По случай Деня на българското кино публиката с безплатен достъп до десетки български филми

По случай Деня на българското кино публиката с безплатен достъп до десетки български филми

Тази година по различен начин ще бъде отбелязан Денят на българското кино - 13 януари. Съобразявайки се с настоящата ситуация на пандемия, изпълнителната агенция Национален филмов център пое инициативата с подкрепата на Столична община и с ценното съдействие на платформата Neterra.TV+ да отбележи професионалния празник на работещите в киното и заедно с това да зарадва всички фенове. Празникът, отбелязващ 106 години от първата публична прожекция на първия български игрален филм „Българан е галант“, ще се проведе онлайн.

На 13 януари (сряда) в часовия пояс от 16.00 до 24.00 ч. на платформата www.neterra.tv/plus ще могат да се видят напълно безплатно 16 документални и 23 пълнометражни игрални български филма, създадени през последните години. За първи път толкова много родни заглавия ще достигнат едновременно до публиката в цялата страна. Сред тях попадат продукции като „Безкрайната градина“, „Маймуна“, „Диви и щастливи“, „Писма от Антарктида“, „Слава“, „Посоки“, документалните филми на АГИТПРОП, Найо Тицин и още мн. др. Заглавията включват най-новите филми, създадени както с държавна подкрепа от ИА НФЦ, така и финансирани по частен път. Таксата за гледаните през този часови пояс филмови заглавия ще бъде заплатена от ИА „Национален филмов център“ и Столична община. По този начин носителите на авторски права ще бъдат защитени, което е особено важно за всички партньори в инициативата. Съответните възнаграждения, от една страна, стимулират усилията и положения авторски труд, а, от друга, насърчават зрителската аудитория да търси регламентиран достъп до интернет съдържанието.


За историята на празника

На 13 януари преди повече от век – през 1915 г., в първото столично кино „Модерен театър“ се състои публичната премиера на първия български игрален филм „Българан е галант“. Сценарист и режисьор на немия черно-бял филм е легендарният пионер на българското кино Васил Гендов. В главните роли са Мара Липина и самият Васил Гендов, и двамата актьори от Народния театър. Операторът Гаетано заснема филма за 6 дни пред къщата на предприемача Димитър Съселов на ул. „Славянска“ №9 в София. Пред тази къща за първи път се поставя снимачен филмов апарат за български игрален филм. Апаратът е система „Пате“, купен на старо от Будапеща.

Сюжетът на филма се върти около любовните неволи на бонвивана Българан. Докато той се разхожда по софийските улици, среща красива млада дама и започва да я ухажва. Опитва се да я впечатли, като ѝ купува цветя. Тя решава да даде добър урок на натрапника и му предлага да я придружи из пазара. Прави покупки и уж, че си е забравила парите - моли Българан да ѝ даде назаем. Дамата води ухажора си в ресторант и за негова сметка поръчва напитки и закуски. След гощавката натоварва кавалера с пакетите и го повежда към дома си. По пътя среща своя съпруг и му предлага да хванат файтон, като освободят „носача“. Двамата потеглят пред смаяния Българан, а за благодарност той получава само една монета.

Самият филм не е съхранен на лента до наши дни. Смята се, че е загубен през 40-те години на ХХ век при бомбардировките над София по време на Втората световна война и са останали едва 1-2 кадъра от него.

По повод 90-годишнината от датата на първата публична прожекция на първия български игрален филм, през 2005 г. Националният филмов център инициира създаването на официален празник на работещите в българското кино. Така 13 януари е обявен за Ден на българското кино с Постановление на Министерски съвет от 27 декември 2005 г.

На снимката: плакатът на филма на Галин Стоев „Безкрайната градина“