По-малко отпадъци, по-добра среда: празнуваме Деня на Земята

По-малко отпадъци, по-добра среда: празнуваме Деня на Земята

С инициативи за разделно събиране на отпадъците от междублоковите пространства и градинките в квартал „Иван Вазов“ и ученически празник днес в София отбелязваме Деня на Земята. През тази година го честваме за 45-и път. Мотото е: „Време е да дадем пример“, целта – всеки от нас да предприеме действия в грижа за природата, чрез които да бъдат забавени климатичните промени.

Ще почистим междублоковите и зелените площи в квартал „Иван Вазов“ в София по идея на провеждащия се всяка сряда там Фермерски пазар. В инициативата на „Хранкооп“ на всеки час от 13 до 17 ч. ще има кратка лекция за разделното събиране на отпадъци и за това как да разделяме правилно, съпътствана от практическо прилагане на наученото из градинките в квартала. За участниците в почистването под мотото „Сливи за смет“ организаторите са осигурили чували и латексови ръкавици, а всяко участвало дете ще получи като подарък по избор пресни био ябълки или сушени био сливи. Организирано ще се включат групи от над 100 ученици.

Като част от празничния ден съорганизаторите от Екологично сдружение „За Земята“ ще представят концепцията си „Нулеви отпадъци“. То неотдавна издаде наръчник за хора и общности, които искат да живеят без боклук. Брошурата „По пътя към Нулеви отпадъци: успехи и поуки от цял свят“ е достъпна безплатно на сайта на „За Земята“. Изданието разказва шест истории от Сан Франциско, Ернани, Ла Пинтана, Фландрия, Тайван и Буенос Айрес, където целта за нулеви отпадъци изглежда все по-постижима.

В рамките на информационно-образователната кампания „Сливи за смет“ на „Хранкооп“ днес ще се състои и премиерата на сборника „Зелени разкази (ама наистина)“ от Човешката библиотека. От екипа ще ни срещнат с героите на книгата, но също така и ще подаряват дръвчета. Антологията събира творения с разнообразни форми и оттенъци на зеленото, които са отличени в първия едноименен „Копнеж“. „Търсихме текстове – в миналото, настоящето или бъдещето; по родните си места и всички краища на Земята; без значение от жанра – които ни вдъхновяват да се замислим за връзката ни с целия свят отвъд човека и човечеството. И може би дори да се задействаме, за да я заздравим.“ – казват от Човешката библиотека. Самият сборник е наличен в електронен формат и ще бъде издаден като книга на рециклирана хартия. Също като останалите издания на Човешката библиотека, електронната версия се разпространява без дигитални защити и следва принципа „читателите плащат, ако и колкото преценят“.

По случай Деня на Земята от 11 ч. в двора на 40 СОУ „Луи Пастьор“ ще се проведе еко празник в рамките на проекта „Училището – дом за всички деца“. Той е финансиран по Програмата за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта и се реализира в подкрепа на инициативата „София – Европейска столица на спорта, 2018 г.“

Първото честване на Деня на Земята се организира през 1970 г. от Гейлорд Нелсън – американски сенатор от Уисконсин, който реагира на опустошителния ефект от огромен нефтен разлив в Калифорния няколко месеца по-рано. Сега всяка година на 22 април над 1 милиард души в 190 страни по света вземат участие в дейности, посветени на Деня на Земята, акцентирайки върху нуждата да опазим природното богатство. Фокусът през тази година е да се заложи на постигането на икономически растеж чрез прилагане на устойчиви решения, като специални акценти са постигането на световно съгласие по предотвратяване на климатичните изменения и преминаване от конвенционални към възобновяеми източници на енергия, съобщава Министерството на околната среда и водите.

Междувременно Столичната община продължава събирането на клони от пролетното подрязване на дървета. Клоните се раздробяват в специална машина на място, а след това се преработват в биотор в инсталацията в „Хан Богров“. От общината призоваха гражданите да събираме зелените отпадъци в чували и да ги оставяме до контейнерите за битови отпадъци. Там се оставят и клоните. Специални площадки за събирането на зелени биоотпадъци има в районите „Витоша“, „Овча купел“ и „Панчарево“. Предстои изграждането на такива пунктове в район „Връбница“. До момента в инсталацията в „Хан Богров“, която работи от началото на миналата година, са произведени 4200 тона компост, а са продадени 3840 тона. Цената за тон е 7 лв. С компост от „Хан Богров“ инициативата за градско земеделие Urban Farming опресни почвата в оранжериите на „Озеленяване“ в кв. „Дружба“ (ул. „Делийска воденица“, до спирка „Бл. 501“), където всеки е поканен да се включи в отглеждането на овошки, зеленчуци и подправки за лично и общо ползване. От петък до неделя тази седмица се довършва насипването на леглата за растенията.

В грижа за нашата среда продължава кампанията по пролетното почистване на София. Предстои поредното издание на инициативата на bTV Media Group „Да изчистим България за един ден“. Петото й издание ще е под наслова „Да изчистим България заедно“ и ще включва пет еднодневни акции – на 10, 17 и 31 май, 7 и 27 юни, за почистване на най-уязвимите зони: градска среда, места за отдих и спорт, детски площадки, природни паркове и защитени територии, речни корита. През миналата година хиляди доброволци събрахме 16000 тона отпадъци. С грижата за по-малко отпадъци в градската среда, в кампанията „Зелена идея“ на радиостанциите от bTV Radio Group и Министерството на околната среда и водите бе отличено предложението на наш слушател всеки ден всеки от нас да вдига от улицата по един боклук, небрежно изхвърлен от друг.

На снимката: пролетна София. Общо половин милион цветя, от които 180 хиляди лалета, са засадени в столичните паркове тази пролет. Цветни фигури са оформени по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, в Градската градина, Южния парк, Борисовата градина, парка „Заимов“. С цветя е изпълнен и гербът на София на алея „Яворов“. Нови цветни фигури тази година има на мястото на бившия мавзолей, както и в парк „Здраве“. Снимка: авторът.