Представяне на нови пейки-букви и камерни четения на различни места в града, част от събитието „Скритите букви“

Представяне на нови пейки-букви и камерни четения на различни места в града, част от събитието „Скритите букви“

Утре (11 май) Фондация „Прочети София“ ще представи Скритите букви: Визуално-поетичен маршрут. Датата не е избрана случайно – тогава се почита паметта на Св. св. Кирил и Методий и отново тогава е и професионалният празник на библиотекарите.

Събитието на 11 май ще се състои от две основни части. От 20:00 ч. пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъдат показани новоизработените „Скрити букви “ – пейки, които при своето създаване бяха скрити из града и обособяваха литературни кътчета на неочаквани места. Пейките са във формата на Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я. Това са онези букви, които нямат графичен аналог в латинската и гръцката азбуки. На всяка пейка може да бъдат прочетени и стихотворенията, написани специално за проекта от Анна Лазарова, Галина Николова, Георги Господинов, Иван Ланджев, Красимира Джисова, Марин Бодаков, Мария Калинова, Мирела Иванова, Надежда Радулова, Никола Петров, Петър Чухов, Силвия Чолева, Стефан Иванов и Цочо Бояджиев. Новите пейки-букви ще бъдат изработени от по-устойчив и здрав материал, а Костадин Кокаланов ще пренесе върху тях специално създадения за проекта графичен език. Пейките-букви ще останат пред Националната библиотека до 21 май, а след това ще отпътуват за Брюксел.

Половин час по-късно, от 20:30 ч., отново от Националната библиотека ще започне Визуално-поетичният маршрут, който има по-пърформативен характер. Няколко спирки ще формират трасето му и на всяка от тях ще бъдат четени стихотворения на всички 14 поети, участващи в проекта „Скритите букви“. Негов гид ще бъде историкът и екскурзовод Димитър Димитров, който ще води публиката до камерните поетически четения, в които на живо ще участват поетите Анна Лазарова, Георги Господинов, Галина Николова, Иван Ланджев, Марин Бодаков, Мирела Иванова, Никола Петров, Петър Чухов, Силвия Чолева, Стефан Иванов, Цочо Бояджиев.

Визуалната част от поетичния маршрут е поверена на Албена Лимони, Мила Янева-Табакова и Боряна Зафирова. Те ще рисуват, пишат и създават в реално време визуалната среда чрез преносимата интерактивна инсталация All is sketch на Poliforma. Тя представлява кутия, позволяваща с помощта на проектор и сензорна писалка да се рисува и пише по всякакви повърхности в града без следа. Освен художниците в края на Визуално-поетичния маршрут няколко човека от публиката също ще имат възможност да нарисуват своята поетична интерпретация.

Събитието е със свободен достъп и без предварителна регистрация.

За „Скритите букви“
„Скритите букви“ добиха широка популярност и станаха един от най-разпознаваемите проекти на фондацията „Прочети София“. През 2018 г. пейките бяха разположени на различни скрити и тихи места в града. Към всяка пейка имаше специално написано стихотворение от съвременен български поет. По този начин поезията достигаше до най-различни и случайни хора. В следващите години пейките-букви започнаха да пътуват на различни места извън България под името „Българските букви“. Досега проектът е гостувал в Париж, Берлин, Будапеща, Рабат и Пловдив.

„Скритите букви“: Визуално-поетичен маршрут се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и Министерство на културата. Проектът се реализира и с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития. Партньор е Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и Държавен културен институт към Министерство на външните работи.