Празнуваме половин век от излизането на култовия албум на Отис Рединг Otis Blue

Празнуваме половин век от излизането на култовия албум на Отис Рединг Otis Blue

Звукозаписната компания Rhino (част от Warner Music), наследила записите на Отис Рединг чрез каталога на Stax Records, подготвя ред инициативи за отбелязването на половинвековния юбилей от излизането на най-силния албум на музиканта – Otis Blue: Otis Redding Sings Soul. Той се появява на музикалния пазар на 15 септември 1965 година, а за честването на годишнината ще бъде преиздаден и самостоятелно, и като част от бокс сет с пълната дискография на музиканта, като паралелно се провежда кампания за откриването на момичето, чиято усмихната снимка краси обложката.

Otis Blue е третият албум в звукозаписната кариера на Отис Рединг и е основополагащ за формирането на суровото звучене на музиканта. Той разкрива авторския му талант с великите песни Respect (която две години по-късно става емблематична за Арита Франклин) и I’ve Been Loving You Too Long (написана в съавторство с Джери Батлър). Част от композициите – Shake, A Change Is Gonna Come и Wonderful World, са от наследството на Сам Кук, който си отива от този свят няколко месеца по-рано и когото Рединг много уважава както заради музиката му, така и заради борбата му в защита на човешките права. Блус мелодията Rock Me Baby (превърната година по-рано в хит от Би Би Кинг) и шедьовърът на „Мотаун“ My Girl са сред другите акценти в албума. Тук са още оригиналната Ole Man Trouble, (I Can’t Get No) Satisfaction на „Ролинг стоунс“, традиционната Down in the Valley и You Don’t Miss Your Water на Уилям Бел. Основната част от Otis Blue Отис Рединг записва в рамките на 24-часова сесия с участието на Booker T. & The MG’s, Айзък Хейс и музикантите от Mar-Key – студийната група на Stax Records.

Otis Blue е в Топ 100 на най-великите албуми на всички времена в поне две престижни класации – на списанията Rolling Stone и Time. През 2008 г. албумът излезе в колекционерска версия, а през това лято за първи път се появи в моно и стерео формат на плоча в специално издание по случай Световния ден на музикалните магазини. Сега обаче предстои да го чуем допълнен с изпълнения на живо на включените в него композиции – и така ще имаме на разположение общо 40 ремастерирани песни да се възхищаваме на таланта на Отис Рединг. Част от тях са неиздавани в стерео или моно миксовете, които ще чуем.

Междувременно Rhino поде кампания за откриване на момичето, чието красиво лице е на обложката на Otis Blue. Пред архивиста на Музея на „Стакс“ Тим Сампсън фотографът Питър Сахула казва, че е почти сигурен, че това е Дагмар Дригър, но не може да възстанови пълната история, тъй като лицето й е в сянка, а в архивите си не открива други материали от тази фотосесия. Другото предположение на Сахула е, че е възможно това е да е пялата с Velvet Underground вокалистка и актриса Нико. Затова Rhino и наследниците на Отис Рединг започнаха кампания в социалните мрежи с хаштаг #FindDagmar с призив към почитателите да дадат информация за Дагмар Дригър, за да потвърди дали тя е момичето от снимката.

Успоредно с колекционерската версия на Otis Blue, на 30 октомври в бокс сета Soul Manifesto ще бъде издадена пълната дискография на Отис Рединг, който също така ни завеща в съавторство с колегата си от Stax Records Стив Кропър такива велики песни като (Sittin’ On) The Dock of the Bay, Fa-Fa-Fa-Fa-Fa (Sad Song) и Mr. Pitiful. Колекцията включва осемте излезли приживе студийни и концертни албума на музиканта, както и четири, издадени посмъртно.

SOUL MANIFESTO: 1964 – 1970
Pain In My Heart (1964)
The Great Otis Redding Sings Soul Ballads (1965)
Otis Blue: Otis Redding Sings Soul (1965)
The Soul Album (1966)
Complete & Unbelievable: The Otis Redding Dictionary Of Soul (1966)
King & Queen (с Карла Томас) (1967)
Live In Europe (1967)
The Dock Of The Bay (1968)
The Immortal Otis Redding (1968)
In Person At The Whisky A Go Go (1968)
Love Man (1969)
Tell The Truth (1970)

Колекционерската версия на Otis Blue: Otis Redding Sings Soul и бокс сетът Soul Manifesto щe бъдат на българския музикален пазар от „Орфей мюзик“, изключителен лицензиант на Warner Music International.