Познавачите й предричат бляскаво бъдеще: запомнете това име - Кендис Спрингс

Познавачите й предричат бляскаво бъдеще: запомнете това име - Кендис Спрингс

Тя се казва Кендис Спрингс, на 25 години, в началото на кариерата си и вече й предричат бляскаво бъдеще в музиката. Зад нея застава една от най-престижните звукозаписни компании в света – Blue Note Records, а, когато те видят потенциал в даден артист, обикновено той се превръща в звезда.

Младата певица и пианистка е родена в Нешвил, Тенеси, и опровергава клишето за това място, което има славата на царството на кънтрито. Кендис израства в семейство, където музиката е на почит. Баща й е професионален певец, изпълняващ госпъл, соул, R&B и блус. На 10-годишна възраст Спрингс започва да свири на пиано и да пее, а сред влиянията й са Били Холидей, Нина Симон, Нора Джоунс и Лорин Хил. Докато учи в гимназията, работи в един местен хотел – през деня паркира коли, а вечер пее и свири в бара. Със свои демо записи прави впечатление на продуцентите Ивън Роджърс и Карл Стъркан, работили по хитове на Шакира, Кристина Агилера и Кели Кларксън и известни още с това, че откриват Риана за света на популярната музика. Тогава те не подписват договор с Кендис, защото тя е само на 17 години и на първо място сред приоритетите й е да завърши училище.

Няколко години по-късно Спрингс вече живее в Ню Йорк и може да се похвали със сътрудничество с двамата продуценти и договор с Blue Note. Когато се явява на прослушване пред президента на компанията Дон Уас, Кендис го впечатлява със своята версия на песента на Бони Райт I Can’t Make You Love Me. „Това беше един от най-хубавите моменти в живота ми.“ – казва тя за деня, когато подписва договор с прочутия лейбъл.

Една друга интерпретация отваря нови врати пред Кендис Спрингс. Принс чува онлайн в нейно изпълнение песента на Сам Смит Stay With Me и я кани на шоуто си в Bailey Park в Минесота – уикендът, когато празнува 30-ия юбилей на Purple Rain. „Невероятно! Този човек е страхотен! Беше чест за мен.“ – казва развълнувана Спрингс за възможността да изпълни една песен заедно с Принс и след това да свири след края на концерта му пред същата многобройна публика, дошла заради легендарния музикант.

На 30 септември беше издаден краткосвирещия албум на Кендис Спрингс, който носи името на талантливата певица и пианистка. Той включва 4 песни, а първият сингъл се нарича Love Got In The Way. Спрингс пише тази композиция съвместно с Роджърс и Стъркан. Тя я изпълни на живо в шоуто на Дейвид Летърман на 3 октомври и спечели публиката със завладяващия фънки ритъм и лекотата, с която се представи, имайки предвид, че това беше дебютът й за национална телевизия.

Критиката се изказва много ласкаво за новото попълнение на световната нео соул сцена. Самата Кендис Спрингс определя музиката си като среща на класическия соул с модерния хип-хоп и твърди, че нейният дебютен проект дава пълна представа за това, което е самата тя в музикално отношение. Мечтите си Кендис обобщава с няколко думи: „Когато пея, обичам да го правя с цялото си сърце. Искам хората да чуят всяка нота и да ги докосна. Искам музиката ми да бъде такава, каквато бихте пуснали на сватбата си след 100 години. Аз искам да създавам наистина хубава музика.“

Бъдещето е пред Кендис Спрингс. От тук нататък й предстои много работа, но тя като че ли поне засега не се взима твърде насериозно. „Въпреки че живея в Ню Йорк в момента, аз си оставам провинциално момиче дълбоко в сърцето си. Обичам да бъда на открито, да поправям колата си под лъчите на слънцето и да цапам ръцете си.“ – споделя Кендис Спрингс.

Фотография: LeAnn Mueller