Празнуваме Международния ден на тангото в София с тридневния фестивал „Дни на тангото“

Празнуваме Международния ден на тангото в София с тридневния фестивал „Дни на тангото“

За 12-та поредна година в София ще отбележим Международния ден на тангото. Този път организаторите от студио „Тангерин“ са подготвили най-мащабното честване досега – тридневен фестивал. Събитието „Дни на тангото“ ще се проведе от 11 до 13 декември, а разнообразната програма ще даде възможност на всеки да открие по нещо за себе си.

„Този празник е по идея на аржентинците.“ – казва Иво Парушев от „Тангерин“ и разказва историята: „През 70-те г. един местен танго активист и общественик е съобразил, че на 11 декември са родени две много важни личности в света на танго музиката – легендарният певец и композитор Карлос Гардел, а другата личност е много известна сред музикантите – изпълнителят и аранжор Хулио де Каро. Всъщност той е човекът, който е въвел аранжимента в танго музиката. И двамата са творили в началото на XX век по времето, когато тангото е набирало скорост и е станало много популярно. Заради съвпадането на тези две рождени дати решават първо да празнуват в Буенос Айрес. Получава се много успешно и прераства в Национален ден на тангото. С популяризирането на тангото по света много общности започват да празнуват и този ден придобива международна известност.“

Празненствата в София ще започнат в Световния ден на тангото – 11 декември. В петък и събота ще има по един концерт. В първата вечер ще слушаме аржентинското дуо „Ранас“, които ще бъдат на сцената заедно с водещи танцьори от България, а във втората - квартет „Силенсио“, чието шоу включва участието на танцьорите Леандро Палу (Аржентина) и Мария Циациани (Гърция). И двете събития ще се проведат в Централния военен клуб от 19 ч.

В официалната пресинформация за концертите от фестивала двете групи са представени така: 

Дуо „Ранас“ ще представят у нас музика от последния си албум, съдържащ традиционни танга в характерните за дуото авторски аранжименти, които карат пиано и бандонеон да звучат като цял оркестър. Двамата музиканти са добре познати на любителите на тангото както в Аржентина, така и по света. След като свирят в продължение на 3 години в митичното кафе „Тортони“ в Буенос Айрес, през 2007 г. бандонеонистът Леандро Шнайдер и пианистът Пабло Скиафино решават да кръстят своето дуо „Ранас“, да запишат първия си албум и да тръгнат на първото си световно турне. И албумът, и турнето имат небивал успех и поставят началото на една от най-успешните съвременни дуо-формации, свирещи традиционно танго. Три албума и 16 световни турнета по-късно, дуо „Ранас“ най-накрая ще кацнат и в София директно от Буенос Айрес, за да свирят за първи път на източноевропейска сцена.

Легендарният танго-квартет „Силенсио“ ще представи на 12 декември в София музиката на великите оркестри от Златната ера на тангото. Техните многопластови изпълнения черпят вдъхновение от музиката на традиционните оркестри на Буенос Айрес от средата на XX век и легендарните стилове на Пулиезе, Д’Ариенцо, Биаджи, Ди Сарли и Гоби. В основата на „Силенсио“ стои талантливият аржентински пианист, аранжор, изследовател и педагог Роджер Елу, който е един от главните двигатели на бума на живата танцувална танго музика в Европа. За концерта на „Силенсио“ в София с него пристигат още трима водещи музиканти на оркестъра: уругвайският бандонеонист Хосе Луис Бетанкор, аржентинският цигулар Амадео Еспина и контрабасистът Вини Холценкамп от Германия.

„След концертите във Военния клуб ще има големи танго балове – тук ще се включат специално поканени артисти – танцьори от Аржентина, Германия, Гърция.“ – казва организаторът Иво Парушев. Фестивалът ще завърши на 13 декември в Дом на Москва от 20:30 ч. със заключителна милонга, по време на която всички артисти на фестивала ще се представят с кратка демонстрация. Паралелно с това през деня в събота и неделя ще има уроци за танцуващите танго. „Естествено помислили сме за хората, които никога не са танцували. В неделя в Tango & Pepper Studio (ул. „Граф Игнатиев“ 3) ще се проведе открит, безплатен урок за първи стъпки в тангото, за да могат хората да усетят дали тангото е тяхната страст.“ – разказва още Парушев. Билетите за концертите се продават в мрежата на Ticketplus. Баловете са с входна такса, а за уроците се изисква предварителна регистрация. Подробна информация ще откриете на dninatangoto.com

Вече 12 години Иво Парушев от студио „Тангерин“ организира в София празненствата по случай Международния ден на тангото. За този период му прави впечатление как по време на събитията идват все повече и повече млади хора и така се променя обликът на публиката: „Когато аз започвах да танцувам танго - това беше преди около 15 години, забелязах, че преобладаващата част бяха хора над средната възраст. Оттогава насам постепенно ми прави впечатление, че общностите по целия свят започват да се подмладяват. Все повече млади хора започват да обръщат внимание на тангото. В някои страни от Западна Европа тангото дори се преподава в университетите. Даже ние сме водили курсове към НАТФИЗ извън стандартната програма. Това нещо е много показателно как съвременното общество започва да има нужда от ценностите и философията на тангото. Подмладяването на общността определено е феномен в световен мащаб.“ Цялото интервю на Таня Иванова с Иво Парушев може да чуете чрез бутона „Аудио“.

На снимката: Леандро Палу и Мария Циациани