Полети с балони, концерти, Хартиена улица, изложби и други специални събития – на 17 май се посвещаваме на Нощта на музеите и галериите

Полети с балони, концерти, Хартиена улица, изложби и други специални събития – на 17 май се посвещаваме на Нощта на музеите и галериите

„Музейните колекции ни свързват” е мотото тази година на Деня на музеите – 18 май. Посрещаме го с множество специални събития в Нощта на музеите в събота вечер от 18 до 24 ч.

Спомени за социализма в Националния исторически музей
В „Нека говори публиката” Националният исторически музей ще събира разказите на посетители за лични истории от времето на социализма. Най-добрите 10 разказа ще бъдат наградени. Младите посетители, които не са преживели социализма, ще бъдат приканени да разкажат какво знаят за времето на своите родители. В Пленарната зала ще бъде уредена изложба на униформи на чавдарчета, пионери и плакати от времето на социализма. Деца и възрастни ще могат да се забавляват и в Детския музейно-образователен център, като работят с грънчарско колело, като се включат в ателието по „плъсти” (нетъкана вълна), да рисуват, апликират и моделират. Ще работи и ателие, където всеки посетител ще може сам да изработи сапунчета с помощта на специалисти от „Мариолетка”. Книги, каталози и албуми ще се продават на преференциални цени.

Полет с балон за опознаване на нощна София, дирижираме оркестър в изпълнения на военни маршове и класически произведения, гледаме танци на народите в Националния военноисторически музей
В първото за вечерта специално събитие в Националния военноисторически музей от 19 до 21 ч. ще „докоснем” звездите, с полет с балон и ще опознаем нощна София, пренасяйки се във времето на балонното отделение на Българската авиация. Между 19 и 20 ч. Студентски камерен оркестър от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” ще изпълни военни маршове и класически произведения под диригентската палка на желаещите да застанат начело на оркестъра в рамките на една минута. В 20 ч. – концерт с участието на Инна Иванова, Представителен ансамбъл на Въоръжените сили. След това Masters of the Dance ще представят темпераментни танци от цял свят. Временните фотоизложби, които можем да разгледаме в Националния военноисторически музей, са „Празникът на армията”, „НАТО – мисията е възможна” и „И въздигнаха България в Царство”.

Играчки от древността в Националния археологически музей
С новата си изложба „Знаеш ли тази игра? Игри и играчки в древността” ще ни посрещне Археологическият институт с музей при БАН на ул. „Съборна” №2. Антични биберони, кукли, дрънкалки във формата на петле, играчка-конче с колесница, древни пумпали и йо-йо и други ще бъдат представени по забавен начин на малките посетители и техните родители. Експонатите са от класическата, елинистическата и римската епохи. Те се съхраняват в музеите в Созопол, Несебър, Варна, Велико Търново и Пловдив. Игри, изобразени върху древногръцки съд, ще оживеят пред очите на посетителите чрез кратка анимация. Изработените специално за изложбата реплики на истински играчки от древността – топки от плат, кукла, конче на колелца, йо-йо и пумпал от дърво, ще дадат възможност на посетителите да се докоснат до популярни през онези епохи играчки. В рамките на изложбата ще има и образователна програма, насочена към деца на възраст от 6 до 12 години – със специална книжка и познавателни игри, включително оцветяване на гипсови реплики на играчки от древността. Творбите на малчуганите ще бъдат изложени в музея на 1 юни по повод Деня на детето. Изложбата може да бъде разгледана до 24 август.

Италианското присъствие в България по време на Третото българско царство в Етнографския музей
Лични вещи на княгиня Мария-Луиза и царица Йоанна, както и живописни платна на италиански художници от началото на XX в., ни представя в откриващата се в 18 ч. днес изложба „С Италия в сърцата” Етнографския институт с музей към БАН (в бившия Княженски дворец). Медали и отличия на италианци – доброволци, участвали в Сръбско–българската война от 1885 г. също са представени в музея. Специално място е отделено на католическата италианска общност – на монс. Анжело Ронкали и Монашеската общност на сестрите евхаристинки. В изложбата ще има отделен кът, където музеят ще събира копия на снимки и документи на наследници на италианци, живеели в България в началото на ХХ век. На видео стена ще бъде прожектиран документалният филм „Един завет”. Изложбата ще продължи до 16 август. Куратор е Анита Комитска. В 18:30 ч. ще слушаме изпълнения на акустична китара на Калоян Иванов, а в 19:30 започва театралният пърформънс „Оше по-блажено наддумване” по текстове от „Фолклорен еротикон”. От 21 ч. – диджей сет на Димо Петров, а от 22 ч. – музикален пърформънс на Jahmmi Youth в нов прочит на традицията.

Свободен достъп до археологическото ниво на църквата „Св. София” ни предлага Музеят за история на София на Деня на музеите – 18 май
В подподовото пространство на базиликата "Света София" могат да бъдат видени археологическите останки от три раннохристиянски църкви, както и различни гробни съоръжения: цистови гробове, зидани гробници с полуцилиндричен свод, мозайки и др. Достъпът до тях ще бъде свободен на 18 май, с включена беседа от екскурзовод.

Любими творци и общественици във фотографиите на Симон Варсано на Моста на влюбените
Черно-бели фотографии на Симон Варсано, на които той е запечатал образите на десетки любими творци и общественици, ще бъдат представени в изложба на Моста на влюбените. Откриването е в 19:30 ч. в събота. Организирана от Столичната община и Гьоте институт, изложбата включва фотографии на Катя Паскалева, Ани и Рангел Вълчанови, Йордан Радичков, Александър Геров, Исак Паси, Георги Чапкънов, Крикор Азарян, Чочо Попйорданов, Йосиф Сърчаджиев, Домна Ганева, Николай и Велизар Биневи, Стефан Десподов, Иван Радоев, Радой Ралин, Джони Пенков, Валентин Ганев, Кирил Маричков, Ицко Финци, Георги Данаилов, Юлия Христова, Милчо Левиев, Владимир Пенев, Васо Гюров, Лили Иванова, Божидар Икономов, Владислав Икономов, Любен Дилов и Любен Дилов-син, Иван Газдов, Маргарита Дупаринова, Момчил и Маргарита Карамитеви, Александър Хайтов, Леон Митрани, Петър и Георги Папакочеви, Тодор Цонев, Юри Жиров, Ида Даниел, Емил Христов, Вера Маринова, Александър Косев, Стефан Маринов, Анжел Вагенщайн, Стоян Венев, Кръстан Дянков, Сами Биджерано, Тодор Тодоров, Лони Москона, Соломон Паси и др. Изложбата е част от Календара на културните събития на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г.

Хартиена улица до Софийската градска художествена галерия, концерт на Lily of the West
Хартиена улица ни запознава с традициите и новостите в хартиеното изкуство край Софийската градска художествена галерия. В 18 ч. ни посрещат творци от „София хартиен арт фест” за работилници по оригами, икебана, калиграфия, кири-е. „Иновации в хартия” – модно дефиле с хартиени бижута на открито на студенти от Националната художествена академия – от 19:30 до 20 ч., театър на сенките, японски бойни иновации и спектакъл джу-джуцо – от 20:30 до 21:30 ч. Изпълнения на групата Lily of the West слушаме сред изложбата „През пустинята” с творби на Кольо Карамфилов в Софийската градска художествена галерия. Началото е в 21:30.

Поети-журналисти четат стихове в дома на Владимир Башев в Нощта на музеите
Литературен кабинет „Владимир Башев” (бул. „Ситняково” №79, вх. Д, ет. 5) отваря врати за среща на живо със съвременни поети-журналисти от 19 ч.: свои творби ще представят Балчо Балчев, Венцислав Паскалев, Димитър Дженев, Евелина Гечева, Иглика Горанова, Кръстю Пастухов, Любен Лачански, Мариана Кирова, Михаил Григоров, Надя Попова, Спасиана Кирилова, Силвия Стефанова, Татяна Атанасова, Татяна Явашева, Христо Христов и др. В програмата се включва и музикантът и писател маестро Валентин Стамов. Посетителите ще имаме възможност да видим автентично запазения и новоремонтиран дом на поета Владимир Башев.

Пътешествие в къщата на Борис Христов
Десетият фестивал на изкуствата „Борис Христов”, посветен на вековния юбилей от рождението на певеца, започва в 20 ч. с пътешествие в къщата на музиканта (ул. „Цар Самуил” №43), продължава с музикален маратон с участието на студенти от Нов български университет (21 ч.) и прожекция на изпълнителски шедьоври на Борис Христов (22 ч.). Тук ще откриете повече за честването на 100 г. от рождението на Борис Христов.

Информационният център на Европейския съюз отваря вратите си и ни кани на изложби на Дечко Узунов и Милена Милушева
Изложбата „Акварели" на Дечко Узунов, посветена на 115 години от рождението на художника, както и творби на художничката Милена Милушева можем да разгледаме в Дома на Европа (ул. „Г. С. Раковски” №124). В 18.30 ч. ще започне изпълнение на детска танцова група „Алиса”, а в 19.30 ч. – на духов квартет (дървени инструменти) от НМУ „Л. Пипков”. Младите таланти от фондация „Старт” ще се представят от 20:30 часа.

И още...
Софийският духов оркестър свири пред Националната галерия за чуждестранно изкуство от 18 ч., а след 19 ч. на фасадата ще бъде прожектирано слайд шоуто „По следите на времето”. В зала „Славейков” на Френския културен институт от 20 ч. ще свири виолончелистката Емилия Барановска. В галерия „Алгара” от 16 до 18 ч. можем да се включим в ателие по керамика на открито, а от 18:30 до 22 ч. художник ще нарисува наши карикатури. Демонстрация „Трансформации” на Валентин Балев в галерия „Римини” от 18 до 24 ч. В галерия „Мисията” на Министерството на външните работи – „Първи стъпки” в танцовото изкуство със студенти от Нов български университет. В 18 ч. в Музея на социалистическото изкуство ще бъде открита изложба на художници от кв. „Изгрев”. Ретротрамвай ще ни вози от 16 до 22 ч. между площадите „Възраждане” и „Журналист”.

Нощта на музеите ще завърши с „Многая лета” в изпълнение на Борис Христов
В чест на вековния юбилей от рождението на великия ни музикант, неговото изпълнение на тази песен ще прозвучи точно в полунощ от бившия Квяжески дворец. Всички прозорци на сградата ще бъдат отворени, за да чуе публиката на площада това изпълнение, което вече години наред символизира стремежа ни за добри дни занапред.

Пълните подробности за програмата ще откриете тук на сайта на Френския институт в София.

По случай нощта някои линии на градския транспорт в София ще бъдат с удължено работно време, а Столична община осигурява специален превоз до някои от по-отдалечените музеи и за хората със затруднено придвижване. Метрото и трамваи номер 10, 12, 18 и 20, тролейбуси 2, 5 и 9, автобуси 9, 11, 94, 280 и 310 ще работят до 1 ч.