„По пътищата на любовта“ с мецосопраното Даниела Дякова, която поднася първа камерна песенна програма днес в Държавна опера – Стара Загора

„По пътищата на любовта“ с мецосопраното Даниела Дякова, която поднася първа камерна песенна програма днес в Държавна опера – Стара Загора

„По пътищата на любовта“ ще поемем в пореден концерт от цикъла „Музика без граници – Солистите на Държавна опера – Стара Загора представят“. Събитието е на 8 май от 19 ч. в залата на операта, а в главната роля този път е мецосопраното Даниела Дякова. Тя дава идеята за съдържанието на концерта и за облика на събитието, а ден преди провеждането му го описва като дългоочаквана рожба: „Защото е много обгрижван, с много мисли.“

За нея това е своеобразен дебют. Тя е оперна певица, но към жанра на камерната музика и песента не се е обръщала досега. „И дойде време в тази пандемична обстановка да покажа способностите си и в този стил. Много е различно, много е задушевно и интимно.“ – описа предстоящото събитие тя.

Концертът в стил бел епок включва шедьоври от песнната лирика на немски и на френски композитори като Брамс, Щраус, Шуберт, Масне, Фуре, Пуленк, Бизе. „Това са съкровища на песенното творчество, които си заслужава да се чуят.“ – уверява Даниела Дякова. Някои от тях ще бъдат изпълнени за първи път у нас. „Много са красиви, романтични, пропити с любов, както в музикално, така и в текстово отношение. Има за всеки по нещо, което да си хареса.“ – добавя солистката. Песните ще бъдат поднесени от нея с Деница Петрова на рояла и с виолончелистката Ани Михайлова в част от творбите. Водещ ще бъде поетът Йордан Пеев, който ще чете избрани свои стихове любовна лирика.

Концертът е озаглавен „По пътищата на любовта“ по едноименната песен на Пуленк Les Chemins de L’amour. А в живота… „Пътят на любовта е трънлив. Има спадове и върхове, но човек винаги се стреми към любовта. Тя е пътеводната светлина – любовта ни към Бога, към природата, към хората – физическата и платоничната. Ние се стремим към любовта. Това ни зарежда и ни дава живот.“ – намира най-важното в любовта Даниела Дякова.

При провеждането на концерта ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки, съобщават от културния институт. Държавна опера – Стара Загора е одобрена и сертифицирана като БЕЗОПАСНА СРЕДА от Центъра за изпитване и европейска сертификация /ЦИЕС/.

  • Интервюто на Светослав Николов с Даниела Дякова, проведено ден преди концерта, който е днес, можете да чуете чрез бутона „Аудио“.