Повече от приятели... „Музикантите от Toto сме по-скоро като братя.” – казва пред Z-Rock завърналият се в групата Джоузеф Уилямс

Повече от приятели... „Музикантите от Toto сме по-скоро като братя.” – казва пред Z-Rock завърналият се в групата Джоузеф Уилямс

„Вложихме много енергия, за да се получи нещо, което много ни харесва.” – с тези думи в интервю на Елена Розберг от радио Z-Rock Джоузеф Уилямс описва новия албум на групата Toto XIV. „Албумът не е обвързан с една основна тема. Всяка песен е със самостоятелно послание. Някои от песните имат социална насоченост, а други споделят лични преживявания. Затова просто озаглавихме албума Toto XIV.” – обяснява Джоузеф Уилямс. Той още от дете обича музиката на групата, участва в албумите Fahrenheit и The Seventh One, а през 1988 г. я напуска, за да стане отново част от нея сега, когато Toto обявяват своето силно завръщане в музиката. „Приятелството между нас е истинско и, когато сме заедно на сцената, наистина се забавляваме.” – казва музикантът.

Toto се възраждат – те изоставят последните 30 години от историята си и се завръщат към силата си от 80-те
Не като музикално развитие, а като смяна на посоката от последните 33 години, описват музикантите от Toto своя нов албум. Toto XIV ще излезе на 24 март, но от него не бива да очакваме продължение на направеното досега – желанието на музикантите е да ни върнат към 1982 г., когато излезе култовият Toto IV, и да тръгнат по друг път. „Приемете новия ни албум като Toto V”, съветва ни Стив Поркаро. Последният за момента албум на Toto е от 2006 г. – Falling In Between, но от десетилетия насам групата не е създавала открояващи се песни като Africa, Hold the Line, Rosanna... Именно Toto IV беше пробивът, който превърна групата в световна сензация, но след това, включително с поредица от раздели, нейната сила отслабна. Новият старт от момента, в който Toto преценяват, че са изгубили посоката, е ознаменувано със завръщането в групата на един от основателите й – Дейвид Хънгейт. От оригиналния състав на формацията ще чуем още Стив Лукатър, Дейвид Пайх и Стив Поркаро. Вокалист ще бъде Джоузеф Уилямс, а на ударните е Кийт Карлок, известен от работата си със Стийли Дан и Стинг.

В Toto XIV се включват различни басисти като трибют към Майк Поркаро, който не може да участва заради заболяване, обяснява в интервюто на Елена Розберг Джоузеф Уилямс. Освен че в състава се завръща оригиналният басист Дейвид Хънгейт, тук присъства и 28-годишната басистка от Австралия Тал Уилкенфелдс. В записите се включва и Лий Склар, който доста години е работил с Toto.  „Липсва ми Саймън Филипс, който е фантастичен музикант и стахотен човек. Липсва ми като приятел, с когото да си прекарваме заедно времето. А Кийт Карлок е великолепен!” – казва Джоузеф Уилямс. Гост-вокалиста Майкъл Макдоналд той определя като голям приятел и огромен талант, като припомня, че миналата година двамата са били на турне в САЩ. „Имаме си един от най-добрите автори на песни – Дейвид Пейдж, и страхотния китарист Стив Лукатър.” – допълва музикантът.

Джоузеф Уилямс се възхищава на групата Toto още от 14-годишен, когато формацията обединява сесийни музиканти – изключителни инструменталисти. После съдбата прави така, че той става част от любимата си група. И сега той е съавтор на някои от песните – заедно с Дейвид Пейдж и Стив Лукатър създава откриващата Running Out of Time, пилотния сингъл Orphan и финалната Great Expectations. Burn пишат двамата с Дейвид Пейдж. „Харесваме различни стилове музика и звучим като една група с характерен почерк.” – обяснява Джоузеф Уилямс. Според него музикантите във формацията се чувстват по-скоро като братя, отколкото като приятели.

Музика с призив за изпълнен със смисъл живот – третата част на проекта си Intelligent Music д-р Милен Врабевски създава с Нейтън Ийст, Тим Пиърс, Саймън Филипс, Джоузеф Уилямс и Джон Пейн

Станал ни любим от групата Toto, Джоузеф Уилямс оставя следа и върху българската музика. Саймън Филипс го кани в проекта Intelligent Music на д-р Милен Врабевски. „Записахме великолепни, красиви песни, много поетични. Милен е прекрасен и изпитва огромна любов към музиката. Той влага истинска страст в това, което прави. Неговата отдаденост на различни каузи е изключителна. Много е забавно, когато сме в студиото – смеем се на разни неща... Той много се вълнува от музиката, по която работим, много е енергичен и има много катергорично мнение за нещата. Пълен е с идеи и е много забавно и приятно да се работи с него.” – разказва Джоузеф Уилямс.

В интервюто на Елена Розберг музикантът от Toto споделя своето желание да продължи да прави това, което обича – да създава музика. Той разказва, че се грижи за здравето си, за да е в страхотна, както се изразява, форма за турнето, което ще го доведе и до България. Като важно за гласа посочва да пие много вода и да не се тревожи за него. Рецептата му – спокойствие, много сън, много вода и добра храна. И много дълги разходки сред красивата природа около дома си в Калифорния, където часове наред катери хълмовете или съзерцава реките и водопадите.

Да е син на Джон Уилямс, Джоузеф Уилямс описва като огромно вдъхновение: „Много съм горд с него. Чувствам го, както всеки чувства баща си. Неговата кариера е била като вдъхновение през целия ми живот. Беше много вълнуващо да съм свидетел на неговите супер успешни проекти. Не познавам друг човек, който да работи толкова упорито. Успехът му не е дошъл наготово. Той става рано всяка сутрин и пише музика. Изцяло е отдаден на това занимание. Не познавам друг с толкова задълбочени познания по музика като него. Много се гордея! Голям късметлия съм!” Тази година Джон Уилямс спечели поредната си награда „Грами”. Той бе отличен за най-добра инструментална композиция за заглавната пиеса от филма „Крадецът на книги”.

В унисон със заглавието на финалната песен в албума – Great Expectations, своите надежди за света Джоузеф Уилямс изразява като желание да сложим край на безсмисленото насилие. А за себе си не иска нищо специално: „Имам прекрасен живот, обичам това, с което се занимавам, обичам да пея. Ако имам шанса да продължа да го правя и в бъдеще, ще бъда напълно удовлетворен!”

Основна снимка: Джоузеф Уилямс. Снимки в публикацията: музикантите от Toto работят по създаването на новия албум; източник: списваният съвместно от тях блог на сайта на Стив Лукатър.