Празнична София в Деня на детето

Празнична София в Деня на детето

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 г., а в САЩ китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца-сираци и ги води на Празника на лодките-дракони. През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

София днес е празнична, а децата ще изпълнят паркове, музеи, библиотеки и галерии.

Градската градина
Децата ще учат, ще творят и ще се забавляват от 11 до 20 ч. в над 60 безплатни ателиета в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“. В Детския панаир участват и намиращите се наблизо музеи, в които децата ще станат откриватели – това са Националният археологически музей и Националният етнографски музей към БАН, Националният природонаучен музей, Университетската ботаническа градина, Музеят по палеонтология и исторична геология към Софийския университет, Музеят по минералогия, петрология и полезни изкопаеми, Софийската градска художествена галерия. Ще се проведат ателиета по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство. В ателие по наука децата ще опознават света на физиката и химията. Сред спортните дейности са танци, йога, тенис, футбол, шах. На сценатата ще има музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. Малчуганите ще могат да се качат в противопожарен автомобил и да влязат в ролята на огнеборци.

Парк „Възраждане“
В най-новия парк на София (до бул. „Александър Стамболийски“) район „Възраждане“ кани децата на празника „Детско вълшебство“ – в програмата са цирков атракционен спектакъл, състезание с хвърчила, вълшебна шатра на желанията и пускане на детски послания с балони. Началният час е 16:30.

Откритата сцена в градинката при КАТ
Район „Изгрев“ организира детски празник на откритата сцена в градинката при КАТ: пиеса с образователен характер „Защо се ходи на училище“, състезания и танци са част от събитията, които започват в 10 ч.

Столична библиотека
От 11.00 ч. в Детско-юношеския отдел на Столичната библиотека ще се състои среща с „Детския влак на книгите“ с машинист Боби Мирчев. Във филиал „Студентски“ от 14.30 до 18 ч. за децата се организира арт работилницата за хартия – там те ще могат да си изработят разделители за книги и малка книжка „Моето име“, а също и да се запознаят с типографията за деца. В детския отдел на филиал „Люлин“ от 11 ч. деца ще рисуват на тема „Здравей ваканция“.

Столичен куклен театър
Свободен вход за деца в Столичния куклен театър. Само възрастните заплащат билети за двете представления от 12 ч.: „Някои могат, други – не“ със специалното участие на Поли Генова (в салона на ул. „Гурко“ №14) и „Аладин и вълшебната лампа“ – авторски моноспектакъл на Димитър Тодоров по „Приказки от 1001 нощ“ (в салона на бул. „Янко Сакъзов“).

Музей за история на София
Състезание за родители и деца в Музея за история на София от 11 до 19 ч. – те ще имат задачата да открият и заснемат определени детайли от София по карта, която ще се получава от касата на музея. Класиралите се до десето място по бързина на изминаване на маршрута деца с родители/придружители ще получат безплатна членска карта за Детския клуб и ще бъдат неговите основатели. Картата осигурява едногодишно безплатно посещение на музея и 50% намаление на таксата за участие в ателиетата.

Музеят за история на София, както и парк-музей „Врана“, Софийската градска художествена галерия, галерия „Дечко Узунов“ и Столичният зоопарк днес работят при свободен вход.

Къща-музей „Никола Вапцаров“
Забавно пътешестие в героите от поемата „Влак“ на Никола Вапцаров организира Националният литературен музей в къщата-музей на поета (ул. „Ангел Кънчев“ № 37, етаж 4). Началото е в 10:30 ч.

„Музейко“
Националната инициатива за подобряване на болничния престой на децата „Приказки без край” стартира благотворителна кампания за даряване на игри и играчки в полза на педиатричните отделения на 14-те болници, които са включени в програмата. Дарения ще се приемат в продължение на пет дни, като днес това ще става от 10 до 18 ч., а в следващите дни до 5 юни включително – от 12 до 17 ч. на къта до централния вход на Детския научен център „Музейко“.

Международен детски фолклорен фестивал „София“
С празничен концерт в парка срещу общината в „Младост“ от 19 ч. започва Международният детски фолклорен фестивал „София“. Събитията продължават до 5 юни, като включват няколко сцени в София и гостуване в Сливница. Фестивалът е част от раздела „Събития на столичните райони“ в Календара на културните събития на Столичната община. На 2 юни фестивалът ще гостува на читалището в Бистрица, на 3 юни – отново в „Младост“ (ансамбъл „Пламъче“ и чуждите трупи), на 4 юни – на Лятната естрада в Борисовата градина (10 ч. – ден за изява на деца от социални домове и деца, лишени от родителски грижи), в „Младост“ (15 ч. – започва първият Национален детски фолклорен конкурс „С пламъче в сърцето“, 19 ч. – изпълнения на ансамблите „Звездица“ – Димитровград и „Пламъче“) и в Сливница (16 ч. – чуждите трупи и местният ансамбъл „Сливница“), на 5 юни (13 ч. – дефиле в центъра на София под звуците на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски, 15 ч. – закриване на програмата на Лятната естрада в Борисовата градина). Участват 1000 деца от България, Полша, Чехия и Турция, събитията са при свободен вход. Пълната програма: www.festivalsofia.com.

БДЖ
Деца в неравностойно положение ще пътуват с влак, теглен от парен локомотив до Банкя, където местното кметство организира празник. Събитието започва в 10 ч. на Централна гара, влакът ще потегли в 10:30 ч., а от Банкя ще поеме обратно в 12:25 ч.

Снимка: авторът