Почина колосът на българския джаз Димитър Симеонов

Почина колосът на българския джаз Димитър Симеонов

На 86-годишна възраст почина колосът на българския джаз Димитър Симеонов – саксофонист и мултиинструменталист, оркестров ръководител, композитор, аранжор, диригент, преподавател в Музикалната академия и автор на учебни помагала. Син на прочутата ни цигуларка проф. Недялка Симеонова, своя път в музиката той започва на 16 май 1951 г. като член на Джаз „Млада гвардия“.

Саксофонистът Димитър Симеонов в първи концерт – 16 май 1951 г., като член на Джаз „Млада гвардия“. Източник: личен архив на Димитър Симеонов

През годините Димитър Симеонов оставя следа с „Джазът на младите – второ издание“, „Джазът на оптимистите“. Той е сред основателите на Естрадния оркестър на Българското радио и телевизия.

С „Джазът на младите – второ издание“ (в центъра, на първи ред, третият от ляво на дясно). Източник: личен архив на Недко Трошанов, също участник в състава.

Димитър Симеонов е член-основател на оркестър „София“, на който от 1972 г. е ръководител до края на съществуването на формацията през 1984 г.

Със съпругата по време на турне на оркестър „София“. Източник: личен архив на Димитър Симеонов

Под неговото лидерство групата изнася по над 300 концерта годишно на практика с всички български вокалисти в България и по света, записва албуми в „Балкантон“ и „Мелодия“, представя България заедно с Камелия Тодорова на „Джаз джамборе“ във Варшава, откъдето също има издаден албум, акомпанира на рециталите на „Златният Орфей“.

Издадената от полската компания Muza плоча с три записа на оркестър „София“ с Камелия Тодорова от „Джаз джамборе“ във Варшава през 1980 г. Джаз ФМ внесе екземпляр от плочата в колекцията „Редки и ценни издания“ на Столична библиотека.

След 1984 г. до пенсионирането си Димитър Симеонов е ръководител на армейския ансамбъл „Сребърни звезди“.

Честването на 60-ата годишнина на Димитър Симеонов – 14 май 1992 г. Източник: личен архив на Димитър Симеонов

Димитър Симеонов участва и в много други оркестри, има и богата солова кариера като изпълнител. Много популярни в София и в страната са неговите дуетни концерти с Михаил Каридов и Венци Мицов.

С Венци Мицов. Източник: личен архив на Димитър Симеонов

Димитър Симеонов е носител на награда от „Златният Орфей“ за аранжимента на „Имам земя“ на Мария Нейкова. Той е първи преподавател по саксофон в Естрадния отдел на Консерваторията, автор е на първите учебни помагала, които се използват и до днес. Сред учениците му тогава и след това са Венко Захариев, Влаю Влаев, Владимир Кърпаров. Като председател на секция „Естрада“ към Съюза на българските музикални и танцови дейци създава „Джаз клуб“ в София.

Корицата на учебно помагало от Димитър Симеонов

За своята музика и дейност Димитър Симеонов разказа в „Джаз истории“ по Джаз ФМ през миналата година. Всички подробности можете да откриете на сайта ни тук:
Първа част: Син на проф. Недялка Симеонова, той свири на цигулка и саксофон в Джаз „Млада гвардия“ и в бар „Астория“
Втора част: „Джазът на младите“ привлича младежта, „Джазът на оптимистите“ продължава наследството на Асен Овчаров, Сашо Сладура плаща с живота си за любовта към свободата
Трета част: През 1964 г. започва легендарният път на оркестър „София“
Четвърта част: Оркестър „София“ акомпанира на рециталите на „Златният Орфей“, печели бас за запис на плоча в „Мелодия“, приема в редиците си прочутия Константин Носов, а с Камелия Тодорова е сензацията на „Джаз джамборе“
Пета част: Първи преподавател по саксофон в Консерваторията, пише учебниците по специалността; джазът в София звучи в сладкарницата на Операта, на абитуриентските балове, от платформата на камион

Няколко месеца по-късно съдействахме за издаването на неговата автобиографична книга „Живея за музиката. Автобиографията на един джазмен“ от издателство „Медиатех“ и съвместно със Столичната библиотека организирахме премиерата, събрала много приятели.

Момент от организираната от Джаз ФМ и Столична библиотека среща с колеги и почитатели. Автор: Александра Гълъбова

Думите на признателност, отправени от участниците в премиерата, излъчихме в специално издание на „Джаз истории“.
Шеста част: Именити приятели на премиерата на „Живея за музиката. Автобиографията на един джазмен“

На премиерата на „Живея за музиката. Автобиографията на един джазмен“ Димитър Симеонов получи най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци – „Кристално огърлие“.

Председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански връчва „Кристално огърлие“ на Димитър Симеонов. Автор: Ромео Чолаков

По предложение на Джаз ФМ Съюзът на българските музикални и танцови дейци внесе в Столичния общински съвет номинация за обявяването на Димитър Симеонов за Почетен гражданин на София. Отличието му връчиха на празника на столицата – 17 септември, кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

През 2018 г. Димитър Симеонов стана Почетен гражданин на София. Автор: Димитър Христов

Сред признанията за музиканта са орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен, орден „13 века България“, медала „100 години София – столица на България“, наградата „Златна лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци, творческа награда от Министерството на културата.

Портрет. Автор: Ромео Чолаков

Цялата душа на Димитър Симеонов бе устремена към музиката, на която бе честен, предан и всеотдаен. Един час с негови пиеси, аранжименти и изпълнения ще бъдем по Джаз ФМ тази вечер от 22 ч.

Поклонението ще бъде в понеделник, 7 януари, от 12:30 ч., в църквата „Св. Седмочисленици“. Семейството на Димитър Симеонов и Джаз ФМ предложихме на Министерството на културата чрез Съюза на българските музикални и танцови дейци последният дом на музиканта да бъде на Алеята на творците на Централните софийски гробища.

Източник на основната снимка: личен архив на Димитър Симеонов