от нея. Представя издателство „Милениум“
12:00
Щанд на издателство „Жанет 45”, № 325
Гостуват Т. Яна Якова и детският роман „Лапи”. Пухкавите котаци, нарисувани от автора на тази книжка, ни показват каква е цената на приятелството и как доброто пак ще победи, въпреки прословутия котешки мързел...
12:00
Щанд на издателство „Кръгозор”, № 321
Публично теглене на томбола с имената на всички гласували в конкурса „Моята любима книжарница”
12:00 – 13:00
Щанд на издателство „Ерго”, № 429
Среща с автограф с Екатерина Григорова и последната ѝ стихосбирка „Дъска по мокрия пясък”. „Авторката умее да пътува като автор както в световното пространство, така и в най-новата българска лирика. В новата си книга тя е последователно проницателна, ненатрапчиво парадоксална, находчиво помирителна”. Бойко Ламбовски.
13:00 – 14:00
Литературно четене и презентация на романа на Мариане Грубер „Спомените на един смешник”. Преводач: Ана Димова. Модератор: Владимир Сабоурин. Съвместно с Посолство на Република Австрия, София.
Мариане Грубер е aвторка на проза, лирика, есета, утопични романи, детска и юношеска литература. Сътрудник на радиото и телевизията. Изнася лекции в Европа, Азия и САЩ. От 1994 до 2014 г. е президент на Австрийското дружество за литература – най-голямото австрийско сдружение, осъществяващо контакти с творци от цял свят. Носител на многобройни награди, между които наградата „Джордж Оруел”, награди за лирика, за къс разказ, за детска и юношеска литература. Почетен доктор на университета в Нижни Новгород (1997 г.). Член на Международното настоятелство на Международно дружество „Елиас Канети”. На български от Мариане Грубер: „Протоколи на страха” (1994 г.), „Към замъка” (2010 г.). В едно свое интервю тя казва, че е дълбоко вярващ човек, вярва в съзидателната сила на изкуството. А щом едно общество може да си позволи да създава култура, то може да намери и образци за решаване на проблемите си. В създаването на такива образци Мариане Грубер има забележителни постижения както в творчеството си, така и в културно-политическата дейност.
Представя издателство „Елиас Канети“
14:00 – 15:00
Литературно четене и презентация на книгата на Ирен Ниг „Човек сам словотвори местата си”. Преводач: Недка Николова. Модератор: Пенка Ангелова. С подкрепата на културната фондация на Лихтенщайн.
За книгата си „Човек сам словотвори местата си” (2006 г.) Ирен Ниг получава литературната награда на Европейския съюз. В тази книга се докосваме до една свободна игра със словото, с препинателните знаци, със значенията на думите и с чувствата, които те предизвикват. С детски наивитет, творческо въображение и философско вглъбение тук се градят възможни и междинни светове, които ни внушават свободата, необходима за изживяването и красотата на живота. Ирен Ниг ни показва, че по-важното е да не се живее в чужда приказка и в чужд текст, а да се намери собствената приказка, собствения текст в това словотворческо светослагане и преодоляване на смъртта.
Представя издателство „Елиас Канети“
15:00 – 16:00
Издателска къща „Гутенберг” ще представи новите си издания испански антологии. „Изгнаници на този свят“ на испанския философ Мигел де Унамуно (1864 – 1936 г.) се издава по случай 150 години от рождението му. В нея са представени всички значими периоди и идеи от творчеството на забележителния „будител на духове”. В антологията „Вълнения“ на Федерико Гарсия Лорка (1898 – 1936 г.) българският читател ще може за първи път да се запознае с пълния спектър на художествената проза на великия испански поет. Малко известен факт е, че той дебютира именно като прозаик и през целия си живот не спира да публикува разкази, импресии, философски етюди, есета, речи, поеми в проза и др.

В рамките на 42-я Софийски международен панаир на книгата се провежда Софийският международен литературен фестивал. Основната програма ще се проведе от днес до 14 декември в Мраморно фоайе на НДК. Цялото пространство от 300 кв. м. ще бъде оформено тематично и ще включва сцена, детски кът, кафене, щанд за книгите на авторите-гости и други заглавия от нордската литература. Програмата включва представяне на 12 автори от 5 скандинавски страни (Дания, Норвегия, Исландия, Швеция, Финландия); лекции и дискусии, организирани съвместно с катедрата по скандинавистика на СУ „Св. Климент Охридски”; филмова програма, осъществена в партньорство с фестивала „Северно сияние”; специален панел за криминална литература; изложба на корици и илюстрации; атрактивна детска програма; вечери с поезия и музика. Включилите се в Софийския литературен фестивал могат да участват в инициатива за събиране на книги за деца. В паузите между представянията на участниците от сцената ще прозвучи и музикално изпълнение на живо. Шведската писателка Катарина Масети ще свири на акордеон, заедно с племенницата си, която е учила в България. Ще се прожектира и документални филми. В сряда от 12:30 ч. можете да гледате „Хару – островът на уединението” – 40-минутен филм за живота на обичаната писателка Туве Янсон. В четвъртък и петък ще ни зарадват кадри от неповторимата природа и градска среда на скандинавските страни. Посетителите ще могат да дегустират традиционни за тези народи ястия.

Досега в културната програма на Софийския международен литературен фестивал слушахме музика (Help Me Jones, „Гологан”) и поезия (Емил Христов, Ивайло Добрев, Марица Колчева, Рене Карабаш, Диана Иванова, Иванка Могилска, Камелия Спасова, Яна Монева); дебютна проза представиха Александър Христов, Зорница Гъркова, Надежда Дерменджиева, Светослав Тодоров, Стоян Ненов, Стефан Стефанов, Христо Раянов; проведе се дискусия за преводите от скандинавски езици – история, настояще и перспективи за бъдещо развитие, както и Ден на детската книга – с куклен театър, работилници и вкусни изненади. И още – авторските книги на Мила Попнеделева-Генова, представени с куклен спектакъл от Ива Кала, „Вкусна география” – детска готварска работилница, Скандинавска вечер, в която студенти ченоха любими откъси от скандинавски автори в оригинал и превод. Следва в пълнота основната културна програма:

Културна програма на Софийския международен литературен фестивал:
09.12.2014 (вторник)
15:00 – 16:00
Представяне на литературния критик и писател Хенинг Верп, Норвегия.
Модератор: Антония Господинова, СУ „Св. Климент Охридски”.
16:00 – 17:30
Представяне на писателите Весела Ляхова и Владимир Зарев.
Модератор: Митко Новков
17:30 – 19:00
Представяне на писателката Софи Оксанен, Финландия
Модератор: Савелина Савова

10.12.2014 (сряда)
10:30 – 11:30
Четения и забавни игри с Муминтролите на Туве Янсон.
С участието на Ивайло Гандев
11:30 – 12:30
100 г. от рождението на Туве Янсон – представяне на изложбата „Туве Янсон – живот и творчество”, разговор за творчеството и биографията й, прожектиране на документален филм.
Модератор: Зорница Христова
13:30 – 15:00
„Престъпление в НДК” – експериментална работилница за създаване на кратък криминален разказ.
Медиатори: Румен Петров и Йордан Ефтимов
15:00 – 16:30
Представяне на писателя Курт Ауст, Норвeгия.
Модератор: Савелина Савова
16:30 - 18:00
Представяне на писателите Александър Шпатов и Катя Атанасова.
Модератор: Васил Георгиев
18:00 - 19:00
Четене на разказите, създадени в експерименталната работилницата „Престъпление в НДК”.
19:00 - 20:30
Представяне на писателите Момчил Николов и Томас Енгер, Норвегия.
Модератор: Ангел Игов

11.12.2014 (четвъртък)
10:30 – 12:00
Детска творческа работилница с Център Андерсен.
Ръководител: Надежда Михайлова
14:00 – 15:30
Представяне на писателите Людмил Станев и Торстайн Томсен, Дания.
Модератор: Митко Новков
15:30 – 17:00
Представяне на писателите Аксиния Михайлова и Керана Ангелова.
Модератор: Митко Новков
17:00 – 18:30
„Душата на севера” – лекция на проф. Вера Ганчева.
С участието на Иван Тенев
18:30 – 19:00
Музикална пауза: Катарина Масети – акордеон, и София Хьогстадиус – цигулка.
19:00 – 20:30
Представяне на писателите Албена Стамболова и Катарина Масети, Швеция.
Модератор: Георги Ангелов

12.12.2014 (петък)
11:00 – 12:30
Представяне на детския писател Ендре Люн Ериксен, Норвегия.
Модератор: Валентина Стоева
14:00 – 15:30
Представяне на писателите Борис Минков и Федя Филкова.
Модератор: Пламен Дойнов
15:30 – 17:00 ч.
„Не става дума само за пари! Как в Скандинавия и България се подкрепя международната литературна комуникация” – дискусия с участието на проф. Вера Ганчева, Георги Господинов и Сьоун, Исландия.
Модератор: Яна Генова
17:00 – 18:30
Представяне на писателите Йохана Синисало, Финландия и Христо Карастоянов.
Модератор: Андрей Захариев
18:30 – 20:00
Представяне на писателя Сьоун, Исландия.
Модератор: Андрей Захариев

13.12.2014 (събота)
10:30 – 12:00
Представяне на детския писател Улф Старк, Швеция.
Модератор: Марин Бодаков
12:15 – 13:00
Театрална пауза със „Сфумато”: откъси от „Самолетът закъснява” – спектакъл на Маргарита Младенова по поезията на Борис Христов и документални текстове.
Актьори: Александра Василева, Елена Димитрова, Лилия Гелева, Василена Винченцо, Алиса Атанасова, Албена Ставрева, Цветан Алексиев, Добрин Досев, Бойко Кръстанов, Ивайло Драгиев, Станислав Ганчев, Антонио Димитриевски, Сотир Мелев
13:00 – 14:30
Представяне на поетите Владимир Левчев, Илко Димитров и Йордан Ефтимов.
Модератор: Стефан Иванов
14:30 – 16:00
Представяне на поетите Екатерина Йосифова и Иван Теофилов.
Модератор: Марин Бодаков
16:00-17:00
Театрална пауза със „Сфумато”: откъси от „Жюли, Жан и Кристин” по Стриндберг, адаптация и постановка – Маргарита Младенова.
Актьори: Албена Георгиева, Христо Петков, Мирослава Гоговска
17:00 – 18:30
Представяне на писателите Галин Никифоров и Юхан Теорин, Швеция.
Модератор: Светлозар Желев
18:30 – 20,00
Представяне на писателя Юси Адлер-Улсен, Дания.
Модератор: Андрей Захариев

14.12.2014 (неделя)
10:30 – 11:30
„Приказки от Скандинавия” – детска анимационна работилница с ръководител Радостина Нейкова.
12:00 – 13:00
Театрална пауза с кукления актьор Румен Гаванозов: откъси от кукления театър „В края на ноември” по Туве Янсон.
13:00 – 14:30
„Викингите и тяхната епоха” – лекция на Айгир Сверисон.
14:30 – 16:00
Представяне на писателя Офейгур Сигурдсон, Исландия.
Модератор: Айгир Сверисон
16:00 – 17:30
Представяне на поетите Владислав Христов и Иво Рафаилов.
Модератор: Силвия Чолева
19:00 – 20:00
Закриващо събитие : Концерт с камерна музика от скандинавския север, организиран от Посолството на Кралство Дания, Посолството на Кралство Норвегия, Посолството на Финландия и Посолство на Швеция, Стокхолм.
Място на провеждане: Национална художествена галерия, пл. „Княз Александър I”, №1

В рамките на фестивала могат да се видят и три изложби:
„Усмивката” – фотографии на известни писатели, посетили България.
Фотограф: Владислав Христов.
НДК, 3-и етаж
„Линия, която разказва” – скандинавски дизайн на книгата.
Куратор: Рада Якова. Експозиционен дизайн: Петър Захаринов.
НДК, Мраморно фоайе
„Туве Янсон – живот и творчество”
Проект на Посолството на Финландия в България
9 - 14 декември, НДК, Мраморно фоайе
Всички събития на фестивала са с вход свободен, с изключение на филмовата програма, реализирана в партньорство с кинофестивала „Северно сияние”. За работилниците се изисква предварително записване на [email protected].

Петото издание на фестивала за нордско кино „Северно сияние” продължава до 11 декември в Дома на киното, „Евро синема”, „Одеон” и Културен център G8, като представя 14 скандинавски филма. Фестивалът бе открит с „Последната присъда” на шведската легенда Ян Троел с наградата за най-добър режисьор от фестивала в Монреал и награда за най-добра актриса на Ула Скоог от фестивала в Чикаго. Филмът е екранизация по едноименния роман на Кене Фант. Сред акцентите в програмата са датският „Похищението”, отличен с пет награди „Роберт”, биографичната драма на Биле Аугуст „Мари Кройер”, представяща живота на съпругата на известния датски художник Педер Северин Кройер, бунтарският „Синовете на Норвегия” и номинираният за най-добър филм от Европейската филмова академия „Момиче на повикване”. Премиерно се показва пълната версия на филма на Лив Улман „Кристин, дъщерята на Лавранс”, заснет по историческата трилогия на Сигрид Ундсет, един от най-гледаните финландски филми през последните години – „Желязно небе”, и „Чистка” по едноименния роман на Софи Оксанен. В София се показва и отличеният на десетки международни форуми „На север от слънцето”.