Празнуваме Били Холидей в деня на вековния юбилей от рождението й с концерт на Мирослава Кацарова в „София лайв клуб”

Празнуваме Били Холидей в деня на вековния юбилей от рождението й с концерт на Мирослава Кацарова в „София лайв клуб”

„Били Холидей е една от най-чувствителните дами в историята на музиката – привлекателна със своя красив, богат, интересен и много внушителен глас, със силното излъчване на жена с вродена тъга. Тя е едновременно Лейди Дей – изящна и ведра, когато е на сцената, и изключително тъжна и меланхолична, когато се затваря в себе си и в своите тревоги, в своето усещане за обречена любов.” – с тези думи в студиото на Джаз ФМ Мирослава Кацарова описа своето посвещение към Били Холидей и обяви концерта си „Blue Moon: песните на Били Холидей”, на който ще отпразнуваме нейната музика. Събитието ще е в „София лайв клуб” на 7 април, когато отбелязваме 100 год. от рождението на Лейди Дей, и ще бъде с вход свободен. В него ще се включат Мирослав Турийски (пиано), Веселин Веселинов – Еко (бас) и Христо Йоцов (ударни). Специални гости са Божидар Василев (тромбон), Денис Попстоев (саксофон) и Николай Карагеоргиев (китара).

Структурата на концерта ще развие идеята за музиката на Били Холидей и нейното отражение днес. „В началото буквални аранжименти ще препращат директно към ретро естетиката и постепенно ще бъдат разгърнати в по-съвременна модерна стилистика. Това ще се отрази и на визията, която ще ни съпътства. Ще има и театрален елемент, който ще бъде свързан с автобиографичната книга „Лейди пее блус” – описа предстоящото събитие Мирослава Кацарова в интервю на Светослав Николов в предаването „Джаз ден”.

С концерта, посветен на Били Холидей, изпълнителите ще покажат въздействието на музиката й върху себе си. Мирослава Кацарова чувства своето израстване като силно свързано с Лейди Дей: „За мен Били е певицата, която е оставила много и най-дълбоки следи в моето възпитание и в моето светоусещане, в начина, по който възприемам джаза. Чух я за първи път, когато бях в 7 клас – 13-годишна. Тогава открих очарованието на тази много красива ретро музика, изключително романтична. Потърсих и прочетох „Лейди пее блус” и тогава осъзнах, че това не е само романтично пресъздаване на любовта, а начин да я изпееш с всичките близости и цялата болка, която оставя у човека. И от тогава насам непрекъснато се връщам към Били Холидей – нейната музика винаги стои до мен.”

Blue Moon, What a Little Moonlight Can Do, God Bless the Child, Body and Soul, They Can’t Take That Away from Me, Solitude – като песни, които винаги е искала да изпее, определя Мирослава Кацарова композициите, които е избрала за програмата. Тези песни разказват за драматичното ни битие, за болките и за разкъсванията ни, за липсата на близост, която отчаяно зове за взаимност, разбрали колко страховита е нашата самота... Жертва на расовата дискриминация, на сексуалната експлоатация и на институционалния натиск, Били Холидей изгражда с музиката си образа на човешката сила. „Огромната човещина на Били Холидей... Едно от нещата, които много ме привличат към нея, е нейното човешко поведение, това, че винаги е пеела с душа, с отношение” – казва Мирослава Кацарова, която ще изпее пред нас своите усещания за Били Холидей и на 9 април в Bee Bop Cafe в Пловдив, както и след това на още седем концерта в страната.

В първото издание на предаването си Singin’ & Swingin’ в ефира на Джаз ФМ Мирослава Кацарова разказа за Били Холидей, с неин музикален портрет започна новата 2015 г., а в следващото издание ще представи посветения на Лей Дей албум Yesterday I Had The Blues на Хосе Джеймс. От днес той е на музикалния пазар в Япония и в ефира на Джаз ФМ, а световната му премиера ще бъде на 30 март. На 7 април излиза още един албум за Били – Coming Forth by Day на Касандра Уилсън, който Мирослава Кацарова също ще представи в Singin’ & Swingin’, а междувременно в предаването ще чуем откъси от два албума с фокус върху музиката на Лейди Дей – Mystery Lady на Ета Джеймс от 1994 г., с който тя печели „Грами” за най-добро джаз вокално изпълнение, и Eleanora Fagan (1915-1959): To Billie With Love From Dee Dee на Ди Ди Бриджуотър от 2010 г.

Преди концерта „Blue Moon: песните на Били Холидей” на 7 април в „София лайв клуб”, Мира ще пее в столицата на 11 февруари от 19 ч. в клуб „Студио 5”, когато отново с Мирослав Турийски, Веселин Веселинов – Еко и Христо Йоцов ще представи програмата Cinema.

Снимка: Явор Димитров.