Празнуваме Деня на София с концерти, изложби, представяне на книга и театър

Празнуваме Деня на София с концерти, изложби, представяне на книга и театър

В Деня на София на Тържествено заседание на Столичния общински съвет бяха връчении званието „Почетен гражданин на София”, Почетният знак на Столична община и Значката на София. Новите Почетни граждани на София са Вежди Рашидов, капитан Николай Джамбазов, посланиците на Австрия и Германия Герхард Райвегер – за развитието на връзките между двете столици, и Матиас Хьопфнер – за активната му дейност в междукултурната комуникация и високия му граждански дух. Посмъртно със званието бяха отличени футболните легенди Гунди и Котков. За вековния юбилея на спортен клуб „Левски“ бяха наградени и негови спортисти. За принос към благоустройството и архитектурата на София с Почетен знак на Столичната община бяха наградени професорите Иван Никифоров и Атанас Ковачев. Значка на София получиха Трифон Павлов – за усилия в областта на възстановяването и запазването на историческото наследство, и диригентът Оливър Гилмур – за принос в музикалния живот на София. Празникът продължи с тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на град София пред храм „Света София”. В Народен театър „Иван Вазов” в 18:30 ч. ще се състои церемония за връчване на Наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата. Приходите от продажбата на билети са за пострадалите от наводненията в страната райони.

„Основното за изминалата година е активното включване в развитието на града на различни групи хора – те се вълнуват за града, показват пропуски, дават идеи, инициират събития. И ние имаме отговорността като хора, чиято задача е да създават и развиват условия, действително да се грижим за тази среда. София внинаги е било мястото, от което започва промяната. Граждани и местна власт сме заедно, защото обичаме града си и знаем, че нещата зависят от нас. Когато има чисти намерения, няма начин да не се случат нещата”, коментира пред Джаз ФМ председателят на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет Малина Едрева.

Общинските културни институти и музеи ще посрещат посетители при свободен вход – това са парк-музей „Врана”, музеят при базиликата „Света София”, Софийската градска художествена галерия, галерията „Дечко Узунов” и Столичният зоопарк. Картини от фонда на галерия-музей „Дечко Узунов” са представени в официалното фоайе на Столична община. Изложбата „Алафранги“ се организира по повод Деня на София и 115 г. от рождението на художника.

Музеят за история на София ще покаже по столичните улици царската каляска на княз Фердинанд и княгиня Мария-Луиза. Тя е подарена на младата двойка по повод сватбата им на 8 април 1893 г. от княгиня Клементина – майката на владетеля. Каляската е в английски стил „паризер ландо”, тапицирана е с кожа и сукно, покрита е със свалящ се кожен гюрук, а от двете страни на капрата има фенери. Началната точка на маршрута на обиколката на центъра ще бъде Музеят за история на София (пл. „Бански” №1 – сградата на Централната минерална баня), оттам ще преминава по булевардите „Княгиня Мария-Луиза” и „Цар Освободител” до Народното събрание и обратно.

В обновения парк „Герена” ученици от шест общински училища в район „Подуяне”, със съдействието на районната администрация, засадиха цветя и храсти в нова „Алея на София”. „Това е чудесно събитие – инициативата беше на учениците, което за мен е особено ценно. Те имаха желание да подобрят средата, в която се забавляват и почиват. В „Подуяне“ имаме традициите да обединяваме интересите на граждани, за да правим нещо добро за района и за града като цяло“, каза пред bTV Radio кметът на район „Подуяне“ Ева Митова. Обновен за първи път от създаванто си през 70-те години, сега паркът е с нова канализация, нови алеи и 110 нови пейки. При ремонта са спестени средства, с които ще бъде ремонтирана детската площадка. Според кмета Ева Митова за привлекателността на площадката говори и името й – „Пеперудени хълмове“. „Ще става все по-хубаво“, обобщава районният ръководител. Обновеният парк „Герена“ и новосъздадената „Алея на София“ по идея и с труда на учениците в „Подуяне“ е символ на силата, която носи в себе си общият дух. „Вярвам в обединените усилия на хората – когато бъдат убедени в кауза, те могат да направят чудеса. Районът в последните години се промени много и това се случва заедно с хората. Това е единственият правилен начин да се получават нещата и да бъдем общество“, посочи в интервю на Светослав Николов по bTV Radio кметът на столичния район „Подуяне“ Ева Митова.

Район „Студентски” дава началото на първото от серия спортни събития, обединени в кампанията „Спортът е за всички”. Турнир по тенис на корт за Купата на Кмета на район „Студентски”, демонстрационни игри по крикет на маса и демонстрационен мач по тенис на корт са предвидени за първото издание на инициативата. Мероприятието започна в 10 ч. на тенис кортовете на НСА. Демонстрационната игра по крикет на маса ще се представи от деца с церебрална парализа от Медицинския център за деца с проблеми в развитието. В турнира по тенис на корт ще се включат и четирима възрастни състезатели от Клуба за хора с увреждания, които ще се състезават със здрави участници.

По случай празника на София район „Студентски” ще проведе и инициативата „За София с любов”. Под тази шапка са обединени различни инициативи – концерт с участието на вокални любителски състави, занимателни игри и музика. Мероприятието ще се проведе в парк „Студентски”, до детската площадка от 16:30 ч.

С театър на открито и при свободен вход театър „София” започва новия си сезон. В 20 ч. пред сградата на театъра в парка „Заимов” ще видим „Гъдулката гори” от Райко Байчев. След като зарадва публиката в Братислава, Виена и Берлин през изминалия сезон, Юлиян Рачков отново ще изиграе моноспектакъла и в София, специално за празника на града. „Понякога Балканите ми се струват ужасно кътче, потънало в абсурди и тежка апатия, която разкапва всичко наоколо. Друг път виждам в тях хубостта на веселието, някаква причудлива усмивка наднича глупашки отвсякъде и те кара да се усмихваш, върви разбирай как и защо”, споделя авторът. Той спечели първия Конкурс на Театър „София“ за написване на съвременна българска пиеса през 2010 г. Това е първа пиеса за Райко Байчев. Когато я пише, той е на 23 години и споделя, че това е неговият опит да разкаже за своето поколение, което цени и обича.

В 11.00 часа започна традиционното тържество на Националния исторически музей – „На София с любов”, посветено на Деня на София. Празничната програма ще бъде открита от дует „Рукатка”, който ще изпълни народни песни заедно с фолклорната група „Житената питка” от Софийската гимназия за хлебни и сладкарски технологии. Ще има, разбира се, и истинска питка, която ще бъде поднесена с благопожелания на гостите на тържеството. След това сдружение „Евтерпани” ще представи нови гласове – младите попизпълнители  Стефани Атанасова, Георги Стоянов, Павел Миланов и Габриела, които ще изпълнят известни български песни, наградени на наши и чуждестранни конкурси и фестивали. Най-малките гости на музея – децата, ще могат не само да се забавляват на воля в Детския център, но и сами да изработват различни предмети в ателиетата по грънчарство, плъсти. Ще могат да си направят дори сапунчета. От Националния исторически музей обещават и изненади.

Денят на София е акцент и на „Алеята на книгата” на площад „Света Неделя”. От 17 ч. във викторината „Познавате ли своя град” издателство „Просвета” ще подарява книга на всеки, отговорил вярно на въпрос за столицата. От 19 ч. Александър Шпатов представя сборника си с кратки градски разкази „#НаЖивоОтСофия”. Разкази за около 70 забележителности в София съдържа пуснатото днес за операционната система „Андроид” приложение Live From Sofia, подготвено от него. И още на „Алеята на книгата” в празничния ден: от 18 ч. – читателско ателие с поетите Димитър Ганев и Яница Радева за иновативната интерактивна форма за привличане на нови публики и създаване на вкус към поезията през погледа, прочита и мисленето на читателя. От 19 ч. във „Фотосинтезис арт център” на бул. „Васил Левски” №57 – представяне на книгата на Филип Лхамсурен „Забравените пътища: от Родопите до Памир” – действителен разказ за едно пътуване, което ни позволява да изследваме и откриваме забравените пътища в нас самите.

В 18 ч. в галерия „Академия” на НХА ще се открие Второто международно студентско биенале „Рисунка”. Новото издание на тази престижна международна проява доказва устойчивостта на идеята на организаторите да се даде поле за изява на най-универсалната част от подготовката на бъдещите художници – рисунката. Международно жури ще определи най-добрите работи в експозицията. Наградите са осигурени от Националната художествена академия. Ще бъде връчена награда и на Съюза на българските художници. Наградените рисунки ще бъдат включени към фонда на музейната сбирка на НХА.

София през очите на жителите и гостите й ще можем да видим на специална изложба – „Какво е София за теб?”. Тя ще бъде показана от 17 до 24 септември в Информационен център – София (в подлеза на СУ „Свети Климент Охридски”). Селекцията включва рисунки, участвали в едноименната игра на SofiaLive в рамките на фестивала „София диша” през август. Тогава екипът на SofiaLive се срещна с посетителите на фестивала и им даде на пръв поглед проста задача: на бял лист, формат А4, бяха подготвени контурите, които Околовръстният път очертава около българската столица. Мисията на всеки участник беше да покаже София през своите очи – такава, каквато я вижда, или такава, каквато би искал да бъде. Всяка от рисунките участваше в надпревара за специална награда. В изложбата „Какво е София за теб?” ще видите столицата като красиво момиче с шарена премяна, усмихнато извънземно, пулсиращо сърце или китна градина, а също и символично представена като пеперуда, черна котка или пък планина. Авторите са българи, унгарци, американци, руснаци, французи, австралийци, германци, австрийци. След като изложбата приключи в Информационния център на 23 септември (сряда), работите ще бъдат изложени в „Бетахаус” до 9 октомври.

В Столичната библиотека бе представена празнична програма на откритата сцена на пл. „Славейков” с изпълнения на деца от школи за модерни танци.

Район „Люлин” ни кани да отпразнуваме 17 септември – Ден на София от 17:30 часа на сцената в парк „Люлин – център“ със специалното участие на Deep Zone Project.

Концерт на изпълнители и състави при НЧ „Г.С. Раковски – 1925” ще се проведе от 17.30 ч. на естрадата пред читалището, ул. „Варна” № 3. В сградата на читалището, във фоайето на третия етаж се показва фотоизложбата „Красивите сгради на София”.

От 17.30 ч. започва „София – нашият град” – празничен концерт с участието на Стефан Митров, Детски модерен балет „Меги Дене“ при НЧ „Роден край – 1931”, вокално фолклорно трио „Вечерница", Емилия Валенти и Фолклорен танцов ансамбъл. Мястото е Лятната сцена в парк „Света Троица”.

Международен проект WEAVE ни кани на незабравим детски фестивал за плетене, тъкане и работа с филц – Zig-Zag! Три техники, които във времето леко избледняват от ежедневието на децата, а всъщност са прекрасен източник на вдъхновение и развитие на концентрацията, моториката и въображението на децата.Събитието ще се проведе в градинката на ъгъла на булевардите „Черни връх” и „Евлоги и Христо Георгиеви” от 10.00 до 16.00 часа.

В галерията на Общински културен институт „Надежда” е представена фотоизложба на Марин Попов – любител фотограф, посветена на 17 септември – Ден на София. В Общински културен институт „Красно село“ на 16 септември е премиерата на диск и книга – „Странджа – любов моя” на Калинка Згурова.