„Пловдив джаз фест“ с младежки конкурс, Награда за цялостен принос, джемсешъни и фотоизложба

„Пловдив джаз фест“ с младежки конкурс, Награда за цялостен принос, джемсешъни и фотоизложба

Младежки джаз конкурс, връчване на Наградата за цялостен принос към джаза, ежедневни клубни джем сешъни и фотоизложба на саксофониста Мишел Нахабедян са съпътстващите основната програма на „Пловдив джаз фест“ събития. Фестивалът ще се проведе от 1 до 4 ноември и в основната си програма ще ни представи изпълнения на Джейсън Моран, Дони Макаслин и Джошуа Редман, както и новите проекти на Христо Йоцов, Антони Дончев, Хилда Казасян. Собственият проект на фестивала тази година е „Четирима господа пеят джаз“ – с „Октет Пловдив“ ще се изявят Орлин Павлов, Павел Терзийски, Свилен Ноев и Стефан Вълдобрев. Джаз ФМ е медиен партньор и за трета поредна година ще излъчваме от мобилното ни студио в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив.

Младежки джаз конкурс отново ще даде възможност таланта си да представят изгряващи музиканти. Техните изпълнения ще оценят и ще подкрепят музикантите и преподаватели Александър Леков (председател), Николай Карагеоргиев и Лилия Илиева. „Нивото още от първата година беше впечатляващо високо – явиха се много талантливи и умни деца. Някои от тях не бяха свързани с академични занимания по отношение на музиката. Това е хубаво, защото музиката остава да те „преследва“. Ти не я избираш, а тя те избира. Членовете на журито са много духовно щедри, което е нужно за занимаващите се с музика – без да бъдат наранявани, да бъдат подкрепени. Стремим се да открием различни хора – смели и интелигентни.“ – каза в студиото ни Мирослава Кацарова за събитието, което ще се проведе на 2 ноември в Bee Bop Café.

Също за втори път „Пловдив джаз фест“ ще връчи Награда за цялостен принос към джаза. Миналата година отличието бе за Огнян Видев.

Точно преди началото на концертната програма на фестивала в сградата-домакин – Дом на културата „Борис Христов“ – ще бъде открита фотоизложба на саксофониста Мишел Нахабедян. В нея са включени фотоси от джаз концерти по целия свят. „Той живее и работи във Виена – там преподава музика и свири на саксофон. Така че саксофонът се появява като лайтмотив на нашия предстоящ фестивал.“ – обобщава Мирослава Кацарова в интервю, което можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Концерти, които сбъдват мечти: Джейсън Моран, Дони Маккаслин и Джошуа Редман с участие на „Пловдив джаз фест“

„Пловдив джаз фест“ започва с два концерта в почит към големи музиканти – през тази година отбелязваме 100 години от рождението на Ела Фицджералд и Телониъс Монк. In My Mind: Monk е заглавието на концерта на Джейсън Моран с неговата 10-членна група, на който те ще претворят ключов концерт на легендата от 1959 г. „С усмивка за Ела“ музиката на Първата дама на песента ще представи Хилда Казасян с JP3 и Мишо Йосифов.

„Джаз котки“-те на Христо Йоцов ще ни въведат във втората концертна вечер. След това в Beyond Now Дони Макаслин и групата му ще изпълнят кавъри на песни на Дейвид Боуи, който създаде последния си албум Blackstar с любимия си джаз музикант. В състава на групата е Джейсън Линднър, който в албума на британския изпълнител свири на девет електрически кийборда и роял. Във формации на Линднър са участвали тромпетистът Авишай Коен и барабанистът Марк Джулиана. Той е правил аранжименти за първия албум на Клаудия Акуня и е свирил с нея. Сред музикантите, с които басистът и преподавател Джонатан Марън е работил, са Мишел Ндегеочело, Индия.Ари, Анушка Шанкар и Кърт Розънуинкъл. Барабанистът Зак Данзиджър произхожда от експерименталната джаз сцена и като млад музикант таланта му оценяват и го вземат за свой партньор Мишел Камило, Чък Лоуб, Ренди Брекър, Лени Стърн, Боб Минцър… Той не се ограничава само с джаза – в последните години записва в албуми на Бил Еванс, но и на U2, Manic Street Preachers и Primal Scream.

Вечерта на 3 ноември е само за български артисти. Новият проект на Антони Дончев включва тромпета на Росен Захариев – Роко и гласа на образния Павел Терзийски. Младият и толкова талантлив вокалист само за кратко ще слезе на сцената, защото след паузата ще е сред Четиримата господа, които ще пеят джаз – другите трима са Орлин Павлов, Свилен Ноев и Стефан Вълдобрев. Всеки от тях ще изяви джаз страната на своя характер с водения от пианиста Мирослав Турийски „Октет Пловдив“. Едно до друго тези имена ни подсказват, че концертът ще се отличава със сериозна музикална дълбочина, с емоционална лекота и с фино чувство за хумор. Българската музикална вечер ще задвърши с изпълнения в Bee Bop Café на Alexandroff Ragtime Band.

Финалът на тазгодишното издание на „Пловдив джаз фест“ ще бъде ознаменуван с изявата на на Джошуа Редман и неговото трио. Блеснал в световната музика със спечелването на джаз конкурса „Телониъс Монк“, още първите му изяви са с ветераните Брад Мелдау, Крисчън Макбрайд, Пат Матини и Чарли Хейдън. Дискографията му включва 17 солови албума и участия в съвместни проекти с Чик Къриа и Кърт Розънуинкъл. Сред артистите, с които е работил, са още Дейв Брубек, Рей Браун, Куинси Джоунс, Бранфърд Марсалис, Маркъс Милър, Пат Матини, Даян Рийвз, Джон Скофийлд, Стиви Уондър, US3, „Ролинг стоунс“… Много интересно е участието му като млад музикант в проект на Саймън Ратъл със Симфоничния оркестър на Бирмингам от 2000 г., който прави паралел с експериментите със симфоничен оркестър на Дюк Елингтън и който е с участието още на Лина Хорн, Кларк Тери и Реджина Картър. От дълги години Редман работи с басиста Рубен Роджърс, който пък има в дискографията си записи в над 70 албума, включително в A Little Moonlight на Даян Рийвз. Барабанистът Грегъри Хътчинсън е другият член на триото. Като дете той свири в реге групата на баща си, за да открие джаза и да му се посвети в изпълнения с Бети Картър, Рой Харгруув, Рей Браун, Джо Хендерсън и много, много други.

Всички основни концерти са в Дом на културата „Борис Христов“ с начален час 20, а след това публиката може да продължи музикалната вечер с джем сешъните в Bee Bop Café.

„Пловдив джаз фест“ се организира от Мирослава Кацарова и компанията й „Блу Ем“ с подкрепата и в партньорство с Общинска фондация „Пловдив 2019“. Събитието е част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. За двете години досега от новото си начало „Пловдив джаз фест“ стана разпознаваем и по света, като организаторите съобщават за все повече писма на чужденци, решили да чуят своите любимци у нас.

Билети могат да бъдат закупени от касата на Главната улица в града, в мрежата на Eventim в цялата страна, както и в OMV, THE MALL, книжарници „Ориндж“, „Офис 1“, Билетния център на НДК, „Технополис“, „Български пощи“.

На снимката: Джошуа Редман