Покана за парти, „Ваксина“ срещу лошото настроение: всяка събота на живо онлайн сме с Мишо, Вили, Милен, Митко и Наско. Инициатор e Васил Къркеланов

Покана за парти, „Ваксина“ срещу лошото настроение: всяка събота на живо онлайн сме с Мишо, Вили, Милен, Митко и Наско. Инициатор e Васил Къркеланов

Няма ги заслужените аплодисменти на публиката, но това е изпълнение на живо. Зрителите не са в залата, но стотици в този момент и хиляди в следващите дни чувстват у дома радостта от музиката. Вече две дози „Ваксина“ ни поставиха онлайн срещу лошото настроение Михаил Йосифов (тромпет), Вили Стоянов (цугтромбон), Милен Кукошаров (пиано), Димитър Карамфилов (бас) и Атанас Попов (ударни). Събира ги създателят на ArtLIVE Васил Къркеланов – запален почитател на джаза. Реализацията можем да следим безплатно на сайта, във Фейсбук и в Ютюб. Така съботната вечер е с много по-добро настроение и по-хубава енергия, отколкото предполага тревожната ситуация на коронавирусна пандемия.

„Ваксина“ се роди по време на карантина изцяло в онлайн формат. Всички, които се занимават с изкуство, потърсиха изява в интернет, когато не можем да се събираме в зали или навън. Ние решихме да направим нещо специално, което да ни радва, да ни забавлява, да ни раздвижва. Всички са поканени да участват в партито. Доброто настроение, хубавата музика са възможно най-добрата ваксина в тези времена. Когато човек отвътре се чувства добре, всичко е различно.“ – разказа инициаторът Васил Къркеланов в интервю по Джаз ФМ.

Част от шоуто са уроци по танци от Соня и Явор от Lindy Hop. Организаторите обявиха и конкурс за видео с танц, като наградата е безплатен месец в студиото на танцьорите. И още една съставка на ваксината – щипка смях, добавена от Георги Кючуков от Comedy Show, на когото помагат водещите Мишо и Вили. Темите са различни, като предстоящата събота ще е посветена на блуса. „Ваксина“ се излъчва на живо от 20 ч. в събота, а домакин е Живко Драгнев в любимия Jazz Bar.

Какво можем да премислим и преосмислим чрез „Ваксина“? „Че ни е много хубаво, когато сме заедно. Създадохме формата, за да можем отново да съпреживяваме прекрасната музика, доброто настроение, приятелите. За нас е огромно удоволствие. Ние го направихме, за да сме отново заедно. Изключително много се забавляваме. Музикантите свирят с убийствен фийлинг. Това няма начин да не се предаде на слушателите и на зрителите. Абсолютно не трябва да забравяме да се забавляваме, да се радваме по начин, по който обичаме, иначе ще „забием“ здраво.“ – представя проблема и решението Васил Къркеланов.

Чрез инициативи като „Ваксина“ оставаме свързани, макар да сме физически разделени. Така открояваме силата на духовната връзка и ясно виждаме това, което истински ни събира в едно пространство, дори когато не сме телом там. „Тази заедност е много ценна, защото музиката обединява. Когато е заредена с добра енергия, със светлина, с готино настроение, буквално лекува.“ – убеден е Васил Къркеланов. Чрез интернет „капацитетът“ на джаз клуба се увеличава. Последното шоу има над 9000 гледания – не като за бар, не дори и като за Зала 1 на НДК. „Вече някак си вървим към зала „Арена Армеец“ и се надявам да излезем на стадион. Това наистина е прекрасно!“ – щастлив от отзвука е инициаторът.

Различната ситуация, в която вече месец и половина живеем, ни насочва към решения извън шаблона. Васил Къркеланов и Марта Каменова създават ArtLIVE, за да направят прекрасно място за онлайн излъчване на културни събития. „Сега, след 5 години, се оказа, че тази свързаност е много ценна. Когато не можем да се събираме физически, можем да сме заедно виртуално. Някои неща като че ли се преосмислиха. Ние се опитваме не механично да пренесем една сцена в интернет и просто да възпроизведем вече записани неща, а да разработим един изцяло онлайн интерактивен формат в общуване, което е по-скоро присъщо на живото в един джаз клуб. Публиката се чувства изцяло в нещата, буквално на сцената.“ – описва замисъла Васил Къркеланов.

Заради постоянното развитие на програмата той я определя като творческа лаборатория. Иска му се да е уютно, непосредствено и интимно. Дори като в старите американски шоу програми има предварително записана публика, за да се получи усещането за съпричастност. „Напоследък като че ли повече се обръща внимание на негативните последствия от интернет, особено върху по-младото поколение. Пристрастеност в действителност съществува, но всъщност има и много положителни моменти и сега можем да ги оценим. Интернет е техническо средство за свързаност, а какво ще направим и как ще се възползваме, зависи от нас.“ Погледът на Васил Къркеланов е отправен към момента, когато такива забави с голям бенд, с музика и танци, „с много радост и готино настроение“ ще се провеждат в зала.

„Хубавата музика непрестанно е част от нашия живот.“ – казва с усмивка музикалният директор Михаил Йосифов. Чувстваме щастието в себе си, защото във всяка ситуация намираме доброто, което или е там, или ние можем да го сътворим. „Това, което много ми липсва в живота, е да се разсейвам от ежедневието си. Нашата цел е да дадем на тези, които ни гледат, един час малко различно настроение от това, което витае в целия свят, да изключим лошото и да сложим усмивката и доброто настроение пред него. За този един час да забравим за всичко останало, да се забавляваме по хубав, приятен начин. Нашата „ваксина“ е предимно срещу лошото настроение.“ – Мишо винаги предпочита да е воден от доброто. „В този един час забраняваме лошото настроение.“ – утешително казва той. После усмивките остават, а лошото сме го забравили, защото сме видели, че можем без него, а и животът тогава е несравнимо по-хубав.

След първоначалното объркване със „социално дистанциране“ преминахме към физическо дистанциране и емоционално сближаване. Как трепва сърцето, когато се съберат? „Ние се събираме от деца до ден-днешен, което означава, че заедно ни държи много сериозна мотивация. С Наско Попов сме започнали да свирим, когато съм бил на 11 години в духов оркестър „Ботева чета“. През годините на приливи и отливи сме били заедно, но винаги сме се търсели. Същата е историята с останалите музиканти. За да присъства такава здрава връзка, това означава, че тя е силно емоционална. Ние много се радваме да се видим. Сега за съжаление не можем да се изпопрегърнем. Но ни радва, че атмосферата, която създаваме заедно, е много приятна.“ – и е споделена. „Ние не ви виждаме, но ви усещаме.“ – в благодарност идват неговите думи.

  • Интервютата на Светослав Николов с Васил Къркеланов и Михаил Йосифов можете да чуете чрез бутона „Аудио“.