Почина Арита Франклин – велик глас на музиката и на гражданските права

Почина Арита Франклин – велик глас на музиката и на гражданските права

Новината за смъртта на Кралицата на соул музиката Арита Франклин не дойде внезапно, но болката от загубата е огромна. Тя следваше своето призвание в продължение на над 60 години, като ни дари стотици хитове и велики песни с красивия си глас, отекнал мощно и в борбите за расово и полово равноправие. През различните музикални епохи тя улавяше звука, който резонираше в нови и нови поколения меломани – от госпъл, през ритъм енд блус, соул, джаз и поп музиката до днешното аренби – винаги актуална, силно изявяваща гласа на съвремието. Постоянно подчертаваща облагородяващата сила на красотата, величието на изкуството и просторите на духа, тя правеше своята вяра и наша.

Арита Франклин обяви оттеглянето си от сцената, но обещава нов албум с продуцент Стиви Уондър

Преди година и половина Арита Франклин обяви, че се оттегля от сцената, но ще продължи да бъде близо до своите почитатели. От над 7 години тя се бори с тежко заболяване, но не се отказа нито от звукозаписната, нито от концертната си дейност. Тя дори обяви съвместен албум със Стиви Уондър. Миналото лято на нейното име бе наречена улица в град Детройт, в който прекара почти целия си живот, и тогава тя пя на откриването на новия фестивал Детройтски музикален уикенд, който се провежда при свободен вход и почита приноса към музиката на творците от този град. Тогава стана ясно колко крехко е нейното здраве и колко голяма е силата й да продължи и да вдъхновява. Като ментор в American Idol преди няколко години тя каза: „Най-важното, което предадох, е да бъдат отговорни в работата си.“

75 милиона продадени екземпляри от нейните албуми, 18 награди „Грами“, първата жена, въведена в Залата на славата на рокендрола… Музиката на Арита Франклин винаги ще се слуша с любовта, с която тя бе създавана!

Арита Франклин проправи път – улица в Детройт вече носи нейното име

Разделяйки се с Кралицата на соул музиката Куинси Джоунс посочи, че от 12-годишната си възраст, когато е започнала да пее, до сега тя е вдигнала летвата, с която ще се измерва всяка певица. „Направи го с професионализъм, класа, изящество и скромност, както може само истинска Кралица.“ – написа той.

Тони Бенет я определи като Кралица на соул музиката и на сърцата. И продължи: „Ще липсва на целия свят.“ Той публикува снимка от съвместно изпълнение по време на концерта за 85-ия си рожден ден.

„Трудно е да си представим свят без нея. Те бе не само уникално блестяща вокалистка, но отдадеността й на каузата за гражданските свободи остави силен отпечатък върху света.“ – определи приноса й Барбра Страйсенд. Тя избра да публикува снимка зад кулисите на концерта в чест на Марвин Хамлиш през 2012 г., в който и двете са участвали.

Бет Мидлър, която преди два дни с тази снимка сподели молитвите си за Арита Франклин, след вестта за смъртта й написа в социалните мрежи: „Със своята музика тя бе фар, който насочва и вдъхновява с всяка нота. Толкова много я обичах и винаги ще я обичам.“

Лейла Хатауей припомни снимка на Арита с баща си Дони – и двамата с наградата „Грами“ в ръка.

Още думи на почит и признателност към Арита Франклин можете да откриете тук на сайта на bTV Новините.

Основна снимка към новината: фейсбук страницата на Арита Франклин