Почина Тим Хаузър от „Манхатън трансфър“. В памет на големия вокалист ви разказваме за две от най-големите му страсти – музиката и италианската храна

Почина Тим Хаузър от „Манхатън трансфър“. В памет на големия вокалист ви разказваме за две от най-големите му страсти – музиката и италианската храна

Великата вокална формация „Манхатън трансфър“ се прости с Тим Хаузър – един от създателите си. Големият вокалист почина на 16 октомври на 72-годишна възраст. Засега не се съобщават повече подробности.

Музиката сякаш винаги е била част от живота на Хаузър. Майка му казва, че не може да си спомни откога пее синът й, защото има усещането, че винаги го е правил. Вокалистът започва професионалната си кариера на 15-годишна възраст – тогава сформира тийнейджърска група, с която постига първи успехи в класациите. На 17 г. опитва ролята на продуцент. В периода докато учи в колежа той се отдава на страстта си към музиката, изследвайки различни възможности и стилове. В едно интервю от средата на 70-те години съвсем сериозно заявява, че музиката е означавала толкова много за него, че даже се е отказал от момичетата. През 60-те г. служи във военновъздушните сили, а през 1965 г. неочаквано избира да започне кариера в сферата на маркетинга. През всичкото това време не го напуска мечтата да се занимава с музика. „Почти бях полудял. Бях на 28 години и си казах: ако искам да бъда музикант – трябва да го направя сега или никога.“ – спомня си Тим Хаузър.

През 1969 г. участва в сформирането на първата версия на „Манхатън трансфър“. Тогава членовете на групата, въпреки че издават един албум, не постигат съгласие за музикалната посока – кънтри/ R&B звучене или джаз/ суинг, и формацията се разпада.

Докато се опитва да даде нов тласък на кариерата си, Тим Хаузър се занимава с различни неща, за да се издържа. Едно от тях е работата като таксиметров шофьор нощем. От този период вокалистът е запомнил доста любопитни истории, но най-интересната от тях е срещата му с очарователна червенокоса сервитьорка, която всъщност се оказва певица: Лоръл Масе. Така докато пътуват, става ясно, че Тим също пее, а Лоръл е присъствала на концерт на „Манхатън трансфър“ и даже си е купила техния албум. Двамата отиват на кафе, говорейки през цялото време за музика и си обещават да се видят отново. Още едно запознанство в таксито става причина Хаузър по-късно да срещне Джанис Сийгъл. Така Тим, Лоръл и Джанис решават да възродят „Манхатън трансфър“ и започват да търсят още един мъжки глас. През 1972 г. към тях се присъединява Алън Пол и така се поставя началото на една от най-великите вокални формации за всички времена. Първият им успех е със сингъла Operator, следват хитове като Boy From New York City, Route 66, групата печели първите си награди „Грами“, които са общо 10 на брой.

 

Неминуемо съставът на „Манхатън трансфър“ търпи промени – през 1978 г. Лоръл Масе преживява тежък пътен инцидент и на нейно място идва Шеръл Бентийн. В тази конфигурация вокалният квартет остава за период от 40-години. През 2011 г. заради тежко заболяване Бентийн е заменена на сцената за 8 месеца от сопраното Маргарет Дорн. Това се случи още веднъж през 2013 г., когато Шеръл продължи да се бори с лимфом на Ходжкин. В началото на тази година Тим Хаузър също пропусна ангажименти с „Манхатън трансфър“, за да се възстанови от операция на гръбначния стълб, а днес вече не е сред нас.

Тим Хаузър е човек, който с голяма страст се отдава на нещата, които обича, и които му доставят удоволствие. Сред тях са тенисът, бейзболът, колекционирането и реставрирането на класически автомобили, колекционирането на звукозаписи. Последното хоби датира от далечната 1957 г. Хаузър е известен с познанията си по история на джаза, често по този въпрос е определян като „подвижна енциклопедия“. През 2007 г. издава единствения си солов албум Love Stories.

„Обичам музиката, обичам да пея, да изнасям концерти и да правя звукозаписи.“ – казва Тим Хаузър в едно видео от май 2014 г. Вокалистът продължава: „Също така обичам храната и особено много обичам да готвя. Годините, които съм прекарал на път, са ми позволили да опитвам ястия от всички краища на света. Едно от нещата, на които не мога да устоя, е италианската кухня и по-специално соса за паста.“

През месец май Хаузър постави начало на кампания, чиято цел беше чрез продажба на тениски, плакати и други рекламни материали на „Манхатън трансфър“ да събере средства, за да пусне пробно в продажба през следващите месеци собствено производство сос за паста, наречен I Made Sauce! („Направил съм сос“). Кампанията събра 35 461 долара (при нужни 20 000 долара), с които вокалистът да осъществи своя кулинарен проект.

„Опитах се да направя сос за паста вкъщи, който да прилича на уникалните сосове, които съм опитвал в Италия.“ – обяснява своята идея Тим Хаузър. Около година той експериментира в кухнята преди да открие „вълшебната формула“. Една вечер кани приятели на гости и те са толкова впечатлени от неговия сос, че му дават идея да започне да го продава, защото на пазара не може да се намери нищо подобно.

Рецептата, до която Хаузър достига по време на своите кулинарни експерименти, е проста: „Домати от Калифорния, без захар, вместо това използвам сладостта на морковите и добавям малко сол.“ Крайният продукт е наречен I Made Sauce! и това не е случайно. „Отраснах на брега на Ню Джърси през 50-те години. Много от приятелите ми бяха американци с италиански произход.“ – спомня си вокалистът. „Когато им отивах на гости, по едно време техните майки ми казваха: „Хей, Тими, не искаш ли да останеш за вечеря? Направила съм сос!“ Помислих си какво прекрасно име. Някои хора го разбират, а други – не. Сега ви питам: „Искате ли да останете за вечеря. Направил съм сос!“