„Пловдив джаз фест“ с INTRO концерт тази седмица. Потвърдена е лекцията на Джейсън Моран за Телониъс Монк

„Пловдив джаз фест“ с INTRO концерт тази седмица. Потвърдена е лекцията на Джейсън Моран за Телониъс Монк

Тази година „Пловдив джаз фест“ ще започне от София на 19 октомври, когато от 20 ч. в SOHO ще се състои специалното събитие на фестивала – „Пловдив джаз фест: INTRO“. Това ще бъде концерт на Мира Кацарова, но и среща, по време на която тя ще представи програмата на тазгодишното издание. В четвъртък ще се включат и някои от гостите, които ще чуем от 1 до 4 ноември в Пловдив.

С Мира ще бъдат Христо Йоцов, Миро Турийски, Александър Леков, както и Свилен Ноев от „Остава“, който на 3 ноември в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив ще изпълнява джаз в проекта „Четирима господа пеят джаз“. На 19 октомври Мира и Свилен ще изпеят „Океан“ на „Остава“ заедно. Тази среща ще даде възможност на присъстващите да зададат своите въпроси към участниците и да чуят интересни истории за предстоящите концерти и артистите, които фестивалът ще посрещне в Пловдив в началото на ноември.

Миро Турийски аранжира репертоара за „Четирима господа пеят джаз“ и заедно със Свилен Ноев ще разкажат за работата по проекта, а Христо Йоцов ще представи своя албум Jazz Cats, който също ще чуем на сцената на „Пловдив джаз фест“. Александър Леков е председател на журито на Младежкия конкурс, организиран от фестивала за втори път тази година, и ще сподели няколко думи за представянето на участниците и значението на конкурса за най-младото джаз поколение.

Билетите за събитието на 19 октомври ще се продават в самия ден, на място в SOHO.

Телониъс Монк – един гений на 100 г.! Пианистът Джейсън Моран представя трибюта си за Монк на „Пловдив джаз фест“

Вече е потвърдена и лекцията на Джейсън Моран, който прие поканата на „Пловдив джаз фест“ да се срещне с почитатели, студенти и медии и да говори за най-големия си вдъхновител – Телониъс Монк. Тя ще се състои на 31 октомври от 17:00 ч. в Bee Bop Café в Пловдив и е с вход свободен. В биографията си и в множество свои интервюта Джейсън разказва, че като тийнейджър е бил на път да се откаже от пианото, докато един ден не посяга към една от плочите на родителите си – с музиката на Телониъс Монк. Тогава е преломният момент, в който той прави своя важен и осъзнат избор да се посвети на пианото и не спира да слуша тази плоча дни след това. През 2017 г. се навършват 100 години от рождението на Телониъс Монк и „Пловдив джаз фест“ ще почете паметта на един от най-големите в джаза два пъти – с лекцията на Моран на 31 октомври и с откриващия концерт на фестивала на 1 ноември, когато ще чуем проекта на американския пианист In My Mind: Monk.

Подробности за програмата на целия фестивал може да откриете на сайта plovdivjazzfest.com или във фейсбук страницата на събитието. Билети за концертите от 1 до 4 ноември се продават на касата на Главната улица в Пловдив, в мрежата на Eventim в цялата страна, както и в OMV, The Mall, книжарници „Ориндж“, Офис 1, Билетен център на НДК, „Технополис“, Български пощи.

„Пловдив джаз фест“ се организира от Мира Кацарова и компанията й „Блу ем“, с подкрепата и в партньорство с Общинска фондация „Пловдив 2019“. Събитието е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

На снимката: Джейсън Моран, автор: Clay Patrick McBride