Последната китара на Пако де Лусия долита до ръцете на музиканти от девет държави в нов документален филм

Последната китара на Пако де Лусия долита до ръцете на музиканти от девет държави в нов документален филм

Последната китара на Пако де Лусия полита до девет страни по света и попада в ръцете на Каетано Велосо, Томатито, Мариза и други артисти в новия документален филм „Китарата лети“ (La Guitarra Vuela), заснет с финансиране на авиокомпанията „Иберия“. Бразилският поет с китара, фламенко майсторът и Кралицата на фадото са трима от артистите, които се докосват до този изключителен инструмент. Сред другите звезди в документалния филм са бразилската легенда Карлиньос Браун и испанския майстор на хитове Алехандро Санс (три награди „Грами“ и 15 „Латино Грами“).

Последната китара на Пако де Лусия, проектирана от него и изработена от лютиера Антонио Моралес, пътува на борда на полети на „Иберия“, като достига до 9 държави на 3 континента, изминавайки над 34 400 километра. Инструмента посрещат в Ню Йорк, Бостън, Мексико, Богота, Хавана, Монтевидео, Буенос Айрес, Сан Салвадор, Рио де Жанейро, Лисабон, Палма де Майорка, Алмерия и Херес де ла Фронтера в Андалусия. Всички тези места носят следата на Пако де Лусия. Палма де Майорка е последният дом на музиканта, той е роден в Андалусия, Лисабон символизира португалските корени на майка му, а от Музикалния колеж „Бъркли“ в Бостън получава титлата „Доктор хонорис кауза“.

Пако де Лусия си отиде от нашия свят на 66-годишна възраст през 2014 г. в момент на почивка, докато свири на децата си на брега на океана в курорта Канкун в Мексико. През десетилетното си творчество той направи фламенко музиката
любима в цял свят, въведе я в джаз и в класическата музика. „Създавам музика със сърцето, с чувствата, с душата си.“ – каза музикантът в интервю по Джаз ФМ през 2010 г.

Продуценти на „Китарата лети“ са Хавиер Лимон и Хорхе Мартинес – първият е носител на „Латино Грами“ музикант и продуцент, Творчески директор на Средиземноморската програма на Музикалния колеж „Бъркли“, а вторият – аржентински фламенко музикант, който от 18 години живее в Монреал и там е откривал с китарата си концерти на Пако де Лусия и Сезария Евора. От утре документалният филм за „пътешествията“ на китарата на Пако де Лусия ще се прожектира на полетите на „Иберия“.

През тази година се навършват 70 години от първия полет на „Иберия“ между Европа и Америка. Испанската авиокомпания също така обяви старта на стипендиантска програма за Музикалния колеж „Бъркли“ за китаристи от Испания и Латинска Америка. Финансовата помощ покрива таксата, пътните и битовите разходи за петседмичната лятна програма на престижния институт. Първи стипендиант е мадридчанинът Хуан Кабесон Опичи.