„Пловдив остава завинаги Европейска столица на културата!“ – обеща кметът Здравко Димитров при предаването на щафетата

„Пловдив остава завинаги Европейска столица на културата!“ – обеща кметът Здравко Димитров при предаването на щафетата

Пловдив предаде титлата Европейска столица на културата на Голуей в Ирландия и Риека в Хърватия на церемония в Дом на културата „Борис Христов“. присъстваха партньори, представители на изпълнителната и местната власт, дипломатическия корпус, гости от семейството на европейските столици и част от екипите, работили по проекта през годините. Събитието уважи и министърът на културата Боил Банов. Церемонията се излъчваше в реално време през платформи в интернет и социалните мрежи и беше наблюдавана от хиляди зрители.

Подготовката на спектакъла бе поверена на екипа на Държавна опера – Пловдив. Специално за церемонията в родната си страна се завърна виртуозната цигуларка Лия Петрова – международен артист, прославящ България по света, носителка на първа награда от престижния конкурс „Карл Нилсен“ в Дания. Тя свири с уникалната италианска цигулка Matteo Goffriller от 1690 г., предоставена ѝ от Queen Elizabeth Music Chapel.

В церемонията по предаване на щафетата участваха Камерен хор на Опера Пловдив под диригенството на местро Диан Чобанов с концертмайстор Виеслав Новак, Академичен народен хор към АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ с диригент проф. д-р Костадин Бураджиев и солисти Светлана Иванова, Вера Гиргинова и Димитър Панайотов – тромпет, младият цигулар от музикално училище „Добрин Петков“ Виктор Василев, балетистите Петя Колева и Стефан Вучов. Сценографията бе поверена на Николина Костова-Богданова.

Точно 365 дни след официалното откриване на първата в България Европейска столица на културата в залата и в излъчването онлайн си припомнихме едни от най-силните моменти и мащабни събития за града. Проектите, публиките, участниците и цялостната емоция от преживяната вълнуваща година бяха разказани от водещите – Лили Бързева, която преди една година откри официално Европейска столица на културата от 30-метровата сцена, и любимецът на пловдивската публика – оперния певец Марк Фаулър от Австралия.

Гостите си припомниха най-вълнуващите моменти от емблематичните фестивали – Opera open, Plovdiv Jazz Fest, Hills of Rock, Лятно кино в парка, Фестивалът на светлините, както и инициативите за създаването на първия градски шрифт, работата с читалищата, международните изложби, отбелязването на годишнината от падането на Берлинската стена и стотици други събития, които ще останат в културната история на града. Мотото „Заедно“ бе пресъздадено на сцената в спомена от всички тях.

Пловдив предаде своето послание към носителите на титлата за 2020 г. под формата на пластики, които обединяват мотото на „Пловдив 2019“ и на които е изписано: „ДА ОСТАНЕМ ЗАЕДНО“.

Двата символа са изработени от парче сиенитна скала от пловдивския художник Атанас Хранов и бяха връчени в края на събитието от кмета на града Здравко Димитров и зам.-кмета по културата Пламен Панов.

„Наследството на инициативата Европейска столица на културата днес е дори много по-важно от програмата в самата година на титлата, защото градът получи огромна енергия, видимост, възможности, които ще продължават да дават своя положителен ефект дълги години след титлата.“ – каза в словото си кметът на Пловдив Здравко Димитров. Той подчерта, че през следващите години Пловдив ще продължи да инвестира в културата, за да бъде градът един от центровете на изкуствата в Европа.

Заедно със символа на „Пловдив 2019“ представителите на двата града получиха и Книга за проекта, в която е поместена цялата програма и всички събития, състояли се през цялата 2019-а година. Екземпляр от книгата беше подарена и на всеки гост в залата. Джаз ФМ и други радиостанции от bTV Media Group сме медиен партньор.

Повече:

Как Пловдив ще развие наследството, придобито от домакинството като Европейска столица на културата? Интервю със заместник-кмета по направление „Култура, археология, туризъм“ в Община Пловдив Пламен Панов.

Какво промени Пловдив като носител на титлата „Европейска столица на културата“? Интервю с Радост Иванова – заместник-директор на „Пловдив 2019“, ръководител на отдела за маркетинг, реклама и търговска дейност.

За закриващия домакинството уикенд Национална библиотека „Иван Вазов“ представи изложба с офорти на Рембранд от своята колекция. Интервю с главния библиотекар – доктор по културология Петко Георгиев, ръководител на отдела за специални издания.

В света на „Живата планета“ въведе малки и големи Регионалният природонаучен музей, а за работата на института разказа директорът Огнян Тодоров.

Чуйте думите на художника Атанас Хранов за символиката в символа на предаването на щафетата.

Снимки: Богдан Thompson, без снимки 1 и 9: Росина Пенчева