„Пловдив джаз фест“ събра съмишленици около идеята за свободата и стремежа към споделяне

„Пловдив джаз фест“ събра съмишленици около идеята за свободата и стремежа към споделяне

В първото си издание „Пловдив джаз фест“ сплоти творци и публика в свободата на духа и желанието за изразяване чрез изкуството. Организиран от Община Пловдив и „Блу Ем“ на Мирослава Кацарова, в петте си дни фестивалът предложи богата програма от вокален и инструментален джаз, в който се сливаха стилове и средства на общуване, за да изведат на преден план автентичното чувство за споделяне на радостта от живота.

Лична, споделена с радост и вълнение – музиката на „Пловдив джаз фест“

Кърт Елинг с неговия квинтет ни показа как, когато човек е докоснат от Бога с невероятен талант, работи, за да го развие до съвършенство. Хор „Детска китка“ изяви джаза като радостна и лесно достъпна музика. Октет „Пловдив“ се превърна в символ на приятелството – с подкрепа в общо щастливо преживяване. JP3 вдъхновиха публиката с вниманието си към красивите детайли. Четири дами на българския джаз – Белослава, Андрония Попова – Рони, Мирослава Кацарова и Хилда Казасян, разкриха как на мястото на състезанието може да има събиране около хубавата музика. Southwick изразиха младежкия ентусиазъм за бъдещето на музикалната ни сцена. Виктория Толстой и Якоб Карлсон демонстрираха как енергията между две близки души може да се материализира в музика в момента на споделянето. От Павел Терзийски, Skiller и Александър Логозаров видяхме как за въображението няма граници. Розалия де Соуза засвидетелства богатството, което традицията носи, и обединението, което музиката може да постигне. Павлета Семова и „Бразилакустик“ изразиха приобщаването, на което културите са способни. Вокалният педагог Анете Гьорес сподели откритието си за ефикасната комуникация – връзка със себе си, свобода на духа, стремеж към споделяне. Поети изразиха силата на думите, но и на паузите и тишината. А художници превърнаха звуците в живи образи. Джаз ФМ бе на мястото на събитието с мобилно студио в Дом на културата „Борис Христов“ – основна фестивална сцена, за да срещне слушателите от първо лице с големите в българския и световен джаз. Другите домакини на събития от фестивала бяха клубовете BeeBop Café и „Петното“.

„Не мога да си помисля за по-добър начин да прекарам рождения си ден от споделянето на музиката по време на един прекрасен концерт.“ – каза пред Джаз ФМ минути след пристигането си в Пловдив Кърт Елинг, който откри с квинтета си „Пловдив джаз фест“ навръх своя рожден ден в празник на таланта, полиран до върхово вокално майсторство. „Изненадва ме това колко лесно хората могат да бъдат предразположени към радостта, спокойствието, щастието, към това да се чувстват благодарни.“ – каза той за откритията си по време на пътешествия по целия свят, синтезирани в актуалния му проект Passion World.

Кърт Елинг: „Хората се чувстват по-добре, влизайки в досег с изкуството.”

„Успехът е неминуем.“ – с тези думи завърши интервюто в мобилното студио на Джаз ФМ на Мирослав Турийски – идеолог на създаването на Октет „Пловдив“ с участието на родени в Пловдив, но работещи там, в страната и по целия свят музиканти. На премиерното представяне на проекта чухме как приятелството се изразява в подкрепа и взаимно възхищение, а зрителите осъзнахме, че сме станали свидетели на раждането на нещо голямо. Колко добре приятелите се чувстват заедно на сцената показаха и музикантите от JP3, които споделиха близостта помежду си в интервю за Джаз ФМ в навечерието на събитието. Втората концертна вечер бе открита от хор „Детска китка“ с ръководител Яна Делирадева, от които видяхме колко близък е джазът до нас, колко е лесно да се свържеш с него и колко е красив той.

„Пловдив джаз фест“ – ден втори: премиера на проекта Октет „Пловдив“ и JP3 спояват връзката

Джазът е не оспорвана конкуренция, а допълване и развиване на споделена емоция – как се прави това ни показаха участниците в другия специално създаден за фестивала проект „Четири дами пеят джаз“. Белослава, Андрония Попова – Рони, Мирослава Кацарова и Хилда Казасян доведоха публиката до възторг и изглежда поставиха началото на още един устойчив музикален проект, с който да докоснат публиката в цялата страна. В интервю за Джаз ФМ във фестивалното ни студио Рони сподели, че човек не пее нито с гласа си, нито с ушите си, а с душата си. Тя разказа за предизвикателството да си жена в джаз музиката, което може да бъде преживяно като пречка, но и като стимул, какъвто е бил нейният прочит на ситуацията.

Музика, поднесена с талант, грация и много вкус – „Четири дами пеят джаз” в третата вечер на „Пловдив джаз фест”

Как двама души обменят енергията на духовна близост и приятелство, а тя се материализира в музика, съпреживяхме на концерта на Виктория Толстой и Якоб Карлсон. В интервюта по Джаз ФМ – певицата по телефона няколко дни преди гостуването си у нас, а пианистът – на живо в студиото ни в Пловдив, споделиха важността на това да натрупваш знания и житейски преживявания, чрез които във всеки миг да даваш най-доброто от себе си. Те разказаха за приятелството между тях, за традициите на своя народ, за характерната чувствителност, която изкристализира в щастлива меланхолия – и след това ни показаха каква сила има в събирането на всичко това в създаването на музика.

Якоб Карлсон: „Нужно е знание, което след това трябва да забравиш, за да присъстваш на момента.“

Музиката слива – гласът свири, а инструментът пее, в дуета на Виктория Толстой и Якоб Карлсон. Родила се така спонтанно и възприета с чисто сърце, музиката има лечебна сила.

Шведската певица Виктория Толстой пред Джаз ФМ: „Вярвам, че музиката лекува. Стига само да й позволим да достигне до нас.“

За невероятните простори на въображението, в което гласът може да бъде всеки инструмент и звук от природата, бе концертът на вокалиста Павел Терзийски, бийтбоксъра Skiller и китариста Александър Логозаров от четвъртата фестивална вечер.

Непрестанно търсещата различни сътрудничества, за да популяризира своята култура, бразилската певица Розалия де Соуза представи песенното богатство на родината си, претворено през европейската чувствителност. В интервю за Джаз ФМ в навечерието на „Пловдив джаз фест“ певицата обясни пряката връзка между бразилската музика и романтичната европейска киноестетика от 60-те и каза, че е безкомпромисна в свободата на изразяване.

„За мен музиката е всичко. В характера ми е да не се ограничавам.“ – казва Розалия се Соуза пред Джаз ФМ преди концерта си на „Пловдив джаз фест“

После Павлета Семова представи с групата си „Бразилакустик“ българския фюжън поглед към бразилската култура. Музикалната традиция на далечния народ, който чувстваме толкова близък, прозвуча с кристалния глас на вокалистката и майсторските импровизации на инструменталистите от състава...

Богатството и лекотата на бразилската музика през погледа на Павлета Семова и групата „Бразилакустик”

... За да постигнат двете дами – Павлета и Розалия, това сливане, което изповядват, в съвместен джем сешън за възторжен финал на фестивала.

Розалия де Соуза и Павлета Семова поставиха удивителна вместо точка на първия „Пловдив джаз фест“

Междувременно в съпътстващата програма вокалната педагожка Анете Гьорес разкри тайната на ефикасната комуникация. „Трябва да бъдем съзнателни в това как живеем и какво правим, да работим много със съзнанието си и подсъзнанието си и след това да потърсим инструменти, които технически да помогнат за това освобождаване. Това е готовността ни, нашата воля да се обърнем към тялото си. Ако изобщо не признаем вътрешните си страхове и спирачки, то не можем да ги преработим и да продължим напред.“ – посочи тя като първа стъпка към изразяването чрез гласа. След това идва импулсът за споделяне: „Най-важното е да сме наясно с намерението, с което тръгваме да се изразяваме. Дали това се отнася за говора или пеенето… – това е техническа работа, свързана с дишането например. Намерението, целта, изначалният импулс защо говорим е това, което свързва тези сегменти.“ За да постигнем тази спонтанност, трябва да се върнем към момента на появата ни на този свят – свободни и духовни: „Много е важно да извикаме тази мъдрост, която ни е помагала да се изразим перфектно и да знаем как в творческите процеси – в пеенето, в театъра – можем да приложим този фин талант, който носим в себе си. Ако ние, както бебетата, сме стопроцентово духовно свързани с това, което правим, всичко ще се нареди технически – това е въпрос на интуиция.“ – обясни Анете Гьорес.

Вокалният педагог Анете Гьорес: „Раждаме се носители на фин талант да се изразяваме. За да го събудим отново, трябва да сме духовно свързани с това, което правим“

Силата на словото, но и на паузите, споделиха млади поети и писатели на литературно четене, а художници изразиха джаз музиката чрез образи в изложба като част от фестивала. За тях във фестивалното ни студио разказаха журналистката и писателка Катя Атанасова, поетът Иван Ланджев, музикантът Koka Mass Jazz и художникът Атанас Хранов.

Така огледахме идеята за свободата и стремежа към изразяване чрез различните средства на изкуството на първото издание на „Пловдив джаз фест“. Обогатени и щастливи, с нетърпение очакваме да сме отново в тези прекрасни духовни пространства в следващото издание на празника на изкуството.

Екип на фестивалното студио на Джаз ФМ в Пловдив: Светослав Николов, Таня Иванова и Христо Пенев. За фотогалериите от „Пловдив джаз фест“ на сайта ни благодарим на нашия приятел Евгени Димитров – създател и собственик на Фотографска агенция „Булфото“. На снимката – поглед към мобилното ни студио в Дом на културата „Борис Христов“. Фотография: авторът.