„Пловдивски джаз вечери“ за десети юбилеен път: Милчо Левиев, Франк Гамбали квартет, „Акустична версия“ и оркестъра на Теодосий Спасов

„Пловдивски джаз вечери“ за десети юбилеен път: Милчо Левиев, Франк Гамбали квартет, „Акустична версия“ и оркестъра на Теодосий Спасов

Десетото юбилейно издание на фестивала „Пловдивски джаз вечери“ започва на 9 октомври с концерт на Милчо Левиев за представянето на албума му от 2010 г. Song of the Clown. Проектът е посветен на музиката, която учителят му Панчо Владигеров пише през 20-те години на миналия век за театрални постановки на Макс Райнхарт в Берлин и Виена. В концерта ще участват внуците на Панчо Владигеров – Александър и Константин Владигерови, вокалистите Вики Алмазиду и Петър Салчев, а също и Ицко Финци, Валери Костов, Веселин Веселинов – Еко и Стоян Янкулов.

Това ще бъде първият концерт в Пловдив по Song of the Clown. Композициите в него са своеобразен джазов диалог с театралната музика от ранното творчество на Панчо Владигеров. „Няма ден, в който по някакъв начин да не споменавам Панчо Владигеров!“, споделя Милчо Левиев, който неведнъж е изразявал и по Джаз ФМ своята почит към учителя си. Музиката за театър, която Панчо Владигеров пише, Милчо Левиев описва така: „Тя разкрива един богат и неизследван свят, който звучи джазово и модерно, изненадващо и провокиращо. А като вземем под внимание факта, че тази музика е писана преди век, добиваме представа за гениалния размах, с който Панчо е творил“.

„Song of the Clown включва в себе си няколко вида изкуства: джазова и симфонична музика, поезия, театър. Само музикант от ранга на Милчо Левиев може да си позволи да претвори и доразвие идеите, заложени в театралната музика на Владигеров, като ги пречупи през философията на джаза. С присъщата си виртуозност при боравенето с целия арсенал от тембри и нюанси на звука Левиев дава воля на богатата си творческа фантазия и вдъхновение, за да постигне онези деликатни състояния, настроения, образи и атмосфера, които напомнят за най-съкровените лирични моменти в музиката на импресионистите“, казват организаторите на концерта, който се реализира от „Камерна сцена Пловдив“ и Община Пловдив.

В следващите концерти от „Пловдивски джаз вечери“ „Акустична версия“ ще отпразнува 30 г. на сцената, за първи път в България ще слушаме квартета на Франк Гамбали, а Теодосий Спасов ще закрие фестивала със своя оркестър.

На 10 октомври ще чуем юбилейния концерт на основаната от пианиста Антони Дончев и барабаниста Христо Йоцов „Акустична версия“, създала толкова прекрасни композиции, зарадвала ни с поредица от концерти и спечелила много престижни европейски награди.

Ден по-късно в Пловдив пристига специалният гост на „Пловдивски джаз вечери“ – Франк Гамбали. Много известен като китариста на Чик Къриа и с участието си в Vital Information, тук той ще свири със своя квартет.

Финалният концерт от десетото юбилейно издание на „Пловдивски джаз вечери“ в неделя ще бъде с последния проект на Теодосий Спасов, който събира млади български музиканти и смесва традиционна балканска музика с влияния от световния джаз, поп и етно музика.

  • Всички концерти са от 19 ч. в Дома на културата „Борис Христов“. Билети се продават на касата пред общината в Пловдив.