Празнуваме Деня на испанския език с „Институт Сервантес“

Празнуваме Деня на испанския език с „Институт Сервантес“

На 20 юни от 11 ч. „Институт Сервантес“ ще отбележи Деня на испанския език – празник на всички, които говорят испански и обичат испанската култура. Организаторите са подготвили много събития на открито – пред сградата на културния и езиков център на ул. „Света София“ №3 (срещу Градската градина).

Идеята за Деня на испанския език се ражда през 2009 г., за да се отбележи важността на испанския като международен език, който се говори от над 500 милиона души по света. На този ден всички 76 центъра на „Институт Сервантес“ по света отварят вратите си и организират забавни, образователни и разнообразни прояви за всички, които обичат испанския език и култура.

В София ще слушаме изпълненията на български и испански музиканти – Ирения Васкес, „Банда дел падре“ и „Манго дунеде“. Всеки ще може да напише любимата си дума на испански на Стена на думите. Куклен театър, рисунки и игри в компанията на мечето Кико Нико ще има в Детския кът за спонтанност и креативност. В играта „Приключение сред книгите“ ще търсим скритата книга в библиотеката на „Институт Сервантес“. Фестивал на микротеатъра ще ни представи кратки театрални творби в малки пространства с ограничен брой зрители – режисьори са Марий Росен, Ида Даниел и Хайме Ермида – съветник по културните въпроси и завеждащ Консулската служба на Посолството на Испания у нас. В рамките на „Водна кула арт фест“ съвременно визуално изкуство ще представи мексиканският артист Фито Валенсия. Пилотни безплатни курсове по испански език, както и книжен пазар, също са сред инициативите в Деня на испанския език. Гигантска паеля и няколко кулинарни щанда ще ни посрещнат с изкусителна испанска и латиноамериканска кухня и коктейли с испански вкус. Децата ще се забавляват, като със завързани очи ще удрят със специална дървена пръчка пинятата, от която ще се посипват бонбони и... изненади.

„Институт Сервантес“ е обществена институция, създадена от испанското правителство през 1991 г., за да популяризира испанския език и да представя културите на испаноговорящите страни.

bTV Media Group е медиен партньор. Пълната програма можете да изтеглите от тук.