Празнуваме Деня на народните будители със Софийския духов оркестър в зала „България“

Празнуваме Деня на народните будители със Софийския духов оркестър в зала „България“

Софийският духов оркестър ни събира да празнуваме Деня на народните будители с музика от цял свят и солисти – членове на състава. Концертът на 1 ноември е от 19 ч. в зала „България“ и е със специални цени на билетите от 5 лв. „И нашият оркестър, и неговите солисти са част от съвременните будители.“ – направи паралел в интервю по Джаз ФМ ръководителят Юли Дамянов, който ще е на диригентския пулт заедно с Васил Делиев. Така духовата музика ще осъществи своята изначална мисия да ни събира в празника и да ни води. В същия ден ще бъдат връчени наградите „Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ, а Софийският духов оркестър е номиниран за отличието в категорията „Духови оркестри“. Съставът работи към Общински културен институт Дом на културата „Искър“.

В програмата на концерта на 1 ноември са „Български танци“ от швейцареца Франко Чезарини. В изпълнение на творба на Лерой Андерсън солисти са трима кларинетисти – членовете на състава Стефан Стефанов и Цветомил Гемижев, както и неговият брат Невилян Гемижев. В Корсаков „Вариации“ ще блести талантът на обоиста Вартан Ананян. Програмата включва и шеговитата сюита „Парад на солистите“ от Генадий Пучков, която започва и завършва с фрагменти от „Рапсодия в синьо“ на Гершуин, а „в средата преминават какви ли не неща – много весели! Това е творба, написана с изключително чувство за хумор.“ – отбелязва Юли Дамянов. С Happy Birthday оркестърът ще поздрави своя ръководител за неговия 60-годишен юбилей. Юли Дамянов ни препоръча да обърнем специално внимание на „Рондо а ла Тракия“ от неговия колега Васил Делиев. В годината, в която празнуваме 120 години от рождението на Панчо Владигеров, на класика ще бъде отдадена чест с рапсодия „Вардар“, а отишлия си преди седмица от нашия свят Милчо Левиев музикантите ще почетат с написания от него фундаментален „Блус в 9“. В програмата е и „Блус в 13“ на Юли Дамянов, който прави специална преработка на творбата за духов оркестър.

„Още когато през 2012 г. застанах пред този оркестър, пристъпих с голямо вълнение, защото веднага осъзнах, че дирижирането на духов оркестър е друго изкуство с други закони. Целта на духовия оркестър, когато изпълнява преработки на симфонични творби, е да звучи като симфоничен оркестър. И Софийският духов оркестър звучи като такъв. Нашите учители Николай Тонев и проф. Братанов неслучайно са ме учили на това – и от тях видях какъв ефект се постига така. Понякога хората дори не могат да си представят, че не звучи симфоничен оркестър. И оркестрациите не отстъпват на тези за симфоничен оркестър. Това се дължи на високото изкуство на оркестраторите, сред които професорите Тонев и Братанов, Тодор Димитров, Жул Леви…“ – описа спецификата на работата с духов оркестър Юли Дамянов.

Междувременно на сцена излезе изработената от него като диригент-постановчик „Прилепът“ от Йохан Щраус-син на сцената на Националния музикален театър. Режисьор на спектакъла е Мариана Арсенова. Премиерата бе снощи, а в следващите три премиерни спектакъла диригенти ще бъдат Димитър Косев (25 октомври) и Юли Дамянов (26 и 27 октомври). „На сцената излизат три млади Адели, които публиката не е виждала. Ще има нови лица в ролите на Розалинда и Фалке. С голям принос в редактирането на творбата е Александър Мутафчийски.“ – изрежда приноса на творците Юли Дамянов.

В началото на декември Софийският духов оркестър отново ще внесе празника в живота ни с един от първите коледни концерти за сезона. Миналата година голямото събитие бе с музиката на Гершуин и участието на пианиста Людмил Ангелов. Сега специални гости са Йълдъз Ибрахимова, Христо и Боби Йоцови. „Смятам, че с такова прекрасно музикантско сътрудничество, с такива хора, Софийският духов оркестър отново ще даде най-доброто от себе си. Този път предизвикателството е още по-голямо, тъй като знаете колко широк е спектърът на Йълдъз Ибрахимова, колко неподражаем е нейният стил. Затова до нея искам да е Христо Йоцов, мой талантлив приятел още от Музикалното училище. С Боби Йоцов ще изпълним „Полетът на бръмбара“ от Корсаков в оркестрация за духов оркестър на Христо Йоцов.“ – разкрива подробности за събитието Юли Дамянов.

  • Интервюто с него от предаването „Джаз ден“ на 16 октомври можете да чуете чрез бутона „Аудио“.