Празнуваме Международния ден на джаза с концерт на 40 от най-добрите музиканти в света, а водещ на събитието е Морган Фрийман

Празнуваме Международния ден на джаза с концерт на 40 от най-добрите музиканти в света, а водещ на събитието е Морган Фрийман

Обединяване на милиони хора по света, подвластни на магията на джаза, празненства в 195 държави, един град домакин – Вашингтон, исторически концерт на 40 невероятни артисти в Белия дом, поканени от президента на САЩ Барак Обама и неговата съпруга Мишел Обама – така накратко бихме могли да обобщим това, което ни очаква на 30 април по случай Международния ден на джаза. Водещ на грандиозното събитие в Белия дом ще бъде легендарният актьор Морган Фрийман. Концертът там ще се проведе в петък, а в деня на самия празник ще бъде излъчен по телевизионния канал ABC и също така ще достигне до милионна аудитория в интернет. В България ще станем свидетели на събитието от 4 часа сутринта на 1 май в сайта jazzday.com. Видеото ще бъде активно дни наред.

С голямо удоволствие и не без известна гордост екипът на Джаз ФМ установи, че петима от музикантите, които ще участват в Глобалния концерт на звездите, са давали интервюта за нашата медия – Ал Жеро, Маркъс Милър, Кърт Елинг, Пат Матини и Крисчън Макбрайд. Сред останалите участници в The All-Star Global Concert ще бъдат Хърби Хенкок (по чиято идея се провежда Международния ден на джаза), Уейн Шортър, Ди Ди Бриджуотър, Тил Брьонер, Тери Лин Карингтън, Чик Къриа, Джейми Калъм, Арита Франклин, Робърт Гласпър, Бъди Гай, Джоуи Алекзандър, Дейв Холанд, Даяна Крол, Хю Масекела, Джон Маклафлин, Даян Рийвз, Лий Ритенауър, Есперанца Спалдинг, Тромбоун Шорти, Стинг, Чучо Валдес, Бен Уилямс и др. Както и предишните години, музикален директор на концерта е пианистът Джон Бийзли.

Тил Брьонер с Джейми Калъм и Джон БийзлиГерманският тромпетист Тил Брьонер публикува във фейсбук снимка от репетицията си с Джейми Калъм и Джон Бийзли.

Вашингтон - градът-домакин на 5-то издание на Международния ден на джаза, не е избран случайно. Освен очевидните политически причини, това е родното място на великия пианист и бендлидер Дюк Елингтън, а през последния век джаз сцената във Вашингтон процъфтява. По случай празника на джаза американската столица ще бъде домакин на множество концерти, обществени прояви, образователни програми в училища, библиотеки, болници, читалища и центрове по изкуствата. След концерта в Белия дом в петък - през уикенда Хърби Хенкок и Ди Ди Бриджуотър ще посетят известния квартал на Вашингтон „Дюпон съркъл“, за да се включат в различни инициативи. Двамата големи музиканти ще вземат участие в друг концерт по случай Международния ден на джаза. Към тях ще се присъединят кметът на града Мюриъл Баузър, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и ученици от Училище по изкуствата „Дюк Елингтън“. В парка на „Дюпон съркъл“ ще има джаз на живо през целия ден.

Във вторник в централата на Департамента по образование на САЩ Хърби Хенкок заедно с учени и изследователи представиха новата инициатива Math, Science & Music („Математика, наука и музика“). Тя се занимава с това как музиката може да бъде по-добре интегрирана в уроците по математика, инженерство и дори компютърни науки. Разработен е сайт, който предлага на учителите различни методи и приложения за използването на музиката като средство за овладяване на други академични знания.

„Хенкок смята, че изкуствата могат да предложат по-добри възможности за някои ученици да се занимават с математика и наука. Но той също така намира за ценно да докосне сърцата на учениците чрез музиката – като се учат на емпатия, творческо изразяване, учат се да работят заедно и да бъдат с отворени сетива.“ – пише washingtonpost.com. „Изучаването и приемането на етиката, заложена в джаза, може да доведе до позитивни промени в нашия свят, свят, който повече от всякога се нуждае от креативност и иновации и по-малко от гняв и враждебност, за да поемем предизвикателствата, пред които се изправяме ежедневно.“ – казва Хърби Хенкок.

Почти 200 държави по света са регистрирали свои събития по случай Международния ден на джаза в официалния сайт на празника - jazzday.com. Денят на джаза ще бъде отбелязан и в България. Джаз ентусиастът Димитър Русев, на когото дължим провеждането на Хасково джаз фест и Младежкия джаз фестивал в Димитровград, организира две изложби по повод Международния ден на джаза. В изложбената зала „Асен Крайшников“ в Клуба на дейците на културата в Димитровград е представена фотоизложбата на Даниела Петрова „20 години Хасково джаз фест“. До 7 май в Младежки център - Хасково продължава изложбата за ветераните на американския джаз The Jazz Ambassadors and Duke Ellington Remembered. На 26 април на централната градска алея в Димитровград концерт изнесоха Акустично джаз трио и приятели.

Димитър Русев отбелязва, че на петата годишнина на Международния ден на джаза се навършват:

15 години - работа в Акустично джаз трио от Димитровград
20 години - Хасково джаз фест
30 години - Акустично джаз трио от Димитровград
30 години - „Джаз клуб“ - Хасково