По-широки хоризонти с „Киномания“ – 2015

По-широки хоризонти с „Киномания“ – 2015

От днес до 29 ноември „Киномания“ ни представя нови български филми, заглавия от световното кино, които не са показвани у нас досега, както и златни класики в памет на велики звезди, наградените ленти от тазгодишните световни фестивали в Берлин, Кан, Венеция и др. Фестивалът се организира от Националния дворец на културата като част от Календара на културните събития на Столичната община и е елемент от инициативата „София – град на киното“ под егидата на ЮНЕСКО. Джаз ФМ сме медиен партньор. Таня Иванова, Светослав Николов и Емил Войников ще ви разказваме в ефир и на сайта ни за филмите, които гледаме.

Седем български филма включва програмата на „Киномания“. Открива я „Каръци“ на Ивайло Христов от 19 ч. днес в Зала 1 на НДК. На 18 ноември по същото време и на същото място ще се състои премиерата на филма за „Сентиментал суингърс“ – „Животът е един безкраен танц“. Трите дами ще изнесат първи концерт заедно с целия Биг бенд „Брас асоциация“. Те ще разкажат за това по Джаз ФМ в навечерието на събитието. За първи път в София ще бъде показан спечелилият преди три години „Златна роза“ „Аз съм ти“ на режисьора Петър Попзлатев – на 14 ноември от 20:30 ч. в кино „Люмиер“. Един от филмите, спечелил субсидия за нискобюджетно кино от Националния филмов център – „Докато Ая спеше“ на Цветодар Марков с участието на Стефан Денолюбов, също ще има своята премиера на фестивала – на 16 ноември от 18:30 ч. в кино „Люмиер“. На режисьора Антоний Дончев е „Жената на моя живот“, чиято премиера ще бъде на 19 ноември от 18:30 ч. в кино „Люмиер“. Главната женска роля в него е поверена на Виолета Марковска, която спечели награда на 10-ия Кипърски международен филмов фестивал, а главната мъжка роля е на Соран Ибрахим. Филмът е копродукция между България, Ирак, Македония и Румъния. Първият от 35 години насам български пълнометражен анимационен филм ни представя режисьорът Анри Кулев. С класическа рисувана анимация на хартия той създава екранизация на приказката „Пук“ от Валери Петров. Премиерата му е на 15 ноември от 17 ч. в кино „Люмиер“. До момента той е участвал в два фестивала – в Китай и в Торонто.

„Киномания“ тази година ще представи два български документални филма. На 26 ноември от 19 ч. в „Люмиер“ ще видим „Катя Паскалева. Последната роля“ на режисьора Ема Константинова с Георги Тошев. Журналистът ще гостува в „Следобедни импровизации“ по Джаз ФМ в понеделник. Съпътстващо събитие на премиерата ще бъде изложба с непоказвани картини на легендарната актриса – тя ще се открие на 19 ноември от 10 ч. на полуетаж „Изток“ в НДК. На фестивала ще видим и последния филм на Иван Георгиев-Гец преди неговата кончина – „Усмивките на българските кинокомедии“. Прожекцията е на 21 ноември от 17:30 ч. в кино „Люмиер“.

Сред американските заглавия, които се очакват с особен интерес, са „Почти нормален“ на Уди Алън с Хоакин Финикс и Ема Стоун, „Стив Джобс“ с Майкъл Фасбендър, Rock The Kasbah с Брус Уилис, „Добре дошли в Афганистан“ на Бари Левинсън... Фасбендър ще видим и в екранизацията на „Макбет“ заедно с Марион Котийар на австралийския режисьор Джъстин Кързъл. В друга шекспирова творба – „Хамлет“, на живо от лондонския Национален театър ще гледаме Бенедикт Къмбърбач.

Във фокус върху френското кино очакваме „Лоло“ на Жюли Делпи, „Хорът на момчетата“ на Франсоа Жирар. Очакват ни и най-новите италиански филми – „Младост“ на Паоло Сорентино с Майкъл Кейн, Харви Кайтел, Джейн Фонда, и „Чудният Бокачо“ на Паоло и Виторио Тавиани. Филм за съдбата на бежанеца, екранизирания „Стената“ на Роджър Уотърс, „Вълчият тотем“ на Жан-Жак Ано, „Г-н Холмс“ с Иън Макелън, екранизацията на Томас Винтерберг на „Далеч от безумната тълпа“ са други акценти от програмата на тазгодишната „Киномания“.

Хоризонтите си ще разширим с документалните „Пеги Гугенхайм: Пристрастена към изкуството“ на Лиса Имордино Врийланд, „Големият музей“ на Йоханес Холцхаузен за Музея за история на изкуството във Виена, „Още едно танго“ на Херман Крал, „Ингрид Бергман: С нейни думи“ на Стиг Бьоркман, „Слушай, Марлон“ от и за Марлон Брандо (в селекцията на документалния конкурс на фестивала „Сънданс“), „Аржентина“ на Карлос Саура. Ще танцуваме и с „Висше общество“ на Чарлз Уолтърс с Бинг Кросби, Франк Синатра, Грейс Кели и Луис Армстронг. Фестивалът ще ни предложи и богат избор от детски филми. В съвместна програма с Форума на българското вино DiVino.Taste ще гледаме „Серджо Херман, безобразно съвършен“ и Foodies, като прожекциите в Зала 10 на НДК ще бъдат съпроводени от гурме вечери, приготвени от шеф Димо Димов.

„Кулинарно кино“ на „Киномания“ с DiVino и шеф Димо Димов – два филма, две гурме вечèри, две авантюри на сетивата

Четири филма от „Киномания“ са сред номинираните за Европейските филмови награди. С най-много номинации – пет, е новият филм на Паоло Сорентино – „Младост“. Той е селектиран в категориите за най-добър филм, за режисура, за актьор (Майкъл Кейн), за актриса (Рейчъл Вайс) и за сценарий. „Моята майка“ на Нани Морети е сред фаворитите за режисура и актриса (Маргерита Буй). „Съвсем Нов завет“ на Жако ван Дормел е номиниран за най-добра комедия – той вече бе отличен за сценография (Силви Олив) със следната мотивация на журито: „Дизайнът следва сюжета по красив, забавен и артистичен начин, съчетавайки реалното и сюрреалното с много иронична фантазия“. „Съвсем Нов завет“ е и белгийското предложение за номинация за „Оскар“. Шарлот Рамплинг и Том Кортни, които вече бяха отличени със „Сребърна мечка“ на „Берлинале“ за ролите си в „45 години“, сега са в селекцията и за Европейската филмова награда. Филмът е номиниран и за сценарий, а Рамплинг ще получи и Наградата на Европейската филмова академия за цялостно творчество. Френския хит „Казвам се Самба“ на режисьорите Ерик Толедано и Оливие Накаш е сред фаворитите за Наградата на публиката.