Показвайки развитието, в София празнуваме Деня на Европа

Показвайки развитието, в София празнуваме Деня на Европа

Информационен тур, изложба, музикална и филмова програма – с ред събития днес и утре в София ще покажем и отпразнуваме развитието си като част от Европейския съюз. На 9 май отбелязваме Деня на Европа. С европейски средства продължава обновяването на нашия град – в 11 ч. днес се открива новото разширение на метрото от кв. Младост 1 до Бизнеспарка в Младост 4, като продължава и реконструкцията на основния булевард „Александър Малинов“.

Поглед към София от европейска перспектива ще отправим с инициативата „ЕВРОнаходки“ на Представителството на Европейската комисия в България и Информационното бюро на Европейския парламент. Включилите се в специално организирани турове в празничния ден ще бъдем запознати чрез обекти в градската среда с историческите корени на европейската интеграция, с това защо първо се създава икономически съюз, който впоследствие прераства в политически, как възниква и се развива идеята за присъединяването на България към ЕС, какво означава членството на страната ни в организацията и какви са възможностите, които то предоставя за всички. На обиколките освен да намерят истински европейски „находки“ в София, участниците ще имаме възможност да проверим познанията си за ЕС и да изпробваме късмета си в няколко забавни игри с награди. Туровете са безплатни, започват в 10:30 ч., 13 ч. и 15:30 ч. от НДК, ще бъдат водени от специално подготвен екскурзовод от „Сдружение 365“, а за участие е необходимо единствено записване на електронен адрес [email protected]. Разходката е с продължителност около около 2 часа, а темите са представени на български език.

Снимки, показващи развитието на София и региона, чрез европейските оперативни програми, ще бъдат показани в изложба в Музея за история на София. Инициативата „Европейски проекти за красива България“ е на Областния информационен център – София-град и София-област, който популяризира възможностите за използването на европейските средства у нас. Отличени в инициативата са 30 творби и те ще бъдат един от компонентите в изложбата, която се открива в 10:30 ч. утре и продължава до 13 май включително. В залите на музея, помещаващ се в част от сградата на бившата Централна минерална баня (пл. „Бански“ №1), ще бъдат показани също над 40 колажа на тема „Културна идентичност на страните от Европейския съюз“. Автори са студенти от Националната художествена академия. Като трети компонент на празничната изложба ще бъдат представени кукли с националните носии на държавите-членки на Европейския съюз. Куклите са изработени от малчугани и младежи от 15 софийски детски градини и училища.

Деня на Европа ще отпразнуваме и с музика – тази вечер и утре през целия ден. Симфониета „София” с диригент Свилен Симеонов ще представи Симфония №5 от Лудвиг ван Бетовен и Рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров от 19:30 ч. днес в зала „Света София“. Входът е свободен. Инициативата е на Дирекция „Култура“ на Столичната община и Общинския културен институт „Надежда“ и е под патронажа на заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Утре в 11 ч. в градинката „Кристал“ ще свири Софийският духов оркестър с диригент Юли Дамянов, а от 19 ч. на лятната естрада в Борисовата градина ще слушаме съвместен концерт на „Остава“ и „Бейбифейс клан“. Двата концерта са част от Календара на културните събития на Столична община.

Документалният филм за приноса на чешки архитекти за изграждане на европейската визия на България след Освобождението „Забележителни следи“ ще бъде представен по повод Деня на Европа в концертната зала на Дом на културата „Искър“ (бул. „Кръстьо Пастухов“ №23) съвместно с Чешкия център. Събитието е утре от 11 ч. Автори на филма, който разказва за бележити личности, като Прошек, Либор Байер, братята Шкорпил, Шнитер, Коларж и редица други, са Радован Липус и Давид Вавра.

В още едно културно събитие, свързано с развитието в нашия град, утре от 18 до 22 ч. в трамвайно депо „Клокотница“ ще се проведе „Z фест“, организиран от Центъра за неформално образование и културна дейност „Алос“ и сдружение „Трансформатори“. В търсене на пресечните точки между развитието на съвременните изкуства и новите технологии, в първото си издание фестивалът ще ни предложи темата „Дроните“. В програмата ще бъдат представени видео изкуство, създадено с дрони, както и резултатите от работилници за съвместни проекти между видео артисти и дрон оператори. Фестивалът организира и дискусия за бъдещето на трамвайно депо „Клокотница“. Програмата ще завърши с аудиовизуален сет на Yves O.

На снимката: новия, изграден с европейско финансиране, участък на софийското метро край летище София. Снимка: авторът.