По-малко от месец до джаз фестивала А to JazZ 2018

По-малко от месец до джаз фестивала А to JazZ 2018

По-малко от месец ни дели от срещата с едни от най-добрите джаз музиканти, които идват в България по покана на A to JazZ Festival. На 6, 7 и 8 юли сцената в Южен парк 2 ще представи една от най-добрите си селекции до момента, включваща световнопризнати артисти, изключително талантливи европейски и родни групи, както и изгряващи звезди, които ще блеснат за първи път на сцената на A to JazZ. Тази комбинация от артисти, както и цялостното уникално преживяване, превръщат фестивала в предпочитан не само за публиката, но и за артистите от цял свят.

Освен хедлайнерите на фестивала, чиито имена говорят сами по себе си за ранга и мястото им на световната джаз сцена, ще чуем и много други изключителни музиканти. Първият ден ще бъде открит от дебютния концерт на група Soleil, която пречупва алтернативното си експериментално звучене през призмата на съвременни и класически стилове музика като инди, джаз и соул-рок. В ранните вечерни часове на 6 юли ще чуем още Лили Илиева и квартет „Минимум“, които ще представят дебютния си албум No Stars At All ексклузивно за A to JazZ. GloBalKan е друг български проект, който ще вземе участие във фестивала. Групата ще представи авторски пиеси с образци от автентичния български, балкански и световен фолклор. Голямата звезда за вечерта ще е Лейла Хатауей. Носителката на пет награди „Грами“ ще представи новия си албум Honestly, а София ще бъде единствената точка в цяла Източна Европа, която ще има удоволствието да му се наслади!

Съботният ден ще започне в компанията на Божидар Trombobby Василев, добре познат от проектите Southwick и DAYO, който ще изпълнява музика от соловия си албум. Веднага след него на сцената ще излезе триото от Люксембург Dock In Absolute, чийто изпълнения са микс от прогресивен джаз, класика и рок. Енергията на сцената ще бъде продължена от уникаления литовски секстет Dainius Pulauskas, чиято музика ги поставя начело на прогресивния европейски джаз фюжън. Акцетът на вечерта ще бъде безспорният талант на Джазмия Хорн, която заедно със своя нюйоркски квартет ще ни представи дебютния си албум A Social Call,който беше номиниран за „Грами“.

Последният трети фестивален ден ще бъде открит от българо-американскaта музикална група Тwo Cities One World, а веднага след тях на сцената ще се качат JM Jazz World Orchestra (JMJWO) - водещ международен младежки биг бенд, състоящ се от 18 млади професионални джаз музиканти от 12 различни държави и 6 континента. Те са водени от носителят на „Грами“ тромбонист и композитор Лиус Бонила, а София е част от тяхното седмо европейско турне. „Да хвърлим операта в джаза“, дело на Милица Гладнишка и Михаил Йосифов секстет, е следващият изключителен проект, който ще чуем в последната А to JazZ вечер. Финалното изпълнение, което ще закрие тазгодишното издание на фестивала, ще бъде поверено на Кори Хенри и неговата група The Funk Apostles, които наблягат на преливащ микс от фънк, соул, блус, R&B, афробийт, госпъл и джаз.

Изживяването А to JazZ ще продължи и след официалната програмата с Havana джем сешъни – всяка вечер в клуб Caché, намиращ се само на метри от фестивалната зона. Очаквайте още подробности за новостите около фестивала съвсем скоро. Входът за A to JazZ Festival 2018 е свободен. Фестивалът се провежда с изключителната подкрепа на Столична община, Министерство на културата и Фондация „Америка за България“.

На снимката: Кори Хенри и The Funk Apostles