Посветен на 100 г. българско кино, с прожекции на над 200 филма и с четири конкурсни програми – от утре започва 19-ят „София филм фест”

Посветен на 100 г. българско кино, с прожекции на над 200 филма и с четири конкурсни програми – от утре започва 19-ят „София филм фест”

Специално посветено на вековния юбилей на българското кино, 19-о издание на „София филм фест” започва утре, победителите ще бъдат наградени на 14 март, а програмата ще продължи до 29 март. Програмата съдържа около 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 70 късометражни филма. На 27 февруари започна подгряващата програма с прожекции в Дома на киното. Новото издание на „София филм фест” ще открие филмът „Досието Петров” на Георги Балабанов, разказващ за предателството и комунистическите репресии; то включва представяне на най-актуалните световни филми – носители на престижни награди и фестивални сензации, и ще търси победител в четири конкурса – международен, балкански, документален и късометражен.

За вековния юбилей на българското кино „София филм фест” ще представи 20 емблематични български филма – десет класически и десет, създадени след 1989 г. Филмите са селектирани на принципа на най-много получени гласове от 10 утвърдени кинокритици. Създадените до 1989 г. филми са „Крадецът на праскови” (1964 г.) на Въло Радев; „Понеделник сутрин” (1966 г.) на Ирина Акташева и Христо Писков – кинодебют на Пепа Николова, филм, забранен от 1966 до 1988 г.; „Привързаният балон” (1967 г.) на Бинка Желязкова – сатирична притча за националния характер, за неуспешния, но продължаващ „опит за летене” на българите; „Козият рог” (1972 г.) на Методи Андонов, по сценарий на Николай Хайтов, с Антон Горчев, Катя Паскалева и Милен Пенев в главните роли, посочен за най-добрия български филм за всички времена в анкета на в. „Култура” от 1993 г.; „Преброяване на дивите зайци” (1973 г.) на Едуард Захариев – сатирична комедия, насочена срещу бюрократичните, псевдопатриотични прояви на хората в съвременния живот; „Авантаж” (1977 г.) на Георги Дюлгеров – българският филм с най-високо отличие от международен кинофестивал – „Сребърна мечка” (1978) в Берлин, Руси Чанев е съсценарист и прави една от най-добрите си роли; „Лачените обувки на незнайния воин” (1979 г.) на Рангел Вълчанов – история на живота през детското възприятие за света; „Всичко е любов” (1979 г.) на Борислав Шаралиев, по сценарий на Боян Папазов – филм, който превръща актьора Иван Иванов в секссимвол на българското кино (тази година той ще получи Наградата на София); „Да обичаш на инат” (1986 г.) на Николай Волев, в който блъсъкът между поколенията представя двете страни на един и същи проблем – за фалшивите ценности, както и игралният дебют на Иван Черкелов „Парчета любов” (1989 г.), определен от критиката като „програмния филм на поколението от 89-та”. Десетте филма от 1989 г. насам са: „Граница” (1994 г.) на Илиян Симеонов и Християн Ночев; игралният дебют на Иглика Трифонова „Писмо до Америка” (2001 г.); „Дзифт” (2008 г.) на Явор Гърдев; носителят на 30 награди „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” (2008 г.) на Стефан Командарев с музиката на Стефан Вълдобрев; „Източни пиеси” на Камен Калев, дебютирал през 2009 г. на филмовия фестивал в Кан като част от „Петнайсетдневката на режисьорите” – първо участие на български филм в тази престижна програма за последните 20 години, стартирал, подобно на всички успешни български филми през последните 10 години, като проект в „София Мийтингс”; сатиричният „Мисия Лондон” (2010 г.) на Димитър Митовски по романа на Алек Попов; „Подслон” (2011 г.) на Драгомир Шолев; „Аве” (2011 г.) на Константин Божанов; TILT на на Виктор Чучков-син; „Урок” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов – един от най-успешните и награждавани филми за 2014 г. извън България.

Новото издание на „София филм фест” ще открие филмът „Досието Петров” на Георги Балабанов. Специално за премиерата ще пристигне сценаристът Жан-Клод Кариер – носител на наградата „Оскар” за цялостно творчество. „Досието Петров” разказва по неочакван начин история за промените в България, която започва в края на 80-те и завършва в наши дни – проследена чрез съдбата на театралния актьор Александър Петров, предаден от своя учител и близък приятел професор Богомилов. Автор на филма е Георги Балабанов, който от години живее във Франция. Михаил Билалов, Христо Шопов, Цветана Манева, Ани Пападопулу, Радина Кърджилова, Деян Донков, Валери Йорданов, Валентин Ганев, Богдан Глишев, Малин Кръстев, Георги Новаков, Йосиф Шамли, Станка Калчева, Анжела Недялкова са част от звездния екип на „Досието Петров”. Проектът беше представен през 2008 г. на „София мийтингс”, когато Жан-Клод Кариер получи Наградата на София за приноса си към киноизкуството. Филмите на Георги Балабанов имат награди от фестивалите в Оберхаузен, Венеция, Париж и Ню Йорк.

По традиция трите аса на световното кино, с отличия „Златната палма” от Кан, „Златната мечка” от Берлин и „Златният лъв” от Венеция, ще имат своите премиери у нас на „София филм фест”. Това са съответно „Зимен сън” на Нури Билге Джелайн (Турция), детективският трилър „Черен въглен, тънък лед” на режисьора Дяо Инан (Китай), „Гълъб седна на клон, разсъждавайки върху съществуването” на Рой Андершон (Швеция).

Дванадесет първи и втори филми на режисьори от цял свят ще мерят сили в Международния конкурс на „София филм фест”. Това са: „Без граници” на иранския режисьор Амирхосеин Асгари, „Вълк” на британеца Нажи Абу, „Г-н Каплан” на испанеца Алваро Брехнер, „Денят на Патрик” на ирландеца Тери Макмахон, „Живот на кредит” на грузинката Саломе Алекси, „Илда” на мексиканеца Андрес Клатион, „Млади сме, силни сме” на германеца Бурхан Курбани, сръбско-хърватската копродукция „Ничие дете” на Вук Ршумович, „По необясними причини” на Габор Рейц (Унгария), „Прелюбодеяние” на Явор Веселинов, „Тихият час” (Великобритания-Ирландия) на Стефани Жоалан, „Урок” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Определен от ЮНЕСКО като Творчески град на киното, София ще връчи за първи път Голямата награда „София – град на киното”. Паричната премия в размер на 7000 евро ще бъде разпределена поравно между режисьора и продуцента.

Носителят на Оскар Citizenfour, както и още 10 изключителни филма са в програмата на Документалния конкурс. Селекцията е дело на режисьорите Андрей Паунов, Боби Десподов и Светослав Стоянов. Победителят ще получи Награда, осигурена от международния кинофестивал „Милениум” в Брюксел, чийто главни организатори са нашите сънародници – режисьорката Златина Русева и продуцента Любомир Георгиев. Citizenfour разказва за разкритията на бившия служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън. „Образът на мълчанието” на Джошуа Опенхаймер разказва за клането на половин милион предполагаеми комунисти в Индонезия в средата на 60-те и за хората, оцелели от геноцида. Документалният проект на Улрих Зайдл „В мазето” се опитва да надникне в ежедневния живот на австрийците и да разкрие какво всеки един от тях прави далече от погледа на обществеността. „20 000 дни на Земята” на британския кинотандем Иън Форсайт и Джейн Полард предлага поглед към австралийската музикална икона Ник Кейв. „Относно насилието” на Йоран Олсон притежава силата на въздействащо визуално есе за насилието, наложено от колонизаторите и насилието в отговор от колонизираните. „Война в изкуството” на Марко Вилмс е за младите египетски бунтовници и артисти от Арабската пролет. „Името ми е сол” на Фейрайда Пача разказва за едно от онези семейства в Индия, които прекарват осем месеца в годината в пустинята Гуджарат, за да извличат сол от горещата земя. Сред претендентите за най-добър документален филм е и българският „Салто мортале” на режисьора Борислав Колев. Филмът връща зрителите назад, към 1988 година и Олимпийските игри в Сеул, Южна Корея. Българският щангист Ангел Генчев става шампион в категория до 67,5 килограма с уникални световни рекорди и смазваща преднина пред конкурентите. След последния си опит Ангел прави задно салто, което се превръща в неофициална емблема на Олимпиадата. Ден след своя триумф щангистът, признат за един от най-големите таланти в историята на този спорт, се оказва в епицентъра на жесток скандал. Унгарският документален филм на режисьора Габор Хьорхер „Дрифтър” е портрет в близък план на бунтарски настроеният автомобилен състезател Рици, който е изправен пред обратите на живота в провинциална Унгария. Хърватският филм „Остров на разбитите души” на Тиха К. Гудак получи „Сърцето на Сараево” – той е опит на режисьорката да проникне зад тайната, който нейният дядо отнася в гроба. Филмът „Бюгараш” на режисьорите Вентура Дурал, Серхи Камерон и Салвадор Суниер се гмурка в темата за Апокалипсиса, за да отрази страховете и стратегиите на човечеството по време на дълбока материална и духовна криза. Победителя ще избере жури, съставено от Шон Макалистър – режисьор, Светла Турнин – изпълнителен директор на мрежата за документално кино Cinema Politica и българския режисьор Светослав Драганов.

11 заглавия са в надпревара за наградата на „Домейн Бойар” за най-добър балкански филм: носителят на „Сребърна мечка” от „Берлинале” „Аферим!” на Раду Жуде– копродукция на Румъния, България, Чехия и Франция, участвал като проект в 10-то издание на „София мийтингс” през 2013 г.; „Защо аз?” на Тудор Джурджу – копродукция на Румъния, България и Унгария; „Ксения” (Гърция-Франция-Белгия) на Панос Х. Кутрас; „Омбре” (България) – първият и единствен игрален филм на Захари Паунов като режисьор, който трагично загина миналия октомври, след като филмът спечели диплом за цялостно актьорско изпълнение на „Златна роза”; „Паметник на Майкъл Джексън” (Сърбия-Германия-Македония-Хърватска) на Дарко Лунгулов; „Сивас” (Германия-Турция) на Каан Мюждеджъ, който разказва за безрезервното приятелство на 11-годишния Аслан и старото бойно куче Сивас; „Бота” (Албания-Италия) на Ирис Елези и Томас Логореци, който представя съвременна Албания чрез житейските истории на трима души; „Такъв е редът” (Хърватия – Франция – Сърбия – Македония) на Огньен Свиличич; „Островът на любовта” (Хърватия – Германия – Босна и Херцеговина – Швейцария) на Ясмила Збанич; „Травелатор” (Сърбия) на Душан Милич; „Следвай гласа ми” на Хюсеин Карабей (Турция – Франция – Германия).

За 12-и път ще се проведе конкурсът за късометражно кино Jameson Short Film Award. Призът за победителя е на стойност 6 000 евро. Най-добрия ще избере международното жури на фестивала. Сред носителите на наградата през годините са Кольо Карамфилов, Андрей Паунов, Борис Десподов.

100 години след трагичните за арменците събития от 1915 г. в специален „Фокус Армения” са включени три филма, посветени на Армения и нейното минало – „Раната” на Фатих Акин, „Чифликът на чучулигите” на братя Тавиани и „Безкрайно бягство, вечно завръщане” на режисьора Харутюн Хачатрян, който ще бъде специален гост на София Филм Фест.

Програмата „Фокус Грузия” съдържа повечето от водещите грузински филми на последната година, грузинска класика, филми на грузински режисьори, реализирани извън Грузия, както и филми на негрузински режисьори, реализирани в Грузия като копродукции. Тук присъстват двата грузински филма, селектирани сред тазгодишните претенденти за „Оскар” за чуждоезичен филм – „Мандарини” (режисьор: Заза Урушадзе), сред петте номинации, и „Царевичен остров” (режисьор: Георгий Овашвили) – в късия списък от 9 филма. Нана Джорджадзе ще бъде председател на Балканското жури и ще получи Наградата на София.

19-ият „София филм фест” посвещава специална програма в памет на продуцента и приятеля Карл Баумгартнер – Бауми. Дъщерята му Мартина ще получи Наградата на София за изключителния му принос към изкуството на киното. Големият италиански актьор Франко Неро ще получи Наградата на София и ще присъства на световната премиера на филма с негово участие „Децата на Маам” на режисьора Паоло Консорти.

И още специални събития на „София филм фест” тази година: премиера на „Буферна зона” на Георги Дюлгеров, гостуване на Тери Джоунс от „Монти Пайтън”, прожекция на визуалния шедьовър на Вим Вендерс „Солта на земята“ за култовия фотограф Себастиао Салгадо. На фестивала ще бъдат показани хитът „Племето” на украинския режисьор и сценарист Мирослав Слабошпицки, руският филмов шедьовър „Левиатан” на Андрей Звягинцев („Златен глобус” за най-добър чуждестранен филм, приз за най-добър сценарий в Кан, за най-добър филм в Лондон, за най-добър чуждестранен филм в Мюнхен, с номинации за БАФТА и за „Оскар”), номинираният за чуждоезичен „Оскар” „Диви истории” на Дамиан Шифрон и притежателят на „Сребърна мечка” за режисура „Тяло” на Малгожата Шумовска. „За короната и страната” на легендата Джон Бурман, естествено продължение на „Надежда и слава”, пък бе представен в Петнайседневката на режисьорите в Кан.

За четвърта година българската документалистка Златина Русева ще представи избрана програма от фестивала „Милениум”, който тя и продуцентът Любомир Георгиев организират успешно в Брюксел. Това е единственият световен кинофестивал, посветен на основните Цели на ООН за хилядолетието. Тази година „Милениум” ще гостува с четири заглавия.

Част от новото издание на фестивала ще бъде поредното представяне на търсещи финансиране филмови проекти на форума „София мийтингс”.

„София филм фест” се организира от „Арт фест” под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмата „Творческа Европа” на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори и приятели. Джаз ФМ е медиен партньор.