Почтени към своите слушатели – историята на АББА в новата книга на Георги Тошев „Mamma Mia! Филмът – АББА. Продължението“

Почтени към своите слушатели – историята на АББА в новата книга на Георги Тошев „Mamma Mia! Филмът – АББА. Продължението“

Гигантски звезди и скромни личности – така журналистът Георги Тошев описва музикантите от АББА, след като ни срещна с тях от екрана на bTV, а преди дни излезе неговата втора книга за тяхната история – „Mamma Mia! Филмът – АББА. Продължението“ (издателство „Книгомания“). Години наред в близка връзка с тях, в интервю по Джаз ФМ той описа дълговременното въздействие на музиката им така: „Това са хора, които са много нормални. Те са ми урока по нормалност. Това са мега звезди, които са изключително скромни. Говоря за тази нормалност на човешкото поведение – на леко притеснение, че трябва да говорят за собствената си работа. И в същото време си дават точна представа за това през какво са минали, какво са създали и как дори леко се изненадват, че тяхната музика е надживяла времето. Те признават, че в средата на 80-те години са били убедени, че никой никога няма да слуша техните песни – толкова са били обезверени и объркани от това, което се случва на музикалната сцена.“

След „АББА – любов, триумф, раздели“ в новата си книга за групата Георги Тошев разказва историята на филмите от кинопоредицата „Mamma Mia!“, озвучени с техните песни. „На представянето на „Mamma Mia!“ в Лондон попитах Бени как е преаранжирал песните за новите гласове. Той ми каза: „Аз се стремя да ползвам новите технологии не за да дигитализирам звука на АББА, а за да мога по-лесно да постигна това винтидж звучене на 70-те години.“ – разказа Георги Тошев. Той сподели и разкритото от Бени за начина, по който са постигнали усещането за летящ орел в песента The Eagle – звукът на китарата е записан през тонколони, а не директно от пулта. От разказите на музикантите той извежда усещането си, че процесът на създаване на песни за тях е като творческа лаборатория.

Историите, които Георги Тошев разказва в новата си книга, са извор на житейска мъдрост. Така, след като остават първоначално на второ място в конкурса „Евровизия“, при следващото си явяване година по-късно музикантите избират между своя фаворит Waterloo и предпочитаната от продуцента Стиг Андерсон Hasta Manana. „Искаме да направим онова, което мислим, че е добро за нас и за групата. Ако победим, ще е чудесно, но каквото и да стане, ще имаме шанса да се представим и да изпълним нашата собствена музика и това е песента, която чувстваме като по-представителна по отношение на онова, което сме.“ – решават Бени и Бьорн и четворката изпява Waterloo, за да се превърне в световна сензация.

Феноменалните ABBA са заедно само малко повече от 7 години, но влиянието им върху музиката продължава десетилетията по-късно. Любими на различния поколения, на хора с всякакви музикални вкусове, днес песните на групата озвучават втори филм за големия екран – „Mamma Mia! Отново заедно“. „Добрата музика винаги има бъдеще.“ – коментира Георги Тошев неспирния интерес към песните на АББА на артисти от различни жанрове и епохи. Когато е говорил с класически и джаз музиканти защо толкова харесват АББА, те обясняват, че в музиката им се оглежда европейската традиция на класическата музика, на джаза, на скандинавския фолклор, а по-късно тя преминава границите на континента и отива в САЩ.

И преди сформирането, и след разпадането на групата, четиримата музиканти не спират да работят и да изследват различни посоки на музиката в разнообразни партньорства. АББА сега са отново заедно в две новозаписани песни и в предстоящо турне с аватари. „Това са хора с трайни музикални интереси, хора, които слушат страшно много музика и са много свързани с музикалния бизнес. Затова съм толкова спокоен за тяхното завръщане, защото човек може да се завърне там, откъдето никога не си е тръгвал.“ – казва Георги Тошев.

Силата на въздействието им той открива в тяхната откровеност и почтеност към публиката. „В музиката на АББА се оглеждат различни моменти от живота на всеки един от нас и в нея намираме отговор на въпроса защо моята 13-годишна дъщеря и нейните съученици обичат АББА, защо във времето на свръхпредлагането техните песни са отново на върха на класациите. Това не е само носталгия, това е да бъдеш много честен и откровен с публиката си. С песни те споделиха любовите си, танцувалните си и купонджийски моменти, но и разочарованието си, а също и другите си музикални интереси, като през цялото време остават открити към своята публика. За съвременния артист и музикант да си честен към публиката си е отвъд таланта.“ – коментира Георги Тошев нестихващото въздействие на музиката на АББА, което не се влияе от епохи, жанрови предпочитания и моментни моди.

В „Хасиенда бийч“ в Лозенец утре Георги Тошев ще се включи в специално Mamma Mia! парти, а на 2 август ще участва в събитие в Бургас със Стефан Диомов. В Морската градина композиторът ще представи фотографската си изложба „Скандинавски изкушения“, ще бъде прожектиран и филм, а на лятната естрада „Охлюва“ пред Морското казино Георги Тошев ще представи новата си книга за АББА.

  • Интервюто на Светослав Николов с Георги Тошев можете да чуете чрез бутона „Аудио“.