Почина Пърси Следж, създал и изпял любовната соул класика When a Man Loves a Woman

Почина Пърси Следж, създал и изпял любовната соул класика When a Man Loves a Woman

На 73-годишна възраст в дома си в Батън Руж, Луизиана, от рак почина легендарният Пърси Следж – създател и изпълнител на When a Man Loves a Woman. Първият му запис остава неговата най-известна песен в продължилата близо половин век кариера. Музикантът бе въведен в Залата на славата на рокендрол музиката през 2005 г. Той почина малко повече от година след като бе опериран от рак на черния дроб, но въпреки заболяването не прекъсна срещите с публиката до самия си край.

Като много други запазили популярност десетилетия наред песни, When a Man Loves a Woman е създадена с много страст в момент, когато човек е устоял на трудностите. Роден на 25 ноември 1941 г. в Алабама, преди да стане известен Пърси Следж работи като болничен санитар. Мелодията, която ще остави отпечатък върху ритъм енд блус музиката, звучи в главата му от много по-рано - още в детството, когато помага на родителите си в брането на памука. Към музиката той импровизира текст, пеейки с групата си The Esquire Combos. Съдбата се намесва по време на концерт в Студентския дом на Университета в Мисисипи. Тогава студент в публиката е така поразен от силата на песента, че предлага на Пърси Следж да му помогне за записването й. В развитието на композицията се включват двама от членовете на формацията му - басистът Калвин Луис и органистът Андрю Райт, на които предоставя авторските права. За тази своя безразсъдна щедрост по-късно казва, че не съжалява, защото това е бил Божият промисъл. "Нямах по-добра идея." - казва впоследствие той. Но признава, че по този начин е лишил от много пари 12-те си деца. Продуценти на записа са окуражилият го студент Куин Айви и Марлин Грийн.

When a Man Loves a Woman е музикален символ на изгарящата, всепоглъщаща любов, в името на която си готов на всичко. Освен знакова за поколения влюбени песен, тя е и проправилата пътя на южния соул, а също е и първата златна плоча от каталога на Atlantic Records.

В този момент Пърси Следж е на 24 години. През дългата си звукозаписна кариера той създава много песни, никоя от които не достига по популярност неговия първи запис. Хитът от 1966 г. има многобройни кавъри, като един от най-популярните е на Майкъл Болтън от 1991 г. - в негово изпълнение песента отново е на първа позиция по продажби. Периодично славата й възкресяват филмите, в които звучи - "Взвод" на Оливър Стоун, както и филма, на който дава заглавието - "Когато мъж обича жена" с Мег Раян и Анди Гарсия.

Осем години след пробива си, с който оглавява класациите, Пърси Следж се завръща за последен път в тях с хита си от 1974 г. I'll Be Your Everything.