Последната спирка на „Алея на книгата“ за 2015 г. е в София – от 8 до 13 септември на бул. „Витоша“

Последната спирка на „Алея на книгата“ за 2015 г. е в София – от 8 до 13 септември на бул. „Витоша“

Книгата ще бъде в центъра на центъра на София от 8 до 13 септември – в столицата е последната за тази година спирка на „Алея на книгата“ след лятното турне в цялата страна. Всеки ден от 10 до 20 часа на бул. „Витоша“ между „Солунска“ и „Алабин“ със своите книги и специални отстъпки и подаръци ще ни посрещат повече от 40 издателства, представящи своята продукция под 13 шатри. Четиринадесетата е за Литературния кът за срещи с автори, преводачи и книги, както и за работилници, викторини и забавления за деца. Официалното откриване е в 17 ч. утре. Организирана от Асоциация „Българска книга“, „Алея на книгата“ е част от Културния календар на Столична община за 2015 г. Джаз ФМ, заедно с другите радиостанции от семейството на bTV Radio Group: bTV Radio, Класик ФМ, Z-Rock, N-Joy и Melody, сме медийни партньори.

Изложението „Алея на книгата“ ще бъде съпътствано от ежедневна културна програма с различни литературни акценти. Сборник с архивни документи за шуменеца Стилиян Чилингиров, известен като „последния възрожденец“ – литературният историк Румяна Пенчева ще представи първия том на „Спомени – моите съвременници“. Със съдбата на ген. Владимир Заимов ще се запознаем чрез книгата на Борислав Дичев „Умирам за България“. За историята на българския музикален театър от 1890 до 2010 г. е книгата на Розалия Бикс, Анелия Янева, Румяна Каракостова, Миглена Ценова-Нушева и Емилия Жунич. За рок песните на промяната е „Цветя от края на 80-те“ на Румен Янев и Емил Братанов.

Ния Цанева ще ни запознае със сборника си с разкази „Летни деца“, Ангел Игов – с романа си „Кротките“, Силвестър Милчев – с книгата си „Футболни отломки от стари времена“, Ива Прохазкова – с „Портокалови дни“, Романьола Мирославова – с поетичната „Гарванов писък“. Също с поезия гостува Борислав Геронтиев – „Моята антология“, а Милена Фучеджиева ще прочете откъси от романа си „Сексът и комунизма“ – първа и втора част. Автобиографията си „Отвисоко на живота“ ще представи една от най-успешните ни баскетболистки Гергана Брънзова. Театралният режисьор Йордан Славейков и поетът Марин Бодаков ще срещнат читателите с „Последна стъпка“.

Преводачката Ася Тихинова-Йованович ще ни пренесе в света на Вишня Стахуляк – най-известната хърватска съвременна писателка за деца. Преводачката Милена Малева ще говори за книгата „13-а пряка“ на Малгожата Гутовска-Адамчик. Преводачите ще представят творбите на непознати досега на българския читател водещи европейски автори, които излизат в поредицата „10 книги в контекста на европейския културен диалог“.

Пълната програма на Литературния кът на „Алея на книгата“ можете да видите тук на сайта на Асоциация „Българска книга“.

Издателствата ни очакват:
Шатра 1: „Атеа“, „Персей“, „Посоки“
Шатра 2: „Артлайн Студиос“, „Лабиринт“, „Милениум“
Шатра 3: „Просвета“
Шатра 4: „Жар-Жанет Аргирова“, „Омофор“, „Панорама“, „Пергамент Прес“
Шатра 5: „Бяло Братство“, „Графикс Арт“, „Дамян Яков“, „Захарий Стоянов“
Шатра 6: книжен център „Гринуич“
Шатра 7: „Авир“, „Архимед“, „Калпатару“/сдружение „Диамантено дърво“, „Летера“
Шатра 8: „Ергон“, „Жанет 45“, „Кибеа“, „Клевър бук“
Шатра 9: „Алтера“, „Асеневци“, „Парадокс“, „Шамбала“
Шатра 10: „Колибри“, „Пан“, „Сиела“
Шатра 11: „Анубис“, „Булвест 2000“
Шатра 12: „Емас“, „Унискорп“
Шатра 13: „Вакон“, сдружение „Книги-игри“, „Лира принт“, „Тип-топ прес“
Шатра 14: Литературен кът