Посветени на музиката и на развитието – специалните събития, съпътстващи връчването на наградите „Грами”

Посветени на музиката и на развитието – специалните събития, съпътстващи връчването на наградите „Грами”

Хърби Хенкок, Мери Джей Блайдж, Хуанес, Джон Мейър и Куестлав са сред изпълнителите, които ще пеят на церемонията по връчването на наградите „Грами” тази неделя. Вече започнаха специалните събития, които завършват с концерта-посвещение към Стиви Уондър Songs in the Key of Life.

Екипът на наградите „Грами” за пореден път подготвя специалните „Грами моменти”, в които представя някои от отличилите се през изминалата година изпълнители в необичайни дуети. Така в неделя на сцената Хърби Хенкок ще свири с Джон Мейър, Куестлав и Ед Шерийн. На сцената ще излязат още Мадона, Бек, Сиа, Крис Мартин, Бренди Кларк, Джеф Лин, AC/DC и други. От екипа на церемонията съобщават, че пианистът Ланг Ланг „ще интерпретира със своята музикална чувствителност една от най-заразително популярните песни на изминалата година”.

Вече започнаха традиционните „Грами” партита – завчера Дейв Коз посрещна гости в новото си заведение Spaghettini and the Dave Koz Lounge, които слушаха изпълненията на специално сформирана група от ученици от горния курс на обучение (на снимката към новината). Вчера петкратно номинираният за „Грами” Хънтър Хейс изнесе концерт също с ученици, които представиха 31 града и 13 щата, за да акцентира върху важността на обучението по музика и изкуства. Днес „Билборд” отбелязва своите отличници в традиционната вечер на „Силните 100” (Billboard Power 100). През 2013 г. на тази церемония Клайв Дейвис бе отличен с Наградата за визионер, а през миналата година звездите на вечерта бяха беквокалистките, звезди на филма „На крачка от успеха”.

Фондацията „Грами” ще ни представи традиционния Концерт на наследството, който свързва музиката с благодетелството. Участват Алое Блек, Робин Тик, Уили Нелсън и Мелиса Етеридж. В музея на наградите „Грами” ще се проведе Вечер на Мисисипи, за да отпразнува музиката на номинираните, родом от родината на блуса. Проявата се провежда за шеста година.

В признание за активната работа на Боб Дилън, той ще бъде обявен за Личност на годината от Фонда за подпомагане на музиканти MusiCares. На юбилейната 25-а церемония по връчването на това отличие песните на Боб Дилън ще представят много музиканти, сред които Нора Джоунс, Том Джоунс, Лос Лобос, Джон Меленкамп, Аланис Морисет, Уили Нелсън, Сюзън Тедешии, Дерек Тракс, Бони Райт, Бек, The Black Keys, Crosby, Stills & Nash. Празникът ще започне с благотворителен търг и ще продължи с официална вечеря.

Уейн Шортър, Бъди Гай и Джордж Харисън с награда
„Грами за цялостен принос”

Вечерта преди обявяването на носителите на престижните статуетки, на 7 февруари ще бъдат отличени хората със специални заслуги. Събитието е едновременно прием за номинираните. През тази година сред носителите на „Грами” за цялостен принос са Уейн Шортър, Бъди Гай, Джордж Харисън, Bee Gees, Louvin Brothers. Същата вечер се провежда и Предцеремониалната гала вечер, на която домакин е Клайв Дейвис (през последните месеци много нашумя работата му с Арита Франклин по албума Aretha Franklin Sings the Great Diva Classics). Това се смята за най-бляскавото събитие в навечерието на връчването на наградите „Грами” и е задължително за големите звезди на музиката. По традиция те публикуват в социалните си профили много снимки от вечерта, а ние ще ги споделим на нашия сайт и ще разкажем в ефир за тях.

Наградите „Грами” ще бъдат връчени на 8 февруари, като церемонията ще бъде предшествана от Премиерата, която ще се излъчва на живо на сайта на отличията – Grammy.com. Самата церемония ще се предава на живо по телевизията. Миналата година тя привлече интереса на над 30 милиона зрители, които размениха в социалните мрежи повече от 34 милиона съобщения. Следва афтърпарти. Връчването на отличията ще проследим и в ефира на Джаз ФМ сутринта в понеделник и на сайта ни Jazzfm.bg

Във вторник, на 10 февруари, предстои последното от серията събития – Грами поздравът. Той ще е посветен на носителя на 25 награди „Грами” Стиви Уондър и ще носи заглавието на най-прочутия му албум Songs in the Key of Life („Песни в тоналността на живота”). Концертът ще бъде записан от телевизия CBS и ще бъде излъчен в праймтайма на 16 февруари. Повече подробности за събитието очаквайте днес в „Следобедни импровизации” и на Jazzfm.bg.

На снимката към новината: Дейв Коз свири с ученици на Грами лагер в заведението си в Бевърли Хилс.