Поредица от специални събития на „Моцартови празници“. Фестивалът се посвещава на дългогодишния му директор Христина Ангелакова

Поредица от специални събития на „Моцартови празници“. Фестивалът се посвещава на дългогодишния му директор Христина Ангелакова

Празник на красотата с класическа музика – концерт, опера, балет, а също и джаз – от 12 до 15 юли в RIU Pravets Golf & SPA Resort ще се проведе 14-ото издание на Международния музикален фестивал „Моцартови празници“. За първи път у нас ще гостува марионетен оперен театър, ще видим опера с кукли, както и представление с участието на циркови артисти, специален спектакъл в три жанра, посветен на творчеството на Гуно, на „Кафе с автограф“ ще се срещнем с Калуди Калудов, а джаз изкуството ще бъде представено от Братя Владигерови заедно с Теодора Сороков и Ружа Семова. Джаз ФМ и Класик ФМ сме медиен партньор. През тази година фестивалът по традиция почита творчеството на своя патрон Моцарт, а също и 160 години от рождението на Джакомо Пучини, 200 години от рождението на Шарл Гуно, 100 години от рождението на Ленард Бърнстайн и 120 години от рождението на Джордж Гершуин. И това издание на „Моцартови празници“ бе подготвено от Христина Ангелакова, която през май си отиде от нашия свят, и то ще се проведе в нейна памет.

Специално посвещение към Христина Ангелакова

Христина АнгелаковаХристина Ангелакова

„Моцартови празници“ се провеждат в Правец от 2003 г., като през 2012 г. по инициатива на Христина Ангелакова домакин става RIU Pravets Golf & SPA Resort. „Аз съм благодарен и горд, че съм бил съпричастен към част от тези 7 години, през които Христина бе директор на фестивала. Те бяха прекрасна възможност да се науча на много житейска мъдрост, която тя носеше в себе си – че творческият порив никога не умира и трябва да бъде държан жив. Голяма е отговорността, която носим в момента целият неин екип и цялото сдружение, за да направим 14-ото издание на фестивала такова, каквото тя би искала да бъде, и такова, каквото тя е очаквала то да се случи.“ – каза в студиото на bTV Radio председателят на сдружение „Моцартови празници“ Лъчезар Тодоров.

Както Христина Ангелакова разбираше професионализма, за поредна година фестивалът ще се проведе по най-високите стандарти в изкуството, за да отпразнува наследството – и на великите композитори, и нейното. „За нас събитието винаги е било празник, който събира съмишленици – хора, които харесват класическата музика, но и хора, които за първи път се докосват до нея, хора, които харесват класическата интерпретация на класическата музика, но и хора, които са склонни да експериментират. Христина изпълни точно това трудно начинание през седемте години, през които бе творчески директор – да проведе тънката линия, балансираща между класиката и съвременния прочит.“ – обрисува приноса на примата като организатор на фестивала Лъчезар Тодоров. И тази година на „Моцартови празници“ ще се случат неочаквани и смели събития.

За първи път у нас – марионетен театър с оперна и балетна постановка

„Вълшебната флейта“ на Марионетна опера – Линдау, Германия„Вълшебната флейта“ на Марионетна опера – Линдау, Германия

Откриването на фестивала в четвъртък ще бъде на площада в Правец с изпълненията на Духовия оркестър към община Велико Търново с диригент Владимир Бошнаков, веднага след което ще преживеем за първи път на живо у нас изкуството на марионетния театър. С оперна и балетна постановка гостува трупата от германския град Ландау. Първо ще видим пълната, неадаптирана версия на „Вълшебната флейта“ от Моцарт на сцената на читалище „Зора – 1895“ от 20 ч. на 12 юли, която ще бъде представена още веднъж на следващия ден от 15 ч., а за да е хубавото още по-хубаво, в събота и неделя ще гледаме балета „Лебедово езеро“. Гостуването дължим на съдейстивето на Снежинка Аврамова – една от основателките на „Моцартови празници“, чиито живот и кариера преминават повече в Германия. „Трупата идва с големи кукли и специална сцена. Всяка кукла е произведение на изкуството. В абсолютната тъмнина на залата зрителите ще получат усещането, че кукли в човешки ръст изпълняват операта.“ – обясни Лъчезар Тодоров. Ще бъде вълшебно!

„Лебедово езеро“ на Марионетна опера – Линдау, Германия„Лебедово езеро“ на Марионетна опера – Линдау, Германия

Опера с кукли, а фасадата на хотела ще бъде декор

Дали сме марионетки на съдбата и носители на измамни усещания за себе си и за света, кога настъпва моментът на откровението и има ли зло, което остава ненаказано? Първото гостуване на марионетен оперен театър у нас прави връзка с постановката на „Турандот“ на Старозагорската опера съвместно с кукления театър в града. По идея на директора на операта и режисьор Огнян Драганов пластовете в действието се визуализират с кукли и зрелищен декор.

„Турандот“ на сцената на Старозагорската опера„Турандот“ на сцената на Старозагорската опера

След премиерата в Стара Загора преди няколко месеца, и тук в петък вечер ще чуем върховни гласове. Драгана Радакович, която със своето интелигентно пеене през последните години е много търсена за ролята на Турандот, гостува у нас след като миналата година пя в гигантската продукция на Операта в Сидни. Калаф ще бъде италианският тенор Дарио ди Виетри, познат и от миналото издание на „Моцартови празници“, когато бе Дон Хозе. „Той идва с огромно удоволствие, което е част от делото на Христина – радостата да събира прекрасни изпълнители в Правец и те да искат да се връщат на това място.“ – обясни пиарът и арт координатор на фестивала Сийка Лапачка. В ролята на Лиу ще бъде прекрасната Цветелина Василева, която многократно е била гост на фестивала. „Няма как такъв красив глас да не искаме постоянно да бъде сред нас.“ – с възхищение казва Сийка Лапачка. Юлиан Константинов ще бъде в ролята на Тимур. Диригент е Владимир Бошнаков. Спектакълът е с участието на Хор и Оркестър на Старозагорската опера, актьорите от Кукления театър – по определението на Сийка Лапачка: „тихите вълшебници, които свещенодействат в спектакъла“ – и с Детско-юношеската школа „Маргаритки“ и Прабългарската школа за оцеляване „Багатур“. А режисьорът Огнян Драганов ще предложи отново нещо, за които не сме и помисляли – сцената ще бъде пред хотела, фасадата му ще бъде част от декора чрез специално осветление, а публиката ще бъде на традиционното място на сцената.

„Турандот“ с кукли на сцената на Държавна опера – Стара Загора: преживяване красиво и обогатяващо знанието ни за живота

След „Опера в цирка“, циркът гостува на операта

В съвместна продукция с Академичен цирк „Балкански“ Старозагорската опера за първи път у нас реализира постановка под шапито – с „Палячи“ отбелязваме 40 години сценично дълголетие на Калуди Калудов. След овациите и наградите за юбиляра от деня на премиерата спектакълът ще гостува под шапитото на цирка в София (19 и 20 ноември), Пловдив (22 и 23 октомври) и Варна (3 и 4 септември), но на 15 юли от 21 ч. в Правец циркови артисти ще играят в постановката. Солисти освен Калуди Калудов са Анна Дитри, Нико Исаков, Александър Крунев и Георги Динев. Диригент ще е главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев.

Калуди Калудов в „Палячи“Калуди Калудов в „Палячи“

Калуди Калудов – 40 години на сцената

В събитието „Кафе с автограф“ ще има среща с Калуди Калудов. „Ще подберем видео фрагменти от негови коронни изпълнения. Христина много искаше да отбележи по подобаващ начин тази респектираща годишнина на своя любим колега и приятел.“ – сподели Сийка Лапачка. Именно на Калуди Калудов е идеята за опера в цирка. Повече за своите роли в България и по света той ще разкаже в събота от 11 ч. в зала „Правец“ на хотела-домакин. Водещ ще бъде Боянка Арнаудова.

Шарл Гуно в три жанра на изкуството

Основният спектакъл в събота е мултижанров – „Валпургиева нощ“ е певческа, танцова и театрална реализация на образите и музиката на Шарл Гуно от неговия „Фауст“. „Вечерта е особена, защото ще видим последния авторски идеен спектакъл на Христина, която от дълги години обмисля създаването на това многожанрово представление.“ – каза Лъчезар Тодоров. Сийка Лапачка припомни: „При Христина никога идеите никога не са били обикновени – музикално-театралният „Моцарт и Салиери“, танцово-оперният „Севилски бръснар“, реализираният от варненските опера и куклен театър „Влюбеният Моцарт“. Тя много искаше да направим спектакъл за Гуно, очаквахме годишнината му – и ето, сега се навършват 200 години от рождението му. Това ще блъде много специален спектакъл, в който има тройници на героите – Фауст, Маргарита и Мефистофел. Вплетени са стихове на Гьоте по неговия „Фауст“. Реализацията е на екип от млади артисти. Христина си избра хореографа – Филип Миланов от Балет „Арабеск“, режисьор е театралът Боян Крачолов, актьорите са Димитър Крумов, Иван Николов и Надя Керанова, солистите – Ивайло Джуров, Ивайло Михайлов и Евгения Ралчева, а танцьорите – Валери Миленков от Балет „Арабеск“, Александър Александров от Националния балет и Старозагорската опера и великолепната примабалерина на Старозагорската опера Анелия Димитрова. Спектакъла ще дирижира Ивайло Кринчев.“ – съобщава подробностите Сийка Лапачка. „Едно от нещата, които научих от Христина по отношение на фестивалите, е че добрите успяват да предложат нещо уникално и на тях трябва да се случват различни неща. По този начин все повече хора успяват да се докоснат до това изкуство и ние неизменно се опитваме да изненадваме с многожанрови представления.“ – обяснява предисторията Лъчезар Тодоров.

Джаз с Братя Владигерови

Съботната вечер ще завърши с джаз, когато на сцената ще бъдат любими музиканти. От 23 ч. в зала „Тера“ Братя Владигерови ще свирят заедно с Теодора Сороков и Ружа Семова. „Те живеят във Виена и ги свързва уникално приятелство. Техните програми са винаги толкова атрактивни! Така че ни очаква една вълнуваща вечер, с която ще завършим най-дългия ден на фестивала.“ – разказа Сийка Лапачка. Концертът се посвещава на Панчо Владигеров, Ленард Бърнстайн и Джордж Гершуин.

Фестивалът се организира от сдружение „Моцартови празници – Правец’04“ под патронажа на министъра на културата Боил Банов и с подкрепата на Община Правец. Генерален спонсор е „Тера тур сервиз“. Джаз ФМ и Класик ФМ сме медиен партньор. Пълната програма и повече подробности можете да откриете на сайта на фестивала. За публиката хотелът-домакин предлага специални условия на настаняване.

  • Чрез бутона „Аудио“ можете да чуете интервюто на Светослав Николов с Лъчезар Тодоров – председател на сдружение „Моцартови празници“, и Сийка Лапачка – пиар и арт координатор на събитието.