PortraitNO Trio, водено от Васил Спасов, ще изнесе четири онлайн концерта с гост солисти. Събитията ще се излъчват от културно пространство Portrait

PortraitNO Trio, водено от Васил Спасов, ще изнесе четири онлайн концерта с гост солисти. Събитията ще се излъчват от културно пространство Portrait

Поредица от четири онлайн концерта започва в свой проект културно пространство Portrait. Водено от пианиста Васил Спасов, PortraitNO Trio е с участието на Михаил Иванов – контрабас, и Атанас Попов – ударни, а всяко издание ще има специален гост солист. Събитията ще се провеждат без публика в залата и ще могат да се гледат безплатно онлайн. Те ще се излъчват на живо на Фейсбук страницата на Portrait, а след това ще са достъпни в неговия Ютюб канал. Първото е утре от 19:30 ч. и ще е със специалното участие на Михаил Йосифов.

Васил Спасов свири в културно пространство Portrait от 2018 г., почти от самото му създаване. „Той беше двигателят на серия от концерти „Джаз портрет“, които тогава осъществявахме на живо с публика. С времето логично възникна идеята за създаване на изцяло нов проект – PortraitNO Trio, в който Васко е основна фигура. Неговата неизчерпаема творческа енергия и фактът, че ние разполагаме с пространсство и сцена, доведе до създаването на този проект.“ – разказа управителят Юлиана Маринова.

Инициативата за поредицата от концерти идва в отговор на ограниченията заради пандемията. „Имахме доста притеснения, но не спряхме да търсим решения как да продължим дейността си. За щастие, след спечелен конкурс и с подкрепата на Национален фонд „Култура“, вече имаме възможността да реализираме нашата програма за следващата година, част от която е проектът PortraitNO Trio. Всичко това го правим с цел колкото се може повече хора да се насладят на хубавата музика.“ – сподели Юлиана Маринова.

Името на формацията демонстрира принадлежност към мястото, но и подсказва, че събитията не са точно в трио формат. Във всеки от четирите концерта се присъединява различен гост солист, обясни Юлиана Маринова. „Не бързам да издавам и имената на другите трима, но мога със сигурност да кажа, че всеки концерт ще бъде много различен.“ – обеща тя.

Васил Спасов по-рано тази седмица ни въведе в атмосферата на предстоящото събитие: „Portrait е изключително приятно място за споделяне на музика. В случая това ще бъде моята музика в изцяло авторска програма. Специалното е, че сме трио, което носи името на мястото, в което ще музицираме. В продължение на четири концерта ще каним специални гости. Първи е Мишо Йосифов. С него имаме доста дълъг път заедно. Той е свирил много моя музика, аз също съм свирил много негова. Неслучайно ще започнем с Мишо. Ще изпълним една от пиесите, които сме свирили с неговия проект. За мен бе много специално той да избере моя пиеса. Сега ще я чуем в друг вариант.“

  • Интервюто на Светослав Николов с Юлиана Маринова, в което слушаме и думите на Васил Спасов, можете да чуете чрез бутона „Аудио“.