Празнуваме Международния ден на джаза с нова песен на Хилда Казасян, отделни събития в България и голям концерт в Париж

Празнуваме Международния ден на джаза с нова песен на Хилда Казасян, отделни събития в България и голям концерт в Париж

„Джазът е музиката на свободата, музиката на импровизацията. Радостна съм, че имаме ден, в който да празнуваме тази музика по специален начин.“ – каза Мирослава Кацарова, която в ефира на Джаз ФМ ни предлага празнични издания на предаванията Deasafinado и Singin’ & Swingin’. В събота звучи Samba Esquema Novo „de Novo“ - направената от бразилската певица Клара Морено нова версия на класическия боса нова албум на Жоржи Бен от 1963 г. Samba Esquema Novo. В неделя слушаме новия, посветен на Ню Орлиънс албум на Ди Ди Бриджуотър Dee Dee’s Feathers.

„Джазът е музикалното изкуство на XX в. – той синтезира повечето от стиловете и жанровете в себе си. Можем да кажем, че той е едно от най-дълбоките изкуства. Джазът е свобода на духа.“ – посочи също в „Джаз ден“ Васил Петров, който днес празнува своя рожден ден и тази вечер изнася празничен камерен джаз концерт в Пловдив с Ангел Заберски.

„Джазът събира. В много случаи джазът ме спасява от житейските противоречия.“ – са думите, които вокалистът Цветомир Цанков посвети на джаз музиката. Тази вечер той е един от участниците в празничния концерт „Цялото джазово воинство“ от 22:30 ч. в клуб „Студио 5“. На сцената с Военен биг бенд – Стара Загора с диригент кап. Цветомир Василев излизат още вокалистите Милица Гладнишка и Благовеста Косева, тромпетистът Венци Благоев и пианистът Теодор Петков.

В днешния празничен ден Хилда Казасян избра да представи в ефира на Джаз ФМ новата си песен „Различна“, която ще бъде включена в предстоящия нов албум на вокалистката. Автор на музиката е Боян Христов, текстът е написан от Хилда Казсян, а аранжиментът е дело на Христо Йоцов. „Самият начин, по който се случи тази песен, е много смешен. С Жоро от 032 - аз работя с него върху вокалната си техника, работим в „Студио 5“ и в този момент едно друго кадърно момче от 032 - Боян Христов, му изпраща тази песен без да знае, че сме заедно и казва: „Струва ми се, че това е много подходящо за Хилда.“ Чувам тази песен и се влюбвам в нея. Казах си, че това е моето парче. За 20 минути написах текста. Всичко просто се изля.“

Режисьор на видеоклипа към новата песен на Хилда Казасян „Различна“ е Николай Нанков. Към визията те решават да прибавят снимки на някои от най-любимите хора на певицата - нейните родители, дъщеря й, Румен Тосков - Рупето, Христо Йоцов. „Дадох си сметка, че тези 5-6 души са ми помагали и са ме обичали толкова безкористно, те са ме създали, защото ти не се създаваш сам, ти си плод на обичта и създаването ти от тези най-близки хора около теб. А това са тези хора за мен.“ 

Довечера почитателите на джаз музиката ще празнуват с различни събития по целия свят. Голяма част от меломаните ще станат свидетели на големия концерт, който ще се проведе в града-домакин Париж. Събитието започва в 20 ч. българско време и ще бъде предавано на живо в сайта http://jazzday.com. Тази вечер ще имаме възможност да слушаме на една сцена музиканти от ранга на Хърби Хенкок, Уейн Шортър, Ди Ди Бриджуотър, Елиане Елиас, Ал Жеро, Даян Рийвз, Маркъс Милър, Лий Ритенауър, Тил Брьонер и мн. др. Към звездите на джаза ще се присъедини и Ани Ленъкс, която миналата година записа албума си с джаз стандарти Nostalgia.

Франция често е сочена като второто родно място на джаза след САЩ, а след Първата световна война Париж е един от основните центрове за създаването и разпространението на джаза по света. Благодарение на енергията и познанията на феновете и поддръжниците на джаза, които не просто са слушали тази музика, тя е била анализирана и запазена заради художествената й стойност. Присъствието на американски музиканти е повлияло развитието на многобройни поколения френски джаз музиканти, които от своя страна обогатяват този музикален жанр със собствения си принос.

Твърди се, че раждането на джаза във Франция съвпада с пристигането на известния батальон „Харлем хелфайтърс“ през 1917 г., 369-ят американски пехотен полк, съставен основно от чернокожи войници, чийто оркестър, ръководен от Джеймс Рийз Юръп, е изпълнявал рагтайм по време на дългия си поход през френската провинция. Популярността на някои американски танци и интереса на композитори като Дебюси и Равел към американския фолклор става основа за възторжен прием на джаза в Града на светлините след Първата световна война в средите на артистичната интелигенция от онова време. Като символ на този ентусиазъм, певицата и танцьорка Джоузефин Бейкър дава своя принос за развитието на културната сцена в Париж, предизвикавайки голям интерес към културата на афро-американците, основна част от която е и джаз музиката.